Jurassic World: Fallen Kingdom

Jakob Åsell 14:00 7 Jun 2018

Tjugofem år efter att Steven Spielberg skrev om manualen för den moderna blockbustern med Jurassic Park så släpps det femte kapitlet i urtidsdramat som aldrig tycks gå ur tiden. Den här gången är dock utrotningångshotet minst sagt överhängande för dinosaurierna på den övergivna nöjesparks-ön Isla Nublar då öns aktiva vulkan inom kort väntas skicka tillbaka skräcködlorna till Juraperioden. Detta såvida inte Bryce Dallas Howards dinosaurieaktivist och Chris Pratts “Mannen som kunde tala med dinosaurier”-cowboy hinner göra något åt saken.

Det är således bäddat för ännu ett räddningsuppdrag med bristfälligt konsekvens-tänk där våra hjältar snart tvingas fly från både glödande lava och genmanipulerade über-dinosaurier, allt i ett rasande tempo. Här finns ingen tid för några melankoliska John Hammond äter glass i cafeterian-ögonblick eller rum för John Williams mer finstämda orkesterstycken. Jeff Goldblums älskvärde kaosteoretiker Ian Malcolm gästspelar visserligen, om än bara för en kort monolog – men även den är uppklippt.

För regin står spanjoren J.A. Bayona (Barnhemmet, The Impossible) som tackar sin mentor Guillermo Del Toro i eftertexterna, två oerhört visuellt begåvade genrefilms-regissörer med starka band till barndomens skräckfantasier – vilket märks i filmens andra akt som tar formen av en gotisk skräckfilm. I grunden är Fallen Kingdom ånyo en CGI-tung påminnelse om vad som händer när människan leker gud. Den lämnar kanske inget gigantiskt fotavtryck efter sig men underhåller för stunden med lagom mycket bett.

Likt hur J.J. Abrams i Star Wars: The Force Awakens lät fansen återuppleva en nyuppsättning av A New Hope så utvinner Fallen Kingdom girigt filmiskt DNA ur sin uruppsättning. Dramatiska höjdpunkter från både 1993-klassikern och 80-talets mest ikoniska skräckfilmer kläs om i ny 3D-skrud när Bayona spolar tillbaka VHS-kassetten till barndomen - tillbaka till urtiden. I vårt nuvarande Stranger Things-tidevarv tycks storfilmernas huvuduppgift, näst efter att vara just stora, handla om att agera snuttefilt åt ängsliga nostalgiker som drömmer om att återvända till föräldrahemmets trygga tv-soffa. Men dra mig baklänges på en vagn (jagad av dinosaurier) om det inte funkar rätt så bra ändå. Kanske beror det på att vi alla ser undergången närma sig i en osäker horisont. Det enda vi vet säkert är att Jurassic Park-franchisen kommer att leva vidare. Life finds a way, osv.

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner