Ska det va så svårt med lite jävla solidaritet? (nej)

Kakan 17:56 23 Dec 2015

Nä, det är väl självklart att det INTE ska!

Imorn är det julafton. Oavsett vad DU har för relation till julen, biologiska familjekonstellationer och ekonomiska förutsättningar, vill jag slå ett slag för julens varma klapp på kinden, nämligen; att ge bort pengar till andra behövande. Om du inte har pengar kan du inte ge, jag förutsätter inte att alla har slantar över att skänka, tvärtom. Men för er som har det, även tex jag, här kommer några tips till er. Ja, det finns självklart massvis med andra organisationer men just dessa har jag valt ut. Snälla klaga inte.

Världen är inte en vacker plats just nu, förutom vissa skogar och vattenfall och sånt som jag inte räknar med just nu. Det är krig och människor befinner sig på flykt, om du vill skänka pengar har jag några tips till dig:

Rosenlundstödet

screen_shot_2015-12-23_at_17.14.15.png

Rosenlundstödet är en organisation som jag själv stöder och försöker få andra att uppmärksamma. Till skillnad från stora hjälporgannisationer är denna organisationen helt byggd på volontärer och fungerar bara genom stöd från privatpersoner. Dom har inte en krona till marknadsföring och samtliga som jobbar där gör det utan lön eller annan ersättning. Kvinnor och andra personer som utsätts för prostitution är de som alltid glöms bort, lever på samhällets botten och ofta i skräck. Kvinnorna som Rosenlundstödet hjälper har inte själva valt att gå in i prostitution. De får behålla ca 10% av de pengarna dom tjänar själva, resten går till männen som säljer dom.

Varje fredagsnatt är Rosenlundstödet på plats i området som kallas Göteborgs Red Light District. De har med sig kondomer, hygien-/intimartiklar, fika och annat som kvinnorna behöver. Många av kvinnorna på gatan har inte råd att gå till läkare när de behöver och har ofta inte kunskap om vilka rättigheter till vård vi har i Sverige. Rosenlundstödet hjälper kvinnorna i kontakten med myndigheter, följer med dem till vårdcentral, sjukhus, gynekolog och tandläkare, samt bekostar läkemedel vid behov.

De flesta kvinnorna RS träffar är här genom trafficking och lever totalt isolerade liv. Många har inte sett något annat av staden än vägen mellan hemmet, spårvagnshållplatsen till spårvagnen och den hårda verkligheten på gatan i Rosenlund. Därför fungerar Rosenundstödet också som ett socialt stöd och tar med dem som vill på aktiviteter och vägleder och stöttar dem som vill hitta en väg ut.

Alla ekonomiska bidrag går oavkortat till kvinnorna RS stöttar. Främst går pengarna till:

  • Kondomer – majoriteten av kvinnorna har inte möjlighet att själva bekosta denna livsavgörande vara. Genom att ge dem kondomer får de viss kontroll över situationen då de kan kräva av kunden att det används.
  • Hygienartiklar – Glidmedel, våtservetter, intimkrämer och andra produkter som kan underlätta för kvinnorna. Där är glidmedel prio ett då det gör det lättare för dem att genomföra ett samlag de egentligen inte vill göra.
  • Läkarbesök – Gynekologer, tandläkare, allmänläkare och vad andra behov som kan tänkas behövas.
  • Läkemedel – Allt från receptfria läkemedel som Pevaryl/Canesten och värktabletter till mediciner utskrivna av läkare.
  • Socialt stöd – Flera av kvinnorna lever extremt isolerade liv och därför tar RS tar med de som vill på olika aktiviteter. RS går till simhallen, på museum eller tar en fika på stan. RS vill ge dem en liten stund av normalitet och en paus i den utsatta vardagen, men också visa att det finns en värld bortom trafficking.

 

  • Kontaktstöd – Vissa kvinnor lever under sådan fattigdom att vi ibland väljer att ge dem visst ekonomiskt stöd för att köpa mat, betala någon extra kostnad för deras familj i hemlandet eller en hyra här i Sverige. Varje fall tas upp i styrelsen för beslut om hur vi ska hjälpa.

Stöd Rosenlundstödet här;    Bankgiro: 187-7976 Swish: 123 680 53 03

Ps, eventuella kommentarer om språket Rosenlundstödet använder angående kvinnorna de jobbar med, undanbedes. Samma gällande mina ordval och prostitutionsdebatten i övrigt. 

LIGHTHOUSE RELIEF


delning1.jpg

Båtarna slutar inte komma för att det är jul. Inte heller stannar kriget. Samtidigt sjunker temperaturen på havet mellan Lesbos och Turkiet – och klimatet i Sverige blir kallare. På alla sätt. Vi tänker vara kvar så länge vi behövs. Just nu har vi en julkampanj som vi kallar för ”A Warm Welcome”. I den uppmanar vi folk att i den mån dom kan donera pengar till vår verksamhet, så att vi kan fortsätta ge alla män, kvinnor och barn som kommer just det – ett varmt välkomnande. Antingen genom en ren donation, eller genom att köpa julgovåbevis som man kan ge bort till andra i julklapp.

Det ser ut såhär tex:

img_8108.jpg

Pengarna går till Lighthouse Reliefs mottagande av båtflyktingar på Lesbos, som är helt beroende av volontära insatser och donationer. Lighthouse erbjuder mat, kläder, vatten och sanitet och sovplatser i uppvärmda tält i deras camp vid stranden – som står öppet dygnet runt, även under julen. Dom hjälper också nedkylda, sjuka och skadade patienter i deras klinik som även den är bemannad 24/7. 

Du tar konstakt med organisationen här, skänker pengar här och är du intresserad av att arbeta som volontär finns information här! Tänk att denna underbara organisation finns, tack alla ni som jobbar med detta och skänker tid, kraft och pengar.

delning9.jpg

INGEN MÄNNISKA ÄR ILLEGAL

Jag älskar IMÄI <3 Detta organ har verkligen burit upp där svensk politik tyvärr svikigt. Nätverket Ingen människa Är Illegal arbetar med att praktiskt stödja de människor som tvingats gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Vi kräver permanent uppehållstillstånd åt alla som befinner sig i Sverige och vill stanna kvar här. Vi tror på en värld utan nationsgränser, en värld där ingen människa är illegal.

Läs mer om IMÄI här!

imai.jpeg

 

Här är tex ett initiativ från lokalgruppen i Stokholm; varje månad försöker vi skramla ihop till SL-kort och hyra mm till människor vars existens Sverige inte erkänner. IMÄI Sthlm är helt beroende av att privatpersoner ger en slant. Just nu har nätverket alldeles för lite pengar för att täcka de behov som finns – så vi vill tipsa alla som fått lite för mycket i
jobbskatteavdrag eller har en anständig lön/ekonomi att bidra.
Gärna varje månad med en stående överföring till

Plusgirokonto: 9960 2604 725438

eller

Plusgiro: 47 25 43-8.

Alla bidrag går oavkortat till papperslösa personer.

 

För en värld utan gränser! /IMÄI Stockholm

imai_logo_100504.png

Jag vill också tillägga att det just nu inte finns utrymme på kommentarsfälten att skriva kommentarer som innehåller ord som "självgod", "PK" i negativ bemärkelse eller annat nedlåtande. Världen brinner och vi MÅSTE hjälpas åt att fixa detta. Let's swish away <3

 

God solidarisk jul älsklingar!

Fler blogginlägg från Kakan