Tillbaka till apornas ö

10:58 25 Apr 2022

Fem år efter bejublade Thimbleweed Park är Ron Gilbert aktuell igen. 2022 blir året då vi får sätta tänderna i Return to Monkey Island.

Varje gång namnet “Ron Gilbert” nämns finns det en liten grupp spelintresserade som får något dimmigt i blicken, stirrandes ut mot en imaginär horisont och en påhittad karibisk ögrupp. För även om Gilbert varit en aktiv spelutvecklare och visionär i snart 40 år finns det en spelserie som för alltid kommer förknippas med hans namn. Monkey Island.

The Secret of Monkey Island är en äventyrskomedi där huvudkaraktären Guybrush Threepwood försöker fullfölja sin dröm: att bli pirat. För att bli erkänd sjörövare måste han genomgå tre svåra utmaningar. På sin väg möter han både kärleken i guvernören Elaine och sin främsta fiende i den fruktade LeChuck. Seriens första spel släpptes 1990 och var en fantastisk resa fylld av hysterisk dialog, galna karaktärer och halvlogiska pussel - delvis inspirerat av Disneys Pirates of the Caribbean-karusell. Gilbert designade spelet tillsammans med Dave Grossman och Tim Schafer och arbetet med uppföljaren började innan originalet ens släppts. Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge släpptes bara ett år senare, och även om spelen inte blev en succé till en början fick de ett enormt kultfölje och revolutionerade en hel genre. De så kallade “Peka och klicka”-äventyren var omåttligt populära under 80- och 90-tal, men Gilbert, Grossman och Schafer tog allt till en ny nivå. Men trion splittrades och Gilbert resten av 90-talet med att göra barnspel. Monkey Island-nivån nådde han möjligtvis upp i med Day of the Tentacle (1993), men annars var det blandad kompott.

Spola fram drygt två decennier och Gilbert och hans gamle kollega Gary Winnick bestämde sig för att crowdfunda ett gammaldags Peka och klicka-äventyr. Genren hade sedan länge varit bortglömt, endast relevant för en liten (men lojal) skara entusiaster. Men det Arkiv X-inspirerade Thimbleweed Park, som släpptes 2017, gjorde ingen besviken.

Så efter fem års tystnad hände det äntligen. Den första april publicerade Gilbert nyheten om det nya Return to Monkey Island på sin blogg “Grumpy Gamer”. Gilbert är en känd aprilskämthatare, men vi var många som ändå hade svårt att tro. Sedan Disneys köp av Lucasfilm (och därmed också speletiketten LucasArts, numer kallat Lucasfilm Games) har tanken om en frisläppt Monkey Island-licens varit lika lockande som otrolig. Men Gilbert har nu alltså  tillsammans med sin gamle vän Dave Grossman, spelförlaget Devolver Digital och Lucasfilm Games arbetat på spelet under en längre tid - och beräknar släppa det redan i år. Det finns inte särskilt mycket information om spelet ännu, men Gilbert har sagt att det rör sig om en uppföljare till de två första spelen. Klart är också att röstskådespelaren som spelat Guybrush i tidigare spel kommer reprisera sin roll och att musiken kommer skrivas av Monkey Island-veteraner. I den korta teasertrailern som släpptes ses en odöd piratkvinna spela Monkey Island-temat på fiol. Stilen är tvådimensionell och tecknad.

Ibland är minnet av en älskad upplevelse mer värt än en billig remake eller gubbtrött reunion. Men med Thimbleweed Park någorlunda färskt i minnet finns det ändå anledning att vara optimistisk inför Return to Monkey Island. Förhoppningsvis kan återkomsten till apön bli en lyckad resa för både oss nostalgiker så väl som för nya generationer spelare.

Tidernas bästa peka och klicka

Full Throttle (1995)
Full Throttle var Tim Schafers första “egna” spel på LucasArts och tekniskt sett ett otroligt ambitiöst projekt. Men även om spelet och dess Full motion video-sekvenser var imponerande var det också ett tecken på en utveckling som var på väg att springa ifrån genren.

Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge (1991)
Guybrush andra runda med den odöde piratkungen LeChuck kommer för evigt vara inetsat i spelkanon som ett av de främsta exemplen på komedi i spel. Ett spel som gjorde ett massivt avtryck på allt som kom därefter.

Indiana Jones and the Fate of Atlantis (1992)
Alla arkeologers främsta hjälte, Doktor Henry Walton “Indiana” Jones, var inte bara storslagen på vita duken, I The Fate of Atlantis bevisas hans storhet också i peka och klicka-genren.

Kentucky Route Zero (2013-2020)
Det sublima Kentucky Route Zero är ett spel som i mångt och mycket skiljer sig från de klassiska spelen i genren. Istället drar det sin surrealistiska och djupt atmosfäriska berättelse åt ett helt annat håll. Det här är stor konst.

Grim Fandango (1998)
Grim Fandango är inte bara toppen på peka och klicka-genren, det är också ett av de bästa spel som någonsin gjorts. Det handlar om Manny Calavera, en reseagent i dödsriket, och det flörtar hejvilt med klassiska filmtroper från (framför allt) Noir-genren. Vackert, roligt och hjärtligt. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!