Min hudvårdsrutin!

Kakan 22:04 24 Nov 2015

Hello fellow beauty nerdz.

Tiden är inne att ägna oss åt lite ytligheter, det tycker jag är så skönt. November går snart över i december och jag får många frågor om hur ni ska rädda er torra hy, hur min hudvårdsrutin ser ut, eller varför inte frågan om den gamla klassikern wipen. Det kan jag säga direkt, wipes är hatade av finhudvårdskulturen, medan jag anser att en wipe aldrig har dödat någon. Chefen Caroline Hirons ser rött av bara ordet, men jag kan tycka att det underlättar en rutin t ex en morgon halv sex när du precis kommit hem från en svettig fest.

Nu, lite frågor:

Hanna

Hjälp Kakan! Jag lever för dina hudvårdsinlägg och ryser av välbehag när jag läser dom, dock tar jag in cirka 0% då jag är på så pinsamt låg kunskapsnivå. Jag vet inte vad en syra är, eller ens serum. Jag tvättar av sminket med Niveas ansiktservetter (skäms) och kör sen en nattkräm. Det är allt. Bor i Göteborg så får även lite regn i ansiktet ibland. Kan inte du gå igenom typ vilka steg en helt vanlig ansiktsrutin bör innehålla? Jag behöver desperat hjälp! Är så torr att om jag petar på ansiktet faller det flagor ned, det ser alltid ut som att jag har mjäll i ansiktet typ och det svider när jag tar på nattkrämen. Vet att man kan fråga i affären men dom känns alltid så ointresserade och att dom bara vill sälja. Jag vill oxå bli proffs som du!!!!! Plz help me. Vet inte om jag har känsligt ansikte eller ej för övrigt. Love you!

Kära Hanna.

Jag var precis som du en gång i tiden, och sen blev jag nästan proffs. Ha inte panik, det tar liksom inte så lång tid att lära sig grunderna, och om du tycker det är roligt kan du ju förkovra dig ännu mer. Jag ska nu presentera min rutin:

Morgon: direkt när jag vaknar känner jag lite på mitt ansikte, oftast är jag len och återfuktad, men har natten sugit åt sig alldeles för mycket kan jag lätt känna mig torr och det är ingen kul känsla. Jag går motvilligt upp, varje dag är en strid, och ställer mig i badrummet. Just nu har jag möblerat om, det är en riktigt go ordning med smink och hudvård som fyller en hel hylla. Jag åkte alltså och köpte en hylla endast för ändamålet hudvård i helgen. Ögon för sig, läppar i en låda, kind och hud i en annan. Allt på sin plats och lätt att hitta. Nämen titta där, där står alla mina masker och samsas i en tydlig låda. Visste inte att detta skulle ge mig sånt välbehag. Som om jag gillade ordning och reda, vem kunde ana?
Jo, på morgonen tvingar jag mig själv att tvätta av mig nattens bravader, och med det menar jag att jag vanligtvis sover 8 timmar. Under denna tid jobbar huden kan du tro, inte på samma sätt som under dagen när den får utstå massa påfrestningar, men den ska ju kompensera för allt. Den som tror att huden SOVER när vi gör det, ljuger. Den ljuger fel helt enkelt. Huden behöver rengöras, oavsett om du gillar det eller inte.
* Jag rengör med form av något slags balm eller mjölk, tex Niels Yard eller Biologique Recherche, som jag givetvis torkar bort med en blöt handduk, och sen kör jag faktiskt micellärt vatten för att få det helt rent.


*Det får torka en stund, sedan kör jag en toner av något slag. Jag är ju helt såld på både Paula’s Choice BHA 2% Liquid, det känns som alla är det just nu, i alla fall på de hudvårdsforum jag är med i. En aktiv toner slipar ner dina porer, löser upp skiten i porerna och återfuktar. Bra toners iaf. Just nu kör jag Lotion P59 från Biologique Recherche, det gör underverk.

* Jag låter tonern göra sitt och torka in, sedan är det dags för livets ämne, nämligen serum. Det perfeka serumet är en jakt jag aldrig kommer lämna, ty jag älskar jakten. Jag njuter av att testa vad som passar den här lilla torra fläcken (mitt ansikte alltså). Just nu kör jag liksom en kur från Biologique Recherche, men har testat det mesta. Eftersom vintern nästan är här och min hud skumpar ihop till ett fjäll är det viktigt att fukta och fetta in facet till oändlighet. Lider du av torr hy, då måste du smörja och smörja och smörja. Så efter serumet, då lägger jag en...

* ... ansiktsolja, både morgon och kväll. Är det inte Paula’s Choice Resist Moisture Renewal Oil Booster. Ibland blandar jag i den i nåt av mina serum, och ibland kör jag bara den ovanpå. Den är så lätt att jobba med. Samma sak gäller med Clarins Oil Lotus. Jag gillar ju verkligen typiskt aktiva produkter, men t ex Clarins är bra att balansera med. Dom har så mycket naturliga och snälla ingredienser och jag gillar att kombinera med andra märken och då känns Clarins som den stabila mostern.


