David Ritschard – Rockbotten EP

Andreas Pettersson 10:02 28 Oct 2022

David Ritschard är den hyllade artisten som levererar svensk countrypop när den är som bäst. Sedan han släppte sitt senaste album Blåbärskungen 2021 har han blivit enormt omtalad och populär. Nu släpper han det nya projektet Rockbotten EP.

Konkurrensen inom svensk country är inte den hårdaste. Vilka artister har vi utöver Ritschard? Mats Rådberg, Olle Jönsson, Hasse Andersson, Kikki Danielsson, Jill Johnson och First Aid Kit. Bortsett från systrarna Söderberg i First Aid Kit så är det inga ungtuppar direkt. Jag kommer inte på någon nykomling som kan konkurrera med Ritschard. Med det sagt så är det ändå starkt av honom att slå igenom inom den relativt smala genren. Stockholmaren kör sitt unika race med texter starkt kopplade till sitt kära Söderort – och han gör det bra!

I titelspåret sjunger söderkisen ”jag har aldrig fått kalla handen, men en dag ska jag få den”, och visst kan det stämma, men inte så länge han fortsätter att leverera sådan här bra countrypop/trasgospel. Rockbotten EP innehåller både svängiga, lugna och vackra låtar med finurliga texter.

Låten som svänger skönast på den fem spår långa EP:n är Nya Slussen. Ska jag låna Ritschards egen beskrivning så är det ett stycke medryckande ”frälsisgospel”. Låten uppnår dock inte samma spektakulära nivå som Sockenplan Revisited, hans bästa singel hittills, så tyvärr hoppar han inte över sin skyhögt lagda ribba. Men högt hoppar han.

Den karismatiske countrybarden brukar göra succé under sina liveframträdanden. Han har en oerhört genuin stämma och ett originellt medryckande scenspråk som man bara måste gunga med till. Lägg där till hans busiga lustigkurre-leende som charmar nästan vilken publik som helst.

I Rockbotten sjunger artisten ”jag har en bit kvar till botten, men en dag ska jag nå den”. Den låten och Fyra Månader skildrar folk som har fastnat i en nedåtgående spiral och försöker klamra sig fast vid minsta lilla, men som hela tiden riskerar att tappa greppet. På ett musikaliskt plan vill jag påstå att Richards bit till botten är väldigt lång och att han snarare befinner sig närmre toppen.

Är du trots denna hyllning skeptisk till modern svensk countrypop så citerar jag Ritschards text ”skrubba, skrubba bort din sura min” och rekommenderar dig att ge Rockbotten EP en ärlig chans.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner