Tio utsökta filmer om mat och dryck

09:24 18 Mar 2022

Tre filmer med tema mat har nyligen gått att se i biograferna. Tiden känns därför helt perfekt att titta tillbaka på några andra smaskiga rullar om ämnet. 

I mars gick tre filmer med tema mat upp på biograferna ­– Boiling PointTisdagsklubben och Utsökt. Med detta i åtanke, samt den otroliga slumpen att detta råkar vara Nöjesguidens nummer på temat, så listar vi tio av de bästa mat- och dryckfilmerna.

Listan är utan inbördes ordning och dokumentärer har exkluderats, annars hade den fyrdubblats. Här har i stället spelfilmer som fått mat och dryck att framstå oemotståndligt legat i fokus. Desto matporrigare desto bättre.

Råttatouille

Mat och råttor är normalt sett inte den trevligaste kombinationen, likväl bevisade Brad Bird motsatsen med sin Pixarfilm Råttatouille. Är det någonting som filmstudion är bra på så är det att göra det omöjliga möjligt. Doften av det franska köket nästintill sipprar genom skärmen när råttan Remy lagar sina grytor. Råttatouille utgår från tesen att vem som helst kan laga mat. Det är en film som förstår sig på matens universalitet, alla har vi mat i våra liv på något vis. 

Tampopo – nudlarnas drottning

Ibland är gränsen mellan matporr och vanlig porr vag, men aldrig så vag som i Tampopo – nudlarnas drottning. Juzo Itamis japanska komedi med ramen i fokus har av många kallats för en nudelwestern. Det är passande, i viss mån är det en pastisch på klassisk spaghettivästern. En lastbilschaufför i kofösarhatt anländer till en by för att lära invånarna fightas, eller förlåt, laga nudlar. Sammanflätat med detta syns ett älskande par som passionerat involverar mat i syndens akt.

Det slurpas nudlar och ibland andra saker, men mest nudlar.

Chef

Jon Favreau är för många känd som mysfarbrorn bakom några av Disneys största succéer (Iron ManLejonkungen och The Mandalorian), men ibland blir han less på höga budgetar med ännu högre krav. Då passar han på att göra småskaligare filmer som Chef. Utöver regi och manusförfattande så spelar han även huvudrollen Carl, en hyllad kock som säger upp sig för att i stället öppna en food truck. Flottet flödar i den ombyggda bilen, antagligen är det också därför det ser så gott ut.

Babettes gästabud

Oscarsvinnare för bästa utländska film. I Babettes gästabud möter danskt bonnakäk den franska fingastronomin. Franska Babette har under sent 1800-tal flytt sitt land och rott i hamn i en liten by på Jylland. Matkontrasterna är enorma, efter en tid vill hon visa lokalbefolkningen matkulturen från hennes hemland. Danskarna fasar inför att bli serverade vaktelpaj och sköldpaddssoppa. Ska hon lyckas övertyga dem? Gäst på middagen är även den svenska super-oratorn Jarl Kulle, en bättre passad middagstalare går inte att hitta. 

Pig

Det känns som att en comeback för Nicolas Cage har utropats ungefär femtioelva gånger de senaste tio åren. Det är synd att återkomsterna aldrig verkar slå rot, för när han får chansen är Cage så bra. I Pig spelar han en avdankad köksmästare som bytt ut restaurangköket mot tryffelfödosökande. Till sin hjälp har han sin älskade sökargris. När svinet plötsligt blir kidnappad är det upp till Cage att bege sig ut i Seattles restaurangscen för att söka efter sin sökargris.

The Trip

Varje film i The Trip-tetralogin hade kunnat roffa åt sig en plats på denna lista, men den första av de fyra är den som knycker platsen. Rob Brydons och Steve Coogans halvt improviserade, halvt skrivna resa genom Storbritanniens finkrogar har inte mycket av en handling att skryta om. I The Trip står de två komikernas talang som raconteurer snarare i fokus, framför sig har de alltid en nästintill oförskämt elegant mattallrik. Skämt, improvisationer och skrönor flödar vid de många borden.

Waitress

Keri Russel spelar sorgsen pajbagare i den vemodiga tillika pajiga (förlåt) filmen Waitress. Jenna har fastnat i sin hemby, hon är missnöjd med sitt jobb och till råga på allt gravid tillsammans med sin misshandlande man. Drömmen är att ta sig därifrån och starta ett eget bageri där hon kan baka så många galna pajsorter hon vill. Regissören Adrienne Shelleys sista långfilm är en imponerande balansgång av humor och svärta med himmelska pajer i mitten av allt.

Mat, dryck, man, kvinna

Få regissörer är lika mångsidiga som taiwanesiska Ang Lee. Han har gjort film om tigrar på båtar, ångestfyllda kärlekspar på bergstoppar och uppsvällda gröna monster. I denna film tacklar han de grundläggande mänskliga begären­ – Mat, dryck, män och kvinnor. Så lyder i alla fall åtråerna enligt filmens huvudkaraktär, en kock som börjar tappa sitt smaksinne på ålderns höst. Filmens öppningsscen ser honom laga en stor familjemiddag i extrem detalj. Det ser väldigt gott ut.

Big Night

Följer man honom på Instagram så bör man inte bli förvånad att Stanley Tucci har medregisserat, medskrivit och skådespelat i en av de bästa matfilmerna – Big Night. Mannen andas mat och dryck. Tillsammans spelar han och Tony Shalhoub bröder som driver en krisande italienare i 50-talets Jersey Shore, den förste är hovmästare och den andre kökschef. När de blir lovade Louis Prima som gäst på restaurangen hoppas de att oturen ska vända. Nog är Big Night inte helt utan klichéer, snarare tvärt om, men när det blir galej på restaurangen är det svårt att inte ryckas med. 

Sideways

Söker du en film om dryck så behöver du inte leta längre än Sideways – å andra sidan har du säkert redan sett den om du nu skulle söka en dryckesfilm. Alexander Paynes vindränkta rulle är i särklass den bästa inom ämnet. Spiderman-skurkarna Paul Giamatti och Thomas Haden Church spelar krisande medelålders män. En resa genom Kaliforniens wine country hoppas lösa allt. Alkohol är ju som alla vet den bästa och ibland enda lösningen på livets våndor. Manuset är klipskt, kemin mellan skådespelarna påtaglig och vinet ser gott ut.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!