Wordle – ett litet spel som förde oss samman

16:56 17 Feb 2022

Samtidigt som världens största spelföretag köps upp i parti och minut för astronomiska summor är vårens virala spel en ordlek. Här är historien bakom succén Wordle.

Spelåret 2022 rivstartade på ett sätt som branschen aldrig tidigare upplevt. Zynga, som tog spel som Farmville till Facebook, köptes upp av Take Two för 12,7 miljarder dollar tidigt i januari. Enorma Activision Blizzard, med spelserier som Call of Duty och World of Warcraft på sitt samvete, köptes upp av Microsoft för ofattbara 68,7 miljarder dollar. Kort därefter köpte Sony upp Destiny-utvecklarna Bungie för 3,6 miljarder dollar. Men mitt i all dollarcirkus var det mest omtalade spelet en simpel ordlek skrivet av en person.

38-åriga Josh Wardle, en walesisk mjukvaruingenjör boende i New York, är skaparen bakom den virala succén Wordle. Hans flickvän tillbringade massvis med tid på The New York Times onlinespel, framför allt med det vida uppskattade korsordspusslet. Wardle ville skapa ett nytt, lite mindre tidskrävande, spel för henne. Han började leka med konceptet som ledde till Wordle redan 2013. Efter att ha testat spelet på sin flickvän insåg han problemet med att ha engelskans alla ord på fem bokstäver (någonstans mellan 12-13 000) med. När de skalat ned antalet ord till ungefär 2 500 blev spelet betydligt bättre. Wardle publicerade spelet på en hemsida utan annonser, för att hålla det helt ickekommersiellt. Wardle, som har arbetserfarenhet från Silicon Valley, ville göra motsatsen till allt man ”ska” göra för att lyckas med spel. Inga pushnotifikationer, inga prenumerationer, inget ändlöst spelande.

Wordle är egentligen inte alls unikt i sitt upplägg. Faktum är att den som spelat klassiska sällskapsspelet Lingo kommer känna igen sig i spelets regler. Ett dagligt ord på fem bokstäver ska listas ut. Spelaren har sex försök på sig. Gissar du fel finns chansen att du ändå får ledtrådar om vilka bokstäver som är med i ordet. Men faktumet att spelet inte är unikt spelar liksom ingen roll. För Wordles framgång bygger på mer än bara själva spelet. Sättet det marknadsför sig själv på – du kan dela ditt resultat (och vägen dit) på sociala medier helt utan att spoila dagens ord. Den ofelbara tajmingen – ett parti Wordle tar ungefär en kaffepaus på hemmakontoret. Och så hela idén med ”dagens ord” – där vi tillsammans kan diskutera hur svårt/lätt/frustrerande det var idag.

För visst spelar vi Wordle tillsammans. I november förra året hade Wordle ungefär 90 återkommande spelare om dagen. I mitten av januari i år var den siffran uppe i tre miljoner. Twitter fylls av ospoilande färgmatriser som visar på framför allt framgångar, men också ett par misslyckanden. Josh Wardle har kommenterat succén med att han aldrig kunnat ana hur stort spelet skulle bli. Och i slutet av januari drabbades även den här lilla vrån av spelbranschen av ett trendigt uppköp. The New York Times spelavdelning köpte nämligen upp Wordle. Jonathan Knight, chef på NYT:s spelavdelning, slår huvudet på spiken när han talar om Wordle i en BBC-intervju.
- Det är ett spel som förde oss alla samman, och det är exakt det som gör det så speciellt.

Enligt Wardle ska beloppet han fick vara i den lägre regionen av en sjusiffrig summa, i dollar räknat. NYT har lovat att Wordle ska fortsätta vara gratis. Åtminstone tills vidare.

BÄST JUST NU 

Horizon: Forbidden West (PS4, PS5)
Klimatkämpen Aloy räddade återstoden av mänskligheten i Horizon: Zero Dawn 2017. Fem år har gått i verkligheten, men i Horizon-universumet tog det bara dagar att inse att kampen inte var över. Horizon är ett tekniskt mästerverk, ett stundtals briljant spel – synd bara att alla människor ser ut att komma direkt från Urkultfestivalen. Är den framtiden värd att räddas?

OlliOlli World (PC, PS4, PS5, Switch, XB1, XSX/S)
2014 var Roll7:s 2D-skateboardspel OlliOlli en fängslande variant på den vansinniga skateboard-bild Neversoft skapat med Tony Hawk’s Pro Skater. OlliOlli World är mer än så. En fantastisk kombination av action, rytm och pussel – och oändligt charmigt är det också.

Sifu (PC, PS4, PS5)
Även om fightingspelet Sifu inte är perfekt så bör det berömmas för sin kompromisslöshet och totala dedikation till sitt kall: att ge oss kinesisk kampkonst på ett sätt vi aldrig spelat det tidigare. Ett otroligt coolt spel.

Pokémon Legends: Arceus (Switch)
Nintendo och Game Freak låter sig inspireras av succéspelen Monster Hunder och Breath of The Wild (en kombination som känns gjuten för Pokémon) när de nu släpper Pokémon Legends: Arceus.  Det här ser ut som ett måste för fansen.

Elden Ring (PC, PS4, PS5, XB1, XSX/S)
From Software och George RR Martin har gjort ett spel tillsammans. Bara det räcker ju för att tända nyfikenheten. Lägg därtill att det här Souls-liknande spelet utspelar sig i en mer eller mindre öppen värld – och det här är ett spel som måste upplevas.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2022.

0 Kommentera