Stekare - en gammal historia

admin-kollegorna 14:14 26 Apr 2006
[B]Och nu blir det[/B] stekig, fläskig och fulländad stockholmstrivia. Vi börjar med det viktigaste. För drygt 100 år sedan gick de under namnet "Grill-Janne". Grilljannarna var som stekare är mest. När de öppnade munnen var tonfallet läspande och trött. Unga, sysslolösa, sprättiga och måna om sitt utseende drev de omkring och var rätt så blasé. Grilljannen blev snabbt en del av stadsbilden och på Berns gjorde Sigge Wulff succé med sin parodi: "Grilljannen är en kortstubbad, morsk, halvherre, som vet intet, tål allt, tror på rang och pengar, börjar hos Jones och slutar på Långholmen." Med två knapprader på den korta kavajen, ljus halsduk, stort skjortbröst, randiga säckbyxor med stor uppvikning och gula skinnskor hängde de vid favoritstället Jones Grill, därav öknamnet Grilljanne. Precis som dagens stekare hade han en förkärlek till USA. På Jones Grill som låg vid Jakobs Torg (torget mellan Jakobs Kyrka och Café Opera) kunde de tillsammans äta fläskkotlett, som var sista skriket. Jones Grill flyttade sedan till Norrmalmstorg och blev Albert Jones grill- och lyxrestaurang. Grilljannarna hängde på och - hey! - de är kvar där än i dag. Snart öppnar Berns uteterass igen och då kan du se dem, uppradade och stärkta med Ralph Polo Lauren-skjortor (och pappsens American Express i arslet). 1941 utlyste Kar de Mumma en tävling i SvD om "Vem döper 1940-talets Grilljanne?". Swingpjatt segrade över förslag som nybromört, epa-amris, geléplätt och praktfjomp. Men nuförtiden kallar vi dem ju kort och gott för stekare.
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!