And the King Said, What a Fantastic Machine

Andreas Heilborn 09:00 31 Aug 2023

Fotografiet är runt 200 år gammalt. Man tänker sig att fransmannen Nicéphore Niepce, han som tog världens äldst bevarade foto, valde ut det mest spännande motiv han kunde tänka sig. Men Niepce fotograferade utsikten från sitt fönster. Så som många fortfarande gör idag. Gå in på Instagram och se hur många soluppgångar över takåsar du kan finna. Med eller utan filter.


Vår fascination eller barnslighet runt fotografiet har förändrats lite sedan 1800-talet.
 And the King Said, What a Fantastic Machine fastslår dock att i princip vid fotots födelse så föddes också intresset att manipulera eller dupera fotografiets - och senare filmens - perspektiv och budskap. Dokumentärfilmen är som innehållet i kursen Medie-och kommunikationsvetenskap A på Södertörns högskola. Om makt och påverkan genom bilden återkommer filmens regissörer och manusförfattare Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck till flera gånger.

Visst väcks flera intressanta tankar. Många följs upp medan andra blir hängande, eller oklara. Att mycket av det vi ser på YouTube är ett sätt att bli känd och tjäna pengar vet vi. Men jag tycker att Danielsson och Van Aertryck missar att filmer på YouTube också kan vara fejk. Ett skådespeleri. En lögn.


Och varför tas inte Artificiell intelligens upp? Användandet av AI har ju starkt påverkat fotot och filmen sett till manipulation. Vem som helst kan nu i princip skapa vilken bild som helst och AI blir hela tiden smartare och lär sig. Apropå perspektiv och påverkan.


Men man kan inte få allt.And the King Said, What a Fantastic Machine borde användas i undervisningssyfte. Som källkritik för det vi ser fungerar den alldeles utmärkt. 

Läs även Nöjesguidens intervju med ​Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck: Biograferna är de viktigaste samhällsrummen vi har

Genre: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner