Stockholmspriset 2014: Krog

Redaktion 11:44 12 Dec 2014Här är det absolut bästa Stockholm hade att erbjuda under 2014 i kategorin Krog. Se alla nomineringar till Stockholmspriset 2014 här.
Shibumi
Med såväl Esperanto som Råkultur i ryggen förstod vi att det var stordåd på gång redan när det började pratas om en Izakaya i samma hus. Och förväntningarna blev besannade. Med lika delar finess och lekfullhet har restaurangen skapat en perfekt avvägd gastronomisk och sinnlig upplevelse som man snabbt blir beroende av. Att Shibumikocken Saori Ichihara tagit sig till finalfältet i Årets Kock 2015 känns därför inte bara välförtjänt utan helt enkelt väldigt rimligt.

Hej Johanna Hallgren, grattis! Japansk pubmat i Sverige, är det ett vågat eller smart drag?
– Vågat drag från början, nu i efterhand ganska smart.

Vad har varit den största utmaningen?
– Att hitta ett koncept som gör att vi inte konkurrerar ut oss själva med tanke på läget på restaurangen (samma hus som Råkultur och Esperanto).

Shibumi har knappt fått en enda dålig recension, vad beror det på?
– Bra fråga, kanske för att vi fått skapa en restaurang utifrån vår egen tolkning av den japanska pubkulturen izakaya med fokus på råvaran och vissa japanskt traditionella tillagningsmetoder. Alla som jobbar har stor kärlek till yrket och accepterade utmaningen med mycket hjärta. Vi har skapat en krog som vi själva vill gå på.Lilla Ego
Två tidigare vinnare av Årets kock öppnade krog tillsammans, du kan aldrig ana vad som hände sedan. Jo, det kunde vi faktiskt. Men vi hade nog inte förstått exakt hur bra det skulle bli när Daniel Räms och Tom Sjöstedts påsar slogs ihop. Lilla Ego har bidragit till en omritad krogkarta där mellankrogar har visat att det inte behöver kosta skjortan att äta riktigt bra mat. Väntetiden på bord får tala sitt eget språk, populariteten är välförtjänt stor.Nook
Två göteborgare på exil i Stockholm tog i början av året över Aarts gamla lokaler på Åsögatan. Resultatet blev, något förvånande, en trendig krog av den typ vi närmast associerar med Köpenhamns utbud. Restaurangen har i stor utsträckning satsat på säkra kort i form av råvaror som det är lätt att tycka om, i ett självklart utförande. Det må låta enkelt, men kräver sitt kunnande för att resultatet ska bli på den här nivån. Nook är ett självklart val på vår lista över årets bästa nykomlingar.

Samtliga nomineringar finns att hitta här. Stockholmspriset delas ut den 20 december.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!