Gudrun vs. Jimmie, eller: WTF did I just watch

Supervalbloggen 23:19 6 Sep 2014
Se alla artiklar om: 

Ibland får man en känsla av att SVT är nervösa. "Shit", kanske de tänker, "vi har tjatat om valet så länge nu att ingen bryr sig längre! Hur, HUR ska vi göra för att folk ska intressera sig för detta!?!" Och då drar de till med något random. Något tillräckligt  ~out there~ för att man ändå, mot bättre vetande, ska sätta på TV:n.

Nu senast: Gudrun vs. Jimmie i en debatt från planeten Mars.

Här är min fråga: vad exakt är poängen med en debatt mellan två personer som, rent ideologiskt, befinner sig lika långt ifrån varandra som jorden ifrån Hästhuvudnebulosan i Orion (1,500 ljusår, reds anm)? Vad tänker man kommer ur det? Svar: hundratusen trötta blickar och huvudskakningar.

gudrun_0.jpg'

Gudrun Schyman: den trötta blickens champion och främsta förkämpe.

jimmiea2_0.jpg

Jimmie Åkesson: knarrar/debatterar i skenet av Sigma Orionis.

.snapshot_20140517_13_0.jpg

Jag: ber SVT att show mercy och stänga ner det hela ca en sekund in i "debatten".

Precis som jag befarade kommer man i princip ingenvart med eller i den här debatten - förutom det faktum att Jimmie Å inte kan leka underdog när han ska möta ett parti som inte är i riksdagen gav detta mig nada, rien, nothing, inget. Gudrun Schyman levererar en ganska intetsägande/platt/heteronormativ/cisnormativ version av jämställdhet + familjeliv, medan Jimmie Åkesson kör samma gamla: "Det ENDA politiken ska göra e att stoppa muslimerna!! Sluta krångla till det! (För alla utom muslimerna.)"

När diskussionen går vidare till (snälla, gissa, till vad!?) invandring (ett poäng till er!) är Gudrun Schyman lite tydligare - förutom det faktum att siffrorna hon ger vad gäller antalet döda flyktingar i Medelhavet, såvitt jag vet, är helt fel. (Hon säger att omkring 20,000 personer har dött den här sommaren, och 200,000 de senaste åren, medan jag har förstått det som att siffran ligger på 2,000 i år och 20,000 de senaste 20 åren.) Jimmie Åkesson är orolig över hur Gudrun ska finansiera säkrandet av asylrätten, vilket jag kan förstå, då SD har haft lite problem med räkenskaperna under sin tid som parti. Istället vill han hjälpa folk "där borta", vilket är ett typiskt exempel på SD:s jätteunderliga "antingen-eller"-politik, som i princip *bara* visar sig när man pratar invandring. ("Du får antingen välfärd eller invandring!", "Du får antingen morötter eller selleri!", "Du får antingen magiska bönor eller odödlighet!!" Men om man vill ha båda?!)

I alla fall: det finns inget direkt fel med att SVT gör såhär, men jag tänker att de borde drömma STÖRRE. Här är mina förslag på framtida debatter:

1. Fredrik Virtanen vs. Janne Josefsson

2. Sigge Eklund vs. Filter

3. Lil' Kim vs. Nicki Minaj.

Fler blogginlägg från Supervalbloggen