Du har kanske inte all tid i världen på morgonen, inte heller tålamodet, men om du kan: låt produkterna verka lite. Dom måste få jobba ifred innan dom blir ihopkyssta med serum, toner och allt vad du blaffar på. Sen är det dags för:

* dagkräm. Att överhuvudtaget jobba med min hy på morgonen. Jag har verkligen HATAT att greja med mitt ansikte sådär tidigt, men nu har jag bara tvingat mig till det. Jag har dagkräm från Biologique Recherche just nu, annars kör jag allt som kommer i min väg. Jag är mycket förtjust i RENs produkter. Inte sällan försöker jag använda krämer med spf i, eftersom jag alltid exfolierar så mycket, och då är det extra viktigt att skydda huden. Om du läst den här bloggen tidigare är det ju ingen nyhet att jag älskar hög spf och att det är lag på att bära det året om. Sol är livsfarligt, speciellt vår och sommar. Kommer aldrig sluta tjata.

Så om min dagkräm inte innehåller spf, skiter jag bara i det då? Nej, snälla rara, självklart inte, jag jobbar in det efteråt. Antingen i en:

* separat solkräm, eller i smink med inbyggd spf. Jag har använt massvis med solskydd, och jag solar med måtta, dock är det lätt att se vad som funkar och inte funkar pga mina pigmentsförändringar som ploppar upp i pannan och över läppen så fort jag vistas i solen. Det jag kommit fram till är att Clarins UV Plus Day Screen High Protection SPF 50 är det som funkar för mig. Mina pigmentsförändringar ploppade upp, men mycket mindre och inte lika mörka. Dom går liksom inte att undvika om du solar. Så detta sätter jag över dagkrämen. Eller så jobbar jag in lite Air Perfection Foundation med spf 50. Det finns en överhängande risk att jag tjatar om den, men den e så ljuvlig. Sen sminkar jag på resten av facet och det är ett helt annat inlägg. Är ganska kär i smink just nu, det känns så kul!

DAGEN GÅR OCH UTSÄTTER DIN HY FÖR MASSA HEMSKHETER

Jag kommer hem från jobb/skola/hustle och vad gör jag då? Mitt tips är faktiskt att gå loss så tidigt du bara kan, tvätta bort skiten du utsatt huden för och påbörja allt det goa, nämligen den magiska kvällsrutinen! Min ser ut såhär, exakt samma som morgonrutinen, förutom vissa undantag. OM jag har haft massor med smink, kör jag (gud förbjude) en wipe innan jag börjar resten av min rengöring. Det känns liksom lättare då, när en ser lagret med smink åka bort först. Det finns ju stor risk att en känner sig ren efter en wipe, men söta du, du är still dirty as fuck. Så kör din rengöring, oavsett om det är mousse, balm, mjölk eller gelé. Om du är riktigt nördig kör du en dubbel omgång för säkerhets skull. Sedan micellärt vatten, toner, serum (plus oljeserum om du behöver), nattkräm/nattmask. Mmmmm va härligt, nu mår du bra. Kvällarna brukar en ju ha lite mer tid och jag kör då och då, när lusten faller på en mask.

En mask kan ha exfolierande effekt, alltså skrubba bort döda hudceller, eller varför inte rengörande eller återfuktande. Några gånger i veckan exfolierar jag och det är det bästa jag vet, känslan av att få bort död hy och bli len är obeskrivlig, hits me every time med lycka. Den senaste masken jag köpte var så sjukt dyr och gör riktigt ont. Ska det göra ont, tänker ni? Nä, kanske inte, men den gör ju susen. Det är Peter Tomas Roths Pumpkin Enzyme Mask. Bilden gör verkligen inte masken rättvisa, jag tror dom vill få den här masken att framstå som lite lätt och luftig, den ser nästan geleaktig ut på bilden, men det e den är något grövre och brun. Den doftar så gott, lite pepparkaka och fräser till på hyn nästan direkt. Detta är den enda produkten som någonsin gjort ont på mig, och då menar jag svider ordentligt. Men det är den värd.

Såhär tror dom själva den ser ut:

Da real deal, helt underbar.

Jag fick ett pressprov häromdagen från Clarins innehållande en lermask jag länge velat testa. Chefen Caroline Hirons säger såhär, lera är den absolut billigaste ingrediensen någonsin i en produkt (hear hear säger keramikern här borta). Det är nästan provocerande att betala för en lermask, men Hirons älskar den här masken, så då måste jag testa. Det är en lermask, på “rosa lera”, som ska absorbera orenheter på ytan, göra huden matt och mjuk samt avlägsna döda hudceller. You got me at avlägsna döda hudceller. Egentligen är masken för fet eller kombinerad hud och är väl inte bäst för mig som är torr. Men den är go, den känns vårdande och inte alls uttorkande. Jag gillar som sagt variationen mellan att angripa med starka syror och ge mitt ansikte en snäll behandling som denna.

Efter varje exfoliering kommer således den goda fuktmasken som jag oftast ersätter nattkrämen med. Min hy är så torr och behöver den där extra fukten. De flesta fuktmaskerna är anpassade så du kan ha dem över natten. 

Åh gud det här tog så lång tid att skriva, ska kolla på Bachelor och sen sova. Puss och kram.

Fler blogginlägg från Kakan