Varmt väder och sol är naturligtvis ingen anledning att packa undan tv-spelen. Här är istället de största anledningarna till att hålla stenkoll på spelhyllan också under sommarmånaderna.
Tidiga junidagar brukar i vanliga fall – om det nu existerar något sådant i en post-pandemi-värld – vara några av årets hetsigaste när det kommer till spelnyheter. Electronic Entertainment Expo, E3, är spelmässornas spelmässa. Mitt i centrala Los Angeles centreras spelindustrins hela livsenergi under en dryg vecka. Det är dit alla siktar och det är därifrån allt utgår. Men 2022 blir det inget E3. Spelnyheterna droppas istället på digitala events och liveströmmar utspridda under sommarmånaderna. I skrivande stund har Sony hunnit ha sin State of Play där de bland annat visat upp Capcoms kommande Resident Evil 4-remake, Street Fighter 6 och Dead Space-doftande The Callisto Protocol. För den nyfikne bör Summer Game Fest, Tribeca Games spotlight, Wholesome Direct och Xbox (och Bethesda) Games Showcase kunna bli intressanta.
För den som hellre vill spela än läsa om spel finns det en hel del nyheter att gräva ner sig i. Fans av supersnabb svävarracing från framtiden hävdar utvecklarna av Redout 2 (16 juni) att de skapat “universums snabbaste racingspel”. Och visst känns det som ett Wipeout för 2022. Fast ännu snabbare. Vi som saknar fotbolls-VM och samtidigt inte är så traditionella i vår syn på sportens regler kan ha något att se fram emot i Nintendos stora sommarsatsning. Kaosartade Mario Strikers: Battle League släpps den 10 juni.
Mobilspel kan vara en trevlig sysselsättning på picknickfilten. Tyvärr verkar Activision Blizzards branta uppförsbacke fortsätta uppåt. Diablo Immortal är en relativt stor satsning från studion, men har sedan dag ett varit omsusat. Anledningen är framför allt designbeslutet att göra det “free-to-play”. “Free” betyder i praktiken alltid att det finns tveksamma sätt att tjäna pengar på sina spelare, och spelet har redan stött på patrull när “lootboxes” nu återigen riskerar förbjudas i Europa. Samtidigt rapporterar spelare att Immortal verkar vara hyfsat bra – för ett mobilspel.
Skräckälskare har anledning att öppna plånböckerna den 10 juni. Då släpps nämligen spelet, eller “interaktiva dramat” som det kallas, The Quarry. Supermassive har tidigare släppt obehagliga Until Dawn, och sommarens spel verkar vara en hommