Avatar – Dance Devil Dance

Alexander Hasselfors 13:00 24 Feb 2023

I sin Spotifybio beskriver Avatar sig själva som en kringresande metalcirkus, ämnade att göra metal-genren dansant och svängig. De verkar med andra ord vilja bryta upp genrens hårda skal och byta ut headbangers mot floorfillers. På deras nya album Dance Devil Dance blir detta näst intill övertydligt, samtidigt som låtarna känns spretiga och oklara.

Det är lite som om Avatar har tagit sina favoritgenrer, stoppat dem i en mixer och hoppats på ett färgsprakande, överraskande album. Tyvärr blir resultatet mest en röra, eftersom det blir tydligt att albumet inte har någon röd tråd. Dock finns det absolut något att hämta här, som låten The Dirt I’m Buried In, med sitt grooviga gitarriff och starka refräng. Även de betydligt hårdare låtarna Valley of Disease och Clouds Dipped in Chrome lyfter fram bandets starka sidor. För det är just när de låter mer som Slipknot och mindre som Mustasch eller The Poodles som Avatar går att ta på allvar.

Det är mycket däremellan som dessvärre framstår som lite omotiverat eller rent effektsökeri. Vad de försöker åstadkomma med låtar som Train och Gotta Wanna Riot går tyvärr förbi det bättre vetandet. Solklart blir det i alla fall att det skär sig ordentligt. Den avslutande duetten med Halestorms sångerska Elizabeth Mae, även kallad Lzzy Hale, är ett politiskt anthem som istället skriver lyssnaren på näsan. ”How hard can it be / After almost a century / For you bastards to agree / That no one gets to be a fucking fascist?” sjunger Johannes Eckerström med understöd av Hale.

Det är lite synd att Avatar verkar känna ett sådant starkt behov av att sticka ut, eftersom det snuvar dem på effekten. När de är bra så är de bra, men tyvärr är Dance Devil Dance ett album som innehåller alldeles för många tvivelaktiga beslut. Bandet har flera gånger bevisat att de är kapabla att åstadkomma riktigt stark heavy metal, men alltför ofta tappar de tråden. De kanske helt enkelt skulle fokusera mindre på sin gimmick som kringresande cirkus, och mer på att göra bra musik.
 

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner