Tong

Redaktion 12:06 5 Dec 2017

Det går i princip inte att prata om restaurangen som har tagit över Marie Laveaus gamla lokaler utan att börja nynna på Sisqos gamla dänga Thong Song. Men utöver titeln på låten har den föga med den nyöppnade krogen Tong att göra, förutom då kanske att den senare ligger på Södermalm där Stringhyllan har ett starkt fäste. 

Tong har en uttalad inriktning mot den typ av mat man generellt hittar i en storstads Chinatown. Det är kinesiskt, men med inslag från andra delar av asien för att inte säga hela världen. Vi blir också snabbt varse om att de inte fegat ur när det kommer till smaksättning och krydda. Allt är nämligen väldigt starkt.

Menyn består till största del av mellanrätter av vilka du behöver ungefär tre stycken för att bli mätt. Det finns även en Tong-special bestående av fem rätter för 450 kronor. Vi provar oss igenom det mesta köket har att erbjuda. 

Först ut är ostron och gurka, vilka också är cirka de enda två rätterna som inte skapar en hetta som gör en orolig inför morgondagens toalettbesök. Gurkan är lättpicklad med sesam, chili och koriander medan ostronen badar i en härlig marinad på sichuanpeppar och gurka. De passar med andra ord utmärkt ihop som duo. 

Vi går vidare med något tyngre rätter, där den vegetariska svamp- och äggbuljongen med ingefära står ut som en umamikanon. En klar favorit bland samtliga rätter. Även babybläckfisken visar sig vara habil medan auberginen med jordnötskaramell är lite väl söt och kanske hade passat bättre som dessert. 

På tal om tyngd avslutar vi lyckligtvis med Shui Zhu Chicken och Tongs egna nudlar direkt från bakfickan Little Tong, och här snackar vi chilihetta med tjong. Eventuellt till och med lite för mycket då det bitvis är svårt att känna de övriga smakerna, vilket är synd.

Vi kommer garanterat att återvända många gånger till Tong, men det avslutande rådet blir nog att chilla med chilin alternativt byta namn till Tjong. 

Adress: 
Hornsgatan 66
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-tis 17-23, ons-tor 17-01, fre-lör 17-03
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2017.

2 Visa kommentarer (2)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!