District 9

19:28 2 Oct 2009

I District 9:s alternativa verklighet landade utomjordingar i Sydafrika på åttiotalet. Dessa insektsliknande varelser mottogs ungefär lika väl som en skäggig arab på väg genom USA:s passkontroll och har sedan dess tvingats bo i slum-områden. Två decennier senare ska hela kolonin, nu en miljonbefolkning, flyttas och när en privat organisation hyrs in för att göra jobbet svämmar känslorna över.

Jag kan tänka mig att många blir avtända av alientemat och sci-fi-elementen. Men byt ut utomjordingarna mot svarta eller judar och filmen känns snarare obehagligt verklig. Det är liksom ingen slump att den utspelar sig i Sydafrika. Dessutom borde Sharlto Copley (som här långfilmsdebuterar som huvud-personen Wikus Van De Merwe) oscarsnomineras för sin prestation, där han går från nördig douchebag till desperat antihjälte. Annars kommer jag en gång för alla att tappa tron på att akademin kommer att belöna annat än prettokavalkader.  –AL 
 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Wrong Turn

"Varje sommar behöver en blodig campingtur, en zombieinvasion eller hajtornado att svepas in i när solen sänker sig över sommarstugor och landsortsbiografer."

Filmrecension: Wrath of Man

"En mans vrede är inte att leka med är sensmoralen i Guy Ritchies återförening med den alltid stoiske Jason Statham efter sexton år isär (sedan Revolver)."