Vem bryr sig om nazisterna?

Supervalbloggen 15:27 9 Mar 2014

mollan.jpg

Efter Ta natten tillbaka-demonstrationen igår, den åttonde mars, blev sex personer som hade deltagit i tåget grovt misshandlade. En av dessa fick livshotande skador, men personens läge har nu stabiliserats. Detaljerna kring händelsen är inte tillgängliga än, men enligt uppgifter från Sydsvenskan, Aftonbladet och Expressen var det en sammandrabbning mellan "vänster- och högerextremister". 

Now. Som sagt finns inte många detaljer ute än, men en sak vill jag fråga er: hur kommer det sig att högerextremt våld nästan alltid beskrivs som en "sammandrabbning" mellan två "extrema" grupper? 

De som attackerades hade deltagit i Ta natten tillbaka, en feministisk demonstration mot mäns våld mot kvinnor. Mot könat våld. Vi vet inte mer om deras politiska bakgrund än så, att de deltog i en manifestation för allas lika rätt till sin kropp i det offentliga rummet. Låter inte så extremt. 

Så jag undrar en liten sak: vem bryr sig egentligen om nazisterna?

Nu vet jag inte exakt vad det var som hände igår natt, men jag förundras över hur "högerextremt" våld (aldrig nazistiskt våld, ingen kallar det för det), alltid förekommer i kontexten "sammandrabbningar". Det kanske kommer som en chock nu, men: nazister är våldsamma. De är våldsverkare. Och det oroar mig hur berättelsen som säljs till oss, om och om igen, är att de inte är farliga för oss "vanliga" människor. De är inga riktiga hot. I regeringens rapport om Våldsbejakande extremism i Sverige tas extremhögern och nazismen inte upp som ett viktigt problem; som Daniel Poohl skriver i Expo använder man sig av SÄPO:s analys av extremhögern som en "ungdomsproteströrelse" snarare än en "politisk rörelse".

Nu har i alla fall Metro gått ut med en bekräftelse från polisen: det var en nazistisk attack. De har till och med använt ordet. Bra gjort!

Jag önskar att fler personer kunde bry sig om nazisterna. Typ SÄPO, regeringen och polisen. Den enda jag i nuläget är lite lättad över är att Fredrik Reinfeldt har uttalat sig om det högerextrema våldet. Sicken karl! Det här säger i alla fall statsministern om attackerna: 

-Det är viktigt att markera när en gräns har passerats, vilket skett här, vi har att välja mellan huliganism eller demokrati och i alla fall för mig är valet enkelt.

Neej, men så tokigt!! Det var visst vad han sade om fotbollsvåldet! *tar mig för pannan* Vi får nog vänta lite till på reaktioner från politikerna. Men jag hoppas att de kommer. För det här är inte acceptabelt.

 

~*~ OBS OBS idag hålls manifestationer mot högerextremt våld på dessa platser/tider OBS ~*~

Malmö: Möllevångstorget 15.00 

Göteborg: Järntorget 16.00

Stockholm: La Mano 18.00

Fler blogginlägg från Supervalbloggen