Restaurang Koreana, en sen vardagskväll. Ett skarpt lysrör välkomnar oss in. Ett mjukt sorl inifrån lokalen, några äldre gäster beställer in öl och bulgogi på tyska. På väggarna, masker i trä, tavlor med broderade mönster som föreställer östasiatiska paviljonger. Några små trummor. Det är ledigt närmast baren, vi drar ut tunga trästolar och slår oss ner. Slänger en blick ut genom fönstret, där finns ett dimmigt Helsingborg något dolt bakom pampiga, tunga gardiner i de sydkoreanska färgerna. Vi blir välkomnade och hjälpta av en mycket trevlig servitris.
Under kvällen dricker vi Hite, en sydkoreansk lager som är ljus, fräsch och sval utan att för den sakens skull bli lika blaskig som sina mexikanska motsvarigheter. Vi satsar också på en flaska Jinro, ett starkvin som mest smakar som utspädd Ouzo, men som effektivt neutraliserar munnen efter varje intensiv smak.
Det koreanska köket räds inte de heta smakerna. Mest kända är kanske kodjokaro, chiliflingorna med lagom het, varm och aromatisk smak eller chilipastan gochujang som är något mildare men lite syrligare och större i smaken.
Vi beställer in ett fång smårätter till förrätt, godast är de traditionella mung-bönsplättarna. Krispiga utanpå och med mjuka grönsaker inuti. Kimchin är däremot inte en av de bättre vi fått serverade, ändå äter vi med god aptit och klunkar på våra öl. Riset är extra klibbigt, vi diskuterar om det är för att underlätta matningen med de smala metallpinnarna, eller om det bara är överkokt. Vi bryr oss inte, vi är nöjda med att det lägger locket på under de värsta kimchisvettningarna.
Till huvudrätt blir det bulgogi. Först en med gochujang som är stingsligt het i smaken och elakt röd till färgen. Därefter en med lite lugnare med sojasås och sesam. Båda är väldigt goda.
Restaurang Koreana är ett utmärkt och prisvärt lunchställe på dagarna. Under kvällstid hade vi önskat oss lite bättre dryckesutbud och kanske en ansiktslyftning rent inredningsmässigt.