Muren

Isabelle Espinoza 21:28 25 Oct 2014


Oscarsnominerade dramat Muren utspelar sig på Västbanken. Trots fara för livet, när skotten viner från israeliska vakter, klättrar den unge, spänstige bagaren Omar regelbundet över den åtta meter höga separationsmuren för att besöka Nadia, flickan han är förälskad i. De planerar i hemlighet att gifta sig. Men förevändningen för besöken på andra sidan muren är att träffa hennes bror, barndomskompisen Tarek.

Omar och vännerna Tarek och Amjad ömsom stojar och skämtar, ömsom tränar närkamp och prickskytte i förberedelse för att utföra egna motståndsattentat mot israelisk militär.


Efter ett sådant nattligt attentat där en israelisk soldat blir dödad av Amjad, fångas Omar in och torteras och fängslas av israelisk säkerhetstjänst. Han uthärdar allt men blir lurad att medge skuld till ett brott, vilket kommer att ge honom ett livslångt fängelsestraff. Enda möjligheten att återförenas med sin kärlek Nadia tycks vara att samarbeta med israelerna och utlämna sina vänner, att bli förrädare och spion. Omar är fast i en fälla som tvingar honom att svika och ljuga, men han hoppas på en lösning som kan rädda hans och Nadias kärlek. Spänningen ökar tills det brister, då lojaliteten till vännerna och den palestinska kampen sätter Omar på omöjliga prov. Hans väg leder till obönhörlig katastrof.


Filmen är ren i sitt utförande, vackert och enkelt filmad och spelet är krispigt, distinkt och nära. Kontrasten mellan oskuldsfull vardag och våldet som bryter igenom är stark och verkan av att lögner, svek och smärta nästlar sig in mellan vännerna och de älskande är djupt tragisk.

 
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Belle

”Belles” intressanta premiss sjabblas bort i en tråkig ”Skönheten och odjuret”-pastisch. Oscar Söderman uttråkas av anime-veteranen Mamoru Hosoda senaste film.