Carlito - Krigarsjäl

Maja Bredberg 00:06 12 Feb 2013

 

Det finns ingen inom svensk hiphop som frontar sin världsåskådning lika tydligt som Carlito. På Krigarsjäl blandar han skickligt analys och ilska över sakers tillstånd med nostalgiska återblickar. Han agerar i en berättartradition mest förknippad med den medvetna, amerikanska östkustrappen på 90-talet. Det är textförfattande som kräver uppmärksamhet, likt en dokumentär. Variationsgraden på skivans låtar må vara låg, men det är med en befriande hänsynslöst som Carlito skär igenom system och strukturer: säger det som behöver sägas. För att balansera upp textharangerna bjuds lyssnarna på melodiösa refränger lagda av Amsie Brown, Samson For President och Chords, och det är man lika tacksam för. 

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Alanis Morissette - Such Pretty Forks in the Road

Such Pretty Forks In The Road är en grundlig genomgång av Alanis Morissette sinnestillstånd, där hon pratar om obekväma ämnen som psykisk ohälsa, missbruk och sexuellt våld. Men i samband med hennes mjuka framtoning är inte musiken avskräckande utan grundar sig ur ett tryggt perspektiv. Morissette är som en tröstande jourtjej som vet precis vad hon ska säga för att trösta och stärka. Det är berörande och mysigt i allt sitt mörker. 

The Psychedelic Furs — Made of Rain

Ända sedan de första gången hörde Scary Monsters (and Super Creeps) 1980 har The Psychedelic Furs konsekvent bockat av alla de rätta rutorna, och även om det gått tre decennier sedan sist tänker de inte avvika från det på sitt första album sedan återföreningen år 2000. Här finns alltså fullt av