Tre skönhetsprodukter som (på riktigt!) passar alla

16:15 22 Jan 2015

skonhetstips.jpg

Har du ett ansikte? Om ja, fortsätt för allt i världen läsa.

Ofta upplever jag att skönhetstips, råd och recensioner är för specifika för att vara användbara för mig. Antingen passar de inte min hudtyp, är helt fel för min hudton, baseras på produkter jag inte använder, eller på annat sätt är totalt irrelevanta för mig (”Sminktrender som killar hatar!”). Jag vet att skönhet inte är universellt, och att det inte är rimligt att förvänta sig att alla ska gilla och kunna använda allt. Ett av de mest floppartade exemplena är när det tydligen var en trend häromsistens att lansera foundations med en ”universal shade” som sägs passa alla. Som är ljust orange.

Men under alla dessa år av skönhetsvårdsmani har jag ändå stött på en handfull produkter och produkttyper som förtjänar mer beröm för att de faktiskt är universella. De är hjältar och innovationer på en lite högre nivå än allt annat som simmar runt i marknadspölen, framförallt eftersom de har kvalitéer som nästan alla intresserade individer har nytta och glädje av. Det här är, enligt mig, så allmängiltiga skönhetsprodukter kan bli utan att vara grovt generaliserande.



1. AHA- och BHA-syror
Cirkapris: allt ifrån någon hundralapp till, ja, sky's the limit

Okej, jag inleder med bland det mest hypade som kommit ut ur hudvårdsbranschen under denna sida av den industriella revolutionen. AHA- och BHA-syror är inte direkt någon hemlighet som endast angår de mest insatta, utan numera ganska lättillgängliga. Däremot känns det som att syrorna är en välbevarad hemlighet – de är så bra och har en så påtaglig effekt, och ändå används de inte av alla. Varför? Det finns ingen rimlig anledning!

Skillnaden mellan AHA och BHA är i korthet detta: AHA-syrorna är vattenlösliga och arbetar därför på hudytan. De är bäst lämpade för solskadad hy med grov struktur, torrhet, kanske en del rynkor, om en nu besväras av dem. BHA-syrorna å andra sidan är fettlösliga och kan därför penetrera oljelagret i hyn, och framförallt flottigheten inuti porerna. Det betyder att den hudtypen jag själv tillhör – fet/kombinerad med en tendens att leverera riktigt duktiga finnar – kommer att bli extra bra kompis med BHA-syrorna.

Här är en disclaimer på sin plats: jag är inte utbildad hudterapeut. Men allt jag säger stämmer. Skoja. Eller? Men som med all annan aktiv hudvård är det klokt att börja stegvis och prova sig fram med mildare peelings. Glöm inte att använda solskyddsfaktor, åtminstone SPF 15, men helst högre. Inte för att du någonsin ska slarva med det, men det är extra viktigt om du har exfolierande produkter i din hudvårdsrutin. Och hörni: bli inte för ivriga med syrorna. Jag vet att det är lätt att ryckas med när en ser så goda resultat, men överanvändning gör huden arg och känslig.



Den exfolierande effekten hos syrorna finns i flera olika styrkor och i flera olika produkttyper; vissa gillar det i sin rengöring, andra i en toner som de sveper över ansiktet med en bomullsrondell. Själv föredrar jag mina syror i en separat produkt, gärna i geléform, som appliceras efter toner men innan serum och/eller fuktkräm. De finns i alla prisklasser, så har du pengar att avvara för lite skönhetsvård har du ingen ursäkt längre. Gå och gör din googlingsläxa, darling! Orkar du inte googla så är Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant ett säkert kort i mitt badrumsskåp, men jag vet att många också använder Gilda Cosmetic AHA Gel. Föredrar du tonerformatet har Clarins en mild variant som heter Gentle Exfoliating Toner, och Pixi har en numera legendarisk variant i sin Glow Tonic. Enzyme Cleansing Gel från Mario Badescu har den exfolierande effekten i en rengöringsgelé. För att nämna några exempel. Oavsett preferenser måste alla ha AHA eller BHA, och jag tänker fortsätta sprida deras evangelium tills de har blivit så household att de går att köpa i mataffären.

Varför behöver alla detta?
Dessa hudvårdande syror förbättrar nära nog alla hudtyper. Min hy, som är fet med benägenhet till pormaskar och finnar, blir lugnare och mer jämn och balanserad. Torra hudtyper får lättare att behålla fukt när en massa döda hudceller inte längre dräller runt på hudytan och blockerar alla krämer som smörjs på. Mogna hudtyper får nytta av syrorna för att de hjälper huden att producera sin egen superstar-fuktbindare, hyaluronsyra. Det är hudvård för 2000-talet!



2. The Beauty Blender
Cirkapris: 200 kronor

Det är ett till synes simpelt verktyg: en rosa, äggformad makeupsvamp som blöts upp, kramas ur och sen används till att med ett idogt duttande applicera basprodukter i flytande form. Jag har använt svampar för att applicera foundations och dylikt förut, men det är något med just Beauty Blendern som gör att den skiljer sig från klåparna. Den lyckas med konststycket att ge de tjockaste och mest täckande av foundations en superbt naturlig finish, långt ifrån den där halvojämna hudfärgade masken vi annars får när vi använder fingrar – och då har jag inte ens nämnt ränderna som en foundationborste lämnar efter sig. Synliga penseldrag är kanske eftersträvansvärt för en impressionistmålare, men håll de där jävla ränderna borta från mitt ansikte.

Beauty Blendern blandar ut och mjukar upp intrycket av kanter och linjer mellan foundation och concealer, och med den spetsiga änden kommer en åt i ögonvrån, runt näsvingar och andra ställen som kräfva finlir. Faktumet att svampen används fuktig gör att den inte absorberar så mycket av produkten eftersom att den redan är mättad med vatten, vilket bidrar till mindre slöseri. Fukten gör även att slutresultatet ser mjukare och mer äkta ut. The Beauty Blender är ett Columbi ägg från verkligheten.

Varför behöver alla detta?
Alla som använder basprodukter i flytande form – vare sig det är BB-creams, flytande foundations, färgade dagkrämer eller concealers – vet hur illa dåligt applicerad bas ser ut. Oavsett hur dyrt och högkvalitativt själva sminket är blir det ofta platt fejsfall om det applicerats med dåliga verktyg – och en Beauty Blender garanterar en flawlessness som skulle göra Beyoncé stolt.



3. By Terry Hyaluronic Hydra-Powder
Cirkapris: 420 kronor

Detta opigmenterade och mikrofinmalda puder innehåller bland annat hyaluronsyra och kiseloxid, och dess effekt är unik. Den är perfekt men inte onaturlig. Matt men inte platt. Har fin lyster men blir aldrig flottig. Dyr – ja. Dryg – ja, jävligt dryg! Men framförallt är det som sagt effekten. Det ser bara så perfekt ut. Som en diskret air av wow.

Varför behöver alla detta?
För att ingen vill ha en hud vars finish är så matt att den mest likar en wellpappkartong, men vi vill inte heller se ut som en ost som stått ute lite för länge. Det finns en hårfin gräns mellan matthet och lyster som de flesta av oss försöker balansera på, och det är bara att konstatera att det blir groteskt mycket lättare med en burk av Terry de Gunzburgs hyaluronpuder i ena handen och en puderborste i den andra. I och med att pudret inte heller har någon färg är det också universellt i ordets riktiga bemärkelse.

Med denna triss i stjärnor kommer du väldigt långt, och du kan nu sluta lägga energi på att kämpa mot din obegripliga hy, morra åt att du aldrig hittar rätt färg på pudret eller lägga massa stålars på en dyr foundation som ändå bara blir fläckig, kakig och strimmig. The devil is, som vi alla vet, in the details.

Mer av Annahita? Vi har intervjuat våra tre skönhetsskribenter här.

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!