Franska Trion – Mellan 4 väggar

Love Carbin 12:07 3 Sep 2022

Det börjar närmast bli en klyscha att jämföra Franska Trion med Kjell Höglund och Tom Waits. Att säga att de är unika i Sverige med sin blandning av jazz, visa och rock. Att skriva om Matti Ollikainens fantastiska röst är uttjatat, så jag ska inte nämna något om det. 

Jag kan istället nämna texterna på den nya skivan Mellan 4 väggar: de är otroliga. Som vanligt alltså. De blandar den mörkaste ångesten med en slags socialrealism och kanske sveriges bästa kärlekspoesi. Jag gläds åt att få ta del av allt. Men jag undrar om låtformatet alltid är rätt.

För det musikaliska materialet är till stor del uttömt. Många av låtarna på den här (långa) skivan upplevs nästan som gamla låtar med ny text. Ett nytt albums existensberättigande kräver tyvärr mer än så. Gallra! Skriv om! Gör något nytt! Men å andra sidan: if it ain’t broke… Det som funkar fungerar ju toppen! Flickan med sorgerna är en typisk Franska-Trion-banger som ger mig precis det jag vill ha. S.O.S. träder in i (måttligt) ny terräng - en tokig och lyckad rocklåt. 

Och Solstråle: den är galet vacker. En kärlekslåt att jämföra med deras bästa I din famn, eller till och med Om du var vaken av Fred Åkeström. Ja, när Franska Trion är som bäst är de också just det: bäst.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner