Perukmakare Adam Högblom.

Vad jobbar du med, Adam Högblom?

15:17 2 Oct 2017

Adam Högblom är 26 år och har redan gjort karriär inom teatern. Han är främst perukmakare, men även skådespelare och artist, och driver sitt egna företag Högblom design – perukmakeri.

Vad jobbar du med?
– Jag jobbar som perukmakare och driver mitt egna företag, Högblom design - perukmakeri.

Vad innebär det?
– Jag tillverkar och designar peruker för scen och filmproduktioner runt om i landet.  Största delen av min verksamhet består av uthyrning av peruker. Då väljer jag någon peruk från mitt lager där över hundra peruker finns att välja bland, som jag sedan friserar till den frisyr som efterfrågas. Jag kan också köpa en färdig peruk som jag sedan gör om framkanten på så det blir ett naturligt hårfäste. 

Har du ett drömjobb?
– Jag jobbar också som skådespelare och artist, det var så jag gled in på detta med peruker från början. En dröm jag haft i flera år är att äga en egen teater. På teatern ska jag jobba som skådespelare men också vara ansvarig för mask och peruk i alla produktioner. 

Har du alltid vetat vad du vill göra?
– Jag har alltid gillat att klä ut mig, och redan som barn var jag väldigt kreativ. Jag tillverkade egna kläder till karaktärer jag sett i barnprogram på tv. Därifrån utvecklades intresset för teater och att gestalta roller på scen. När jag spelar teater vill jag alltid ha så mycket kostym och peruk som möjligt för att komma in i karaktär. 

Tjusig universitetsutbildning eller ”self-made”?
– Jag lärde mig perukmakeri genom en privat utbildning hos en perukmakare som heter Micha Weidner. Efter utbildningen har jag fortsatt experimentera och lärt mig av mina misstag. I detta yrket blir man aldrig fullärd utan det finns hela tiden nya tekniker att testa och utveckla. 

"Jag har alltid gillat att klä ut mig, och redan som barn var jag väldigt kreativ"

Har du haft användning för din utbildning?
– Absolut, utan utbildningen hade det varit svårt att jobba som perukmakare. Självklart går det att lära sig själv, men med hjälp av min lärare så var det lättare – då behöver jag inte gå den längsta vägen och lära mig allt själv. 

Har du en plan-b ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?
– Nej, detta är vad jag vill göra, så kämpar för att det ska förbli så.

Har du haft några nyckelpersoner som hjälpt dig framåt?
– Främst min lärare som jag gick utbildningen hos. Sen har min kollega Tiina Bengtsson varit till stor hjälp – hon är fantastisk – det var tack vare henne jag fick praktik och sedan jobb på Lorensbergsteatern. Dessutom har jag många kompisar och bekanta i kultursektorn som tipsar om att jag finns och det leder också till ett och annat jobb. 

Vad är ditt mest okonventionella karriärråd?
– Sluta aldrig tjata.

Har du en 5-årsplan?
– Tänker att jag ska fortsätta som jag gör och hoppas det fortsätter rulla på. Det verkar ju fungera ganska bra.

Vad ska man vara beredd att göra och inte göra "för brödfödan"?
– Du ska aldrig ska göra saker du inte kan stå för i efterhand.

Vill du fortsätta inspireras – följ Adam på Instagram här

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2017.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!