För att citera trollkarlen Gandalf från Sagan om Ringen så handlar livet mycket om vad vi ska göra av den tid som tilldelats oss. Enligt Erik Gandins nya dokumentär After Work handlar den tiden till stor del om att arbeta. Fast det ser olika ut beroende på vem du är eller var du befinner dig.
Stressad blir man över den amerikanska superentreprenören som enbart genom sitt irriterande mantra blir störande, det blir inte bättre med Johan Söderbergs passande musik. När Gandini förklarar att han har sex veckors semester (varav fyra sammanhängande) bryter entreprenören ihop av skratt.
Däremot är det svårt att finna det humoristiska i kvinnan som kör bil åt det stora amerikanska e-handelsföretaget. Där anställda tvingas att urinera i petflaskor på grund av tidsbrist eller övervakas av A.I. som följer chaufförens minsta steg. Tankarna förs onekligen till Ken Loachs Sorry, We missed you (2019) även om verkligheten i detta fall verkligen överträffar dikten. Storebror ser dig, men han bryr sig inte.
I Kuwait finns det motsatta. I landets jobbgaranti skulle alla få ett jobb. Detta ledde till förvaring av anställda. I en källare satte man individer framför tomma skrivbord. Utan att ha något att göra såg flera på film. Och någon i hela sex år. Ibland dök man upp sent till jobbet, i vissa fall tre timmar. Själlöst verkade arbetet varit.
Snart hundraåriga Noam Chomsky ser att tekniken ersätter tråkiga jobb och det kanske kommer leda till en slags universell basinkomst där alla har rätt till en mindre summa och kan ägna sig åt annat. Men även om man skulle ha mycket tid, skulle man ändå inte jobba? Ingen tycks ha ett bra svar på den frågan.