Nu kommer hösten; boktips och en doft till det

Kakan 01:29 15 Oct 2013

Nu är det höst, och igår talade jag långt och länge om varför jag hatar den nalkande vintern. Bla är det jobbigt att gå i snö, skall lösa detta med broddar. Det blir immigt på glasögonen samt jag blir varm/kall/varm/kall mest hela tiden. O alla dessa kläder. Kattis kontrade med mysiga hemmakvällar och god mat. Men jag glömde; LÄS BOK O TÄND ETT LJUS! Snälla rara, tänk vad härligt det är med böcker. Här är några ni verkligen borde ta till er, in i hjärnan och hjärtat ba;

catrinor.jpg

Hanna Olsson, Catrine och rättvisan

En kvinnokropp hittas styckad sommaren 1984. Den döda kvinnan identifieras som Catrine da Costa. I de tre uppmärksammade rättegångarna som följer överbevisas två läkare mot sitt nekande om att ha styckat kroppen, men de döms inte för mord. Under de år som gått har rättsprocesserna och medias rapportering avlöst varandra.

Hanna Olsson följde den s.k. styckmordsrättegången och skrev flera uppmärksammade artiklar i Dagens Nyheter. Catrine och rättvisan är en bearbetning av de komplicerade turerna i rättegångarna och av det material åklagarna valde att inte ta upp. Hanna Olsson visar hur mordet förblindade rättvisan och har inte bara dokumenterat ett av vår tids mest uppmärksammade rättsfall, utan belyser också mäns sexualiserade våld i samhället och kvinnliga brottsoffers utsatta situation. HEJA!!! Ni kan också lyssna på P3 dokumentär om detta. Det är INTE kul. Men Hanna Olsson är beyond, hon är så kool och smart och vass. Viktigt att läsa och förstå att sånt här händer hela tiden, och att män kommer undan med i princip vad som helst. Och när jag säger hela tiden, ja då menar jag det. 

det-kallas-karlek.jpg

Carin Holmber, Det Kallas Kärlek.

Carin är en idol. Vad hon gjort för kvinno/homo/djurrörelsen i Sverige är nästan overkligt. Att en endaste människa kan göra så mycket gör mig höjdrädd, får prestationsångest och sen bloggar jag.

Detta är Carins avhandling och beskriver hur några unga par utan barn tolkar varandra och sig själva utifrån samhällets föreställningar om manligt och kvinnligt. Det är en bok som alla borde läsa - en bok som är en guide, en ögonöppnare, en tröst och en inspiration i ett samhälle där könsrollerna stjäl vår frihet, varje dag.

Sara Hansson som är en smart och kul serietecknare och dessutom min vän, har recenserat boken med hjälp av en serie:

skarmavbild_2013-10-15_kl._01.30.16.png

skarmavbild_2013-10-15_kl._01.30.30.png

skarmavbild_2013-10-15_kl._01.30.39.png

skarmavbild_2013-10-15_kl._01.30.48.png'

skarmavbild_2013-10-15_kl._01.30.56.png

skarmavbild_2013-10-15_kl._01.31.07.png

skarmavbild_2013-10-15_kl._01.31.17.png

skarmavbild_2013-10-15_kl._01.31.27.png

Visst e Sara kool!!!!

angelad.jpeg

Angela Davis, Women Race & Class

A powerful study of the women's movement in the U.S. from abolitionist days to the present that demonstrates how it has always been hampered by the racist and classist biases of its leaders. Det skrev såklart inte jag, men visst fan är den powerful och stark! Ni kanske fattar att det inte går att va feminist utan att ha ett intersektionellt tänk? Jag känner liksom att det är en gåva att folk är så smarta och skriver böcker, sen får en för en relativt billig slant ta del av allt det, förkovra sig och bli en bättre människa. Tänk om alla hade haft den inställningen. Boken går att beställa typ överallt.

heartbreak_cover.jpg

Heartbreak, Andrea Dworkin

Jag VET att jag tjatar om denna boken, säkert tredje gången jag tipsar om den på bloggen, men den är SÅ BRA. Tror att denna bok är den som påverkat mig mest, nu såhär i "vuxen" ålder. Att läsa ögonöppnare när jag var yngre var ju fantastiskt, men nu när en levt och härjat och tänkt en hel del fler tankar, fick denna bok mig att ta beslut och tänka om. Boken är som en pot purri (vägrar kolla hur det stavas) över Dworkins liv, där hon själv beskriver politiska eskapader och analyser. Avsnittet om att outa män, att knäcka manssolidariteten ÄR. På youtube mm finns flera göttiga tal med henne, som jag baserat en del performans på. Jag håller inte med henne om allt, hon är extremt old school, men en radikal sådan, som verkligen värnar om kvinnor, och erkänner patriarkatet rakt ut. Inget jävla skitsnack, hon ser sanningen och vill göra nåt åt den. 

bell.jpg

Bell Hooks, killing rage; Ending Racism

I LOVE BELL HOOKS! Och det borde du också göra! Återigen handlar det om att se (hur svårt ska det va?) de strukturella likheterna och sambanden mellan rasism och sexism. När du har läst denna, kan du läsa resten av hennes 25 böcker eller nåt, bla "we real cool; Black Men and Masculinity".

Nu orkar en ju nästan inte mer. MEN JO! Då ska ni tända ett doftljus. Det finns i alla prisklasser, allt från billiga på stora varuhus till lyxiga för 550 kr. Mina favoriter är:

ap.jpg

Kan ej förstå hur jag inte kan få lukta såhär dygnet runt, som en kryddig brasa. Från Byredo, Apocalyptic

Okej, jag kan erkänna, jag har inte en helt sund relation till doftljus. Men jag är inte beroend av droger eller dricker mycket eller röker ens, så något kul måste jag ju få ha då och då. Voluspaljus finns i miljarder lukter och räcker länge. Tips från coachen (missbrukarn) är, tänd bara den ena veken så räcker ljuset längre.

vol.jpg

Denna luktar fint tycker jag, tände denna och gömde bakom mitt podie på Den Nya Kvinnogruppens-utställning. Ja nu fattar ni vidden av besatthet. Men om chansen finns att luften ska lukta gott, varför ej ta den? Ps jag är rätt känslig för huvudvärk och sånt, men det får jag inte av ljus!

Nu ska jag sova och drömma om det perfekta doftljuset. LIVET!

Fler blogginlägg från Kakan