
Bakom krogen står Håkan Thor och Mattias Edlund, som tidigare arbetat som kökschef respektive vd på lyxiga och världsberömda Edsbacka Krog.
Proviants interiör går i svart och rött — en färgkombination som vi föråt oss på under en kort men intensiv period under det tidiga 00-talet. Sedan dess kan jag inte se något svart och rött utan att höra Tony Zoulias spinna i mitt inre.
Maten på Proviant är inte billig, men förstklassig. Marulken med den tryfferade kronärtskockspurén (290 kr) är den bästa marulk jag ätit. Kräftrisotton som kommer till den halstrade gösen är utmärkt, vilket i Stockholm är anmärkningsvärt. Vanligtvis brukar de överkokta puddingar som serveras kännas som direkta uppmaningar till att ta på sig tomteluvan och börja freestyla.
Jag tycker inte att Proviant är snyggt, men jag tycker att Proviant smakar riktigt bra och jag gillar servisen. Hur desserterna smakade vet jag dock inte eftersom jag hastigt och lustigt hamnar i ett tillstånd av REM-sömn redan när jag läser att ostarna är från Androuet. Men det ryktas att de fattiga riddarna är bra.
Öppet: mån-fre 11.00-01.00, lör 17.00-01.00, sön stängt.
Proviant
Sturegatan 19, 22 60 50, www.proviant.se
Stad:
Lokal: