Varanteatern: “Det är en annan våning i hjärnan”

07:33 24 Mar 2022

En galen peepshow med mer än 500 kg i bild - Varan-TV är tillbaka. Clara Popenoe Thor har träffat kultens medlemmar, dess ledare och dess administratör.

Bakfylleunderhållning är en fantastisk genre. Idag rymmer den inte bara Big på VHS och det som gick på TV, utan även youtubeklipp, instagramsketcher och tiktokvideor.  Under det senaste kvartsseklet i vårt avlånga land finns det en serie som bestått för en liten utvald skara. Ett ord så litet som “nej” har blivit en schibbolet. Serien heter Varan-TV. Den gjordes av sju lundapågar som gått i samma gymnasieklass och sannolikt bara blev bakfulla efter minst sju öl eller en helg i Köpenhamn, innan bron var uppförd. Idag får de och förmodligen många av deras anhängare huvudvärk efter ett (1) stort glas vin med frugan. Utöver att lättare bli bakfulla har Varan-TV:s fans två andra avsevärda skillnader idag jämfört med 1998. De har en enorm saknad till nittiotalet och råd att skramla ihop fyra miljoner kronor för att finansiera en helt ny säsong samt en plankstek var till Varanteaterns medlemmar. Kickstartern för att finansiera nytt material från Varanteaterns är hittills den största svenska insamlingen på plattformen (medlemmarna säger att de “gärna blir slagna”). Däremot har inga pengar därifrån gått till serien som nu ska släppas på SVT, eftersom kanalen inte tar emot sådan finansiering. Pengarna har istället gått till att skicka ut gåvor till alla som skänkt pengar, administrativa avgifter, och sju plankstekar i Falkenberg.

Julia Frändfors som nyhetsuppläsaren Kalina Strömbäck.

Om jag hade sagt Varan-TV år 1997 eller 1998 är det nog ingen som hade svarat varken plankstek, Kickstarter eller Julia Frändfors. Förmodligen hade ingen svarat över huvud taget och jag, som inte var född då, hade förmodligen valt att säga något annat än Varan-TV. Julia Frändfors, känd från bland annat podcasten Daddy Issues, är i alla fall med i nya säsongen som nyhetsuppläsaren Kalina Strömbäck och beskriver sin medverkan som “mitt lilla tröstpris jag fick av Gud för att jag inte blev något annat”. Hennes första intryck av Varanteatern är en upplevelse som nog känns igen av många. På tidigt 2000-tal blev hon utsatt för en äldre kille som ville visa något som var kul “på hans tid”. Julia Frändfors föll pladask och sedan dess är det hon som försökt sprida gospeln vidare.
– Det är inte bara dum fysisk humor, det är en annan våning i hjärnan när man tycker att Varan-TV är kul. När jag tvivlar på om jag gillar någon och det framkommer att de kollar på Varan-TV, då tar jag kulor för den personen. Men jag har fattat att det kanske är en åldersgrej. Med min förra kille gjorde jag misstaget att försöka visa något på fyllan. Sen repade vi oss aldrig.

Nöjesguiden kan nu bekräfta att det kanske är en åldersgrej. Det har bekräftats genom att jag gjort som man hade gjort för 25 år sedan - ringde till en kille jag var taggad på och bad honom förklara grejen med Varan-TV. Vid frågan om han i enlighet med teaterns motto “Alla måste titta”, tvingat dejter att se Varan-TV svarar han att han gjort det “många gånger, med tjejer som inte riktigt…”. Han mäktar inte med att avsluta meningen. 

Varken han eller Julia Frändfors tror att Varan-TV: Stories kommer locka så många nya unga tittare.
- Jag tror inte att de kommer få jättemånga nya fans. Är det sjukt att säga så? undrar Julia. Hon menar att de som varit med länge inte kommer bli besvikna, och tillägger, efter brasklappen att hon inte är en av varanerna, att “om du inte tycker om det - stick då! Då kan du gå och kolla på JLC”.

Hur mäter man succé? Är det att få nya fans? Är det att inte göra gamla fans besvikna? Magnus Thomson är medlem och självutnämnd admin i Varanteatern samt destinationsutvecklare i Varbergs kommun. Succé kan vara hans och mitt gemensamma På Spåret-lag, som mycket av intervjutiden går åt till att diskutera. Succé kan vara att få kommunen han arbetar för döpt till Varanberg. Men i mångt och mycket är den nya säsongen redan en succé innan avsnitten ens har släppts.
Succén är på ett sätt redan uppnådd med råge; att vi har lyckats genomföra en produktion för SVT och en till våra kickstarterbackare är en intern succé. Jag är så otroligt nöjd att vi har lyckats hålla ihop laget hela vägen, säger Magnus.

Han tillägger att “hålla ihop laget” låter som en sportterm och att det inte var hans mening. Under produktionens gång har laget inte hållits ihop särskilt mycket fysiskt. Manusskrivandet har skett digitalt och utöver inspelningsdagar har hela truppen bara samlats en gång. I Falkenberg. För att äta plankstek. Det var nämligen så att deras kickstarterinsamling skulle finansiera två saker - dels nytt material från Varanteatern, och dels nytt material (i form av kött på planka) till Varanteatern.

– Det finns väl dokumenterat på Instagram. Det datumet som den är upplagd kan vi väl härmed instifta, precis som allt annat fånigt som finns, kanelbullens dag och så vidare, att plankstekens dag är den 10 oktober, säger Magnus.

Olof Wallberg, Foto Tommy Olsson.

Det räcker naturligtvis inte till med att bara höra en av Varanteaterns medlemmars åsikter om plankstek. Olof Wallberg är Varan, musiker samt innehavare av åsikter om plankstek.
– Man måste vara duktig på att steka kött. Det är det viktigaste. Sedan tycker jag att man ska ha lite grädde i mosen runt, så att den känns lite krämig. Jag har blivit vuxen så jag klarar det lite bättre men jag är egentligen inte så förtjust i den här ugnsbakade tomaten. Nu går det ner bättre. Kanske lite persiljesmör där va? Kan det vara det ibland? Jag känner att jag vill ha det i alla fall. Jag är lite köttätare och gillar när det är en välgjord köttbit med gärna lite vitlöks- eller persiljesmör, säger han. 

Olof Wallberg är också lärare i samhällskunskap och historia på Polhemsskolan, samma skola där Varanteatern träffades genom deras medverkan i skolans spex “Pexet”. Där satte de senare också upp Salmonella - berättelsen om ett hårdrocksband, som födde bandet Tyskarna från Lund. Fria teatergruppen Teater X fick sin start i skolans aula genom uppsättningen “Var är mor”. 

Det är inte så konstigt att Olof Wallberg blev lärare. Magnus Thomson är administratör och David Wiberg är kulturmannen som flyttade till Stockholm och har kontakter. Olof Wallberg är den med samhällsintresset. När jag säger att jag fick intrycket, även från de första säsongerna, att han var mest woke svarar han med ett frågande “jaha?” och vänder det sedan till “hur fan kan du se det?”. Han beskriver att han såklart inte är den enda med samhällsintresse, men att han bidrar med det och får hjälp av andra med att det ska bli roligt. 

Att blanda samhällskommentarer med humor är alltid en utmaning, och det finns delar ur Varanteaterns tidigare produktioner som åldrats mindre väl. Den nya säsongen är lite mer politiskt korrekt. 

Är det ett aktivt val?
– Det är två linjer där. Dels har hela samhället förändrats kring det här, alltså har vi också gjort det. Sen finns det vissa individer i vårt samhälle som inte vill förändras, visst är det så. Men många av oss är ju med och vill ha den här förändringen som har skett de senaste 25 åren. Vi som individer i teatern är såklart medvetna om det och vi är absolut mer politiskt korrekta, det är vi. Men jag personligen tycker inte det är fel. Jag tycker ändå man kan hitta grejer där. Ibland är vår varanhumor också bara trams helt enkelt, då behöver det inte vara så utstakat politiskt. Det finns möjligtvis politik i lager under liksom, men det är inte så tydliga platta plumpa politiska sketcher. Det är klart att vi förhåller oss till vad vi själva tycker idag. Vi inser mycket mer än vi gjorde när vi var 22, inte minst konsekvenstänket. Vi var ändå 22-åriga killar och vi vet alla att biologin säger att killar inte minst får sitt konsekvenstänk mycket senare rent biologiskt. Kanske när man är 35, till och med, säger Olof, 48.

Magnus Thomson, Foto Kenneth Hills.

När Magnus Thomson, också 48,  måste återgå till det angelägna arbetet med att destinationsutveckla Varbergs kommun återstår en fråga, som jag skickar via sms. “Om medlemmarna i Varanteatern hade varit schackpjäser, vem hade varit vad och varför?” Jag påminner några dagar senare och får till svar “jag glum”. Någon timme senare plingar det till från ett mms.
“Varje medlem är häst”
“Kan du utveckla?”
Pling.
“Det är den enda pjäsen som inte kan bli inlåst (så lätt) i o m att den kan hoppa över andra pjäser. Den är irrationell. Alla sju medlemmar är ohyggligt irrationella, var och en på sitt sätt. Och så är det min favoritpjäs att jävlas med när jag själv spelar”. 

Varan-TV: Stories har premiär den 8 april. Läs även om när vi besökte inspelningen av Varan-TV för att fråga Petter Bristav varför han har hostat upp 20 000 kronor för en roll i serien.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!