Vieux Farka Touré & Khruangbin – Ali

Love Carbin 13:39 27 Sep 2022

Ali Farka Touré var en inflytelserik malisk sångare och gitarrist som blandade traditionell malisk musik med amerikansk blues på 80- och 90-talet. Hans son, Vieux Farka Touré, och det hippa psykedeliabandet Khruangbin har nu gått ihop för att tolka faderns låtar.

Khruangbin har varit ett sånt band som fått otroligt mycket uppmärksamhet på senaste tiden – trots en väldigt eklektisk och retroklingande stil. Kan inte räkna hur många hipsters jag stött på som bestämt sätter på Khruangbin under varje middag. Måste vara deras “Coffe Table Jazz” eller något sånt.

I varje fall så är det en typ av musik som fungerar bra att sjunka in i. Eller ha i bakgrunden. Det är funkigt men samtidigt stämningsfullt med djupa ljudvärldar där brus och orglar figurerar i bakgrunden, och gitarrer och bas i förgrunden. Det är en musik som gör sig väl lämpad för, ja, något mer.

Här kommer Vieux Farka Touré in i bilden. Han kan ta mycket plats med sitt gitarrspel och sången, och det hela blir en lyckad blandning. Visserligen kände jag inte till låtarna från början, men här känns de både levande och fräscha. Bäst blir det på lugna och mystiska Diarabi där gitarrerna vävs samman i ett djupt samspel, samtidigt som Khruangbin också får ta större plats i ljudbilden.
 

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner