Spelen att längta efter

16:32 25 Jan 2023

Spelåret 2023 har en hel del att leva upp till efter förra årets uppsjö av upplevelser. Men vilka blir egentligen årets fullträffar?

Visst finns det inget som att möta ett nytt år, helt ren och omstartad? Att helt försöka glömma alla de spel som inte hanns med förra året, inte låtsas om allt det en köpt under mellandagsrean - och med öppet sinne bara se framåt mot det som komma skall? 

Bland årets allra största titlar hittar vi ett par efterlängtade uppföljare. Zelda-spelet Tears of the Kingdom, Marvel’s Spider-Man 2, Street Fighter 6, Pikmin 4, Star Wars Jedi: Survivor och svenskutvecklade Payday 3. Nya originaltitlar existerar också, tro det eller ej, och här hittar vi till exempel storslagna rymdsatsningen Starfield, som är Bethesdas första nya spelserie på eoner. Utöver det väntar också det cinematiska äventyret Forspoken samt Harry Potter-spelet Hogwart’s Legacy.

Ryska undergångsvibbar verkar vara på tapeten. Atomic Heart är först ut med sin februarirelease. Ett surrealistiskt Bioshock-liknande spel i en parallell verklighet där Sovjet besegrade Nazityskland med robotar och där AI-apokalypsen eventuellt inträffar redan 1955. STALKER 2: Shadow of Chernobyl pausades tillfälligt under förra året då utvecklarna sitter i Ukraina, men nu har de gått ut och sagt att spelet kommer släppas 2023. Vi håller alla befintliga tummar för att allt ska gå bra för GSC Game World.

Fantasyskallar i alla deras olika skepnader har ett fullspäckat år att se fram emot. Blizzard ska försöka reparera sitt rykte genom att släppa Diablo 4. Elva år efter Diablo 3 ser fyran ut att bli mer av samma gamla beprövade koncept - men med en öppen värld och mänskliga motstpelare (PvP!) som extra krydda. Baldurs Gate 3 ska enligt planen lämna early access och bli “färdigt” i augusti detta år. Bioware och Back Isle har lämnat över ansvaret till belgiska Larian, som tog rollspelsvärlden med storm med sina Divinity-spel. För den som föredrar japanska rollspel släpper SquareEnix ännu ett svulstigt epos om känsliga krigare med spretiga frisyrer, apropå vinnande koncept. Final Fantasy 16 kommer i sommar och utspelar sig i Valisthea, en värld med magi, svärd och enorma monster.

De som påstår att alla bra idéer är slut kommer få vatten på sin kvarn också under 2023. Remake-hysterin fortsätter nämligen. Dead Space var ett av 2008-års bästa spel med sin smutsiga och våldsamma rymdskräck. Kanske kan remaken fylla det tomrum som förra årets Callisto Protocol inte riktigt lyckades med. Det revolutionerande Resident Evil 4, från 2005, ska också få sig en rejäl uppdatering. Och även om det här är ett spel jag spelat på åtminstone tre olika konsoler är jag rätt peppad på att få återse galenskaperna på den spanska landsbygden igen. Silent Hill och System Shock är ytterligare två klassiker som ska stöpas om i halvny skepnad under året.

För den som vill ha nya idéer är det som vanligt indiesektionen som lockar mest. Förutom de mest efterlängtade förväntar vi oss även storverk från spel som Hollow Knight: Silksong, Harold Halibut, El Paso Elsewhere, Cocoon och Anger Foot.

Det här kommer bli ett grymt spelår.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!