De ostyriga

Andreas Heilborn 09:00 14 Sep 2023

Vart land har sin mörka historia. Sverige låg dessvärre i framkant inom den rasbiologiska forskningen. Följden av detta ledde bland annat till tvångssteriliseringar. Det framväxande folkhemmet såg grupper i samhället som icke dugliga och deras avkomma likaså. Kvinnor var den grupp som drabbades främst och övergreppen skedde på mycket lösa grunder.

Även Danmark hade steriliseringslagar som drabbade kvinnor. Eller att unga mödrar - där barnet tillkommit utanför äktenskapet - sågs som olämpliga föräldrar och togs ifrån sina barn för att sedan skickas till en anstalt. Bägge delar avhandlas i De ostyriga. Filmen inleds i Köpenhamn där Maren (Emilie Kroyer Koppel) dansar jazz och njuter av livet vilket leder till att hon får sparken från sitt jobb. Knappast så en ung kvinna skulle bete sig på 1930-talet och snart tycker samhället att hon behöver hjälp med sitt promiskuösa leverne. Hon betecknas som lätt sinnesslö, institutionaliseras och hamnar på ön Sprogø. Väl där kan hon inte finna sig i sin situation utan sätter sig upp mot hur hon behandlas.

I Norge filmatiserades förhållanden på den vidriga uppfostringsanstalten Bastøy i Flykten från Bastöy (2010). I Sverige i Den nya människan (2007) om Gertrud som låstes in och steriliserades under 1950-talet. De ostyriga inte berättar någon unik historia i ämnet.

Regissören Malou Reymann försöker införa tvivel hos myndighetspersonerna. Sprogøs föreståndarinna fröken Nielsen (Lene Maria Christensen) är en sammanbiten Syster Ratched i lightformat. Hon har sin historia och tvivlar på vad som är rätt och vad som är fel. Men hennes berättelse lämnas. Även i överläkaren Wildenskov (Anders Heinrichsen) - en stram, plikttrogen rasbiologi- syns det tvivel i för ett ögonblick. Deras historier hade varit intressanta att följa. Det måste ju funnits människor som ifrågasatte synen på sitt arbete trots att arbetssättet var allmänt vedertaget.

Det är en historia vi sett förut. Det finns en hjälte, en antagonist och så vidare. Men det är något mer som måste till. Vi är skyldiga offren att berätta deras historia men i en starkare film.

 
Ustyrlig
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner