Foto: americantablebrasserie.se
Marcus Samuelsson är tillbaka på Clarion Sign, eller om han aldrig riktigt lämnade hotellet, med sitt nya koncept American Table. Till skillnad från Aquavit är den nya restaurangen placerad i det lägre prisskiktet. Tanken är att man utan problem ska kunna utfodra en familj av större modell utan att gräva alltför djupt i plånboken, och det vid samma bord. På menyn som består av idel amerikansk comfort food fastnar vi bland aptitretarna för en Mac & Cheese som har lyxats till med stora bitar hummer, samt friterade kycklingvingar med blåmögelostdip. Båda visar sig vara alldeles strålande val om än förvånansvärt rimliga sett till portionsstorlekarna. Vi blir belåtna och ännu hungrigare, vilket är det finaste betyg man kan få som aptitretare. Dessvärre visar sig kvaliteten vara ojämn då efterföljande fisktaco är i det närmaste smaklös och BBQ-slidern likaså. Menyn är utbudsmässigt bred och sticker konceptuellt ut en hel del bland stadens annars ganska jämntjocka utbud. Till varmrätter faller lotten till slut på en Tonfisk Albacore med Hawaiisås och aioli samt en sotad lax från förrättsmenyn. Tonfisken är nästintill perfekt halstrad och kommer med roliga tillbehör medan laxen lider lite av samma urfegade kryddning som vi har stött på ett par gånger tidigare. Chokladpralinen som avslutningsvis rullar in likt en golfboll är förvisso vacker att titta på, men gör inte betygsgubben mindre putt.
Du går inte till American Table för att äta nyttigt, fräscht och ekologiskt, det ska sägas. Och det känns ärligt talat lite befriande att besöka en samtida krog som ger blanka fingret till sådana aspekter, eller åtminstone i att påpeka dem. Man får synda i fred och utan att bli dömd, och ibland kan det vara gott nog. Däremot riskerar ett koncept som har ambitionen att vara något för hela familjen att få en aning för trubbiga spetsar. För att det på riktigt ska lyfta behövs lite slipning.