The miseducation of Cameron Post

Jakob Åsell 12:30 23 Aug 2018

Årets stora vinnarfilm på Sundancefestivalen petar in indie-blandbandet i kassettbandspelaren och spolar det tillbaka till höstlöven i Montana 1993 där 16-åriga Cameron Post (Chloë Grace Moretz) bor med sin religiösa moster. Efter att som avslutning på high school-balen ha blivit påkommen med sin hemliga flickvän i baksätet på en bil skickas hon iväg till det avlägsna kristna konverteringslägret God’s Promise för att botas från sin “sjukdom”.

Väl där utsätts hon för kyrkans hårda skuldbeläggande, maktmissbruk i guds namn, sina egna tvivel och den Syster Ratched-strikte lägerledaren Dr. Lydia Marsh. Men längst bak i bibelstudie-klassrummet hittar Cameron två gräsrökande vänner att luta sig mot i Sasha Lane (“American Honey”) och Forrest Goodluck (“The Revenant”). Tillsammans bygger de sin egen bubbla och håller vuxenvärldens oförstånd på avstånd.

Det finns mycket att tycka om i The miseducation of Cameron Post. Den sparsamma klippningen sätter en självsäker ton och ger scenerna andrum i långa obrutna tagningar där skådespelarna får ett stort spelutrymme. Chloë Grace Moretz är riktigt, riktigt bra i sitt lågmält återhållsamma spel och förmedlar stora känslor helt utan stora gester. Andragångs-regissören Desiree Akhavan har ett fint öga för detaljer och det smittsamma soundtracket får en alldeles speciell plats i filmen, vilket bidrar till att våra hjärtan snart bultar i takt med de institutionaliserade ungdomarnas. Cameron Post hittar hem någonstans mellan en amerikansk Fucking Åmål och en queer John Hughes-film. Ett rörande och ömsint coming-of-age-drama med hjärtat på helt rätt ställe.

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner