Beck - Hyperspace

Patrik Forshage 00:00 27 Nov 2019

Det är nu decennier sedan vi satte vårt hopp till Beck att förnya och ruska om musikklimatet med ett nytänkande som var lika grundat i modernitet och historia som det var respektlöst och infallsrikt. 

Sedan dess har han fortsatt göra bra skivor, men nytänkandet, utmanandet och följaktligen överraskningseffekten var det väldigt länge sedan ett nytt Beckalbum erbjöd, och när han här anpassar sig helt till sin samtids bredare trender är han längre ifrån innovation än någonsin.

Hyperspace är ett samarbete med Pharrell Williams - som själv en gång i tiden utmanade med sitt N*E*R*D innan han blev en elegant hitmaskin - och ljudmässigt är det mer ett Pharrell-album än ett Beck-album.

Star ligger faktiskt rätt nära just ett moderniserat N*E*R*D, men annars är det konsekvent slickad och elegant r’n’b i rätt avskalade arrangemang med avmätt sång och lojt wailande. Hade det varit lite mer spännande gäster än Chris Martin (jo, på riktigt) och U2 (nä, egentligen inte, men alldeles för ofta låter det så) hade det nästan kunnat vara ett Mark Ronson-album, om än ett oinspirerat sådant. 

Lägg till det några standardsynthballader sådan där som Beck utan övertygelse gödslat med under 2000-talet och det blir en bekväm men fullständigt ointressant resa genom Hyperspace. Den enda gången något spännande inträffar är när Beck  i ett kort infall av entusiasm tar ut svängarna i Saw Lightnings vågade ljudkombinationer och dynamik, och för ett ögonblick påminner om när Beck var Den Stora Innovatören. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

David Pagmar - Färgen som målade livet flagnar

David Pagmar har bytt skepnad många gånger. Han debuterade som musiker under artistnamnet Montt Mardié, som sedan bara blev Monty. Pagmar har även vistats i många olika rum, från Grammisuppträdande tillsammans med Lorentz till vigseln mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Storkyrkan.

Camila Cabello - Romance

Jag vet inte om det är artistisk fåfänga eller bolags-chefers tvång som tvingar singel-artister som Camila Cabello att släppa hela plattor. Men jag vet att det är helt onödigt. Vi kräver det inte av dem, de är inte bra på det, och deras framgångar hör hemma på singel-listorna ändå. 

Steso Songs - Utomjording hon

Den mångfasetterade musikern och kulturredaktören Karolina Stenström är aktuell med musik under projektnamnet Steso Songs. Sedan 2006 har hon gjort musik i olika konstellationer och denna gång är det  musik på svenska. EP:n är inspirerad av Bikini Kills Alien She och Stenströms självupplevda tid i Småland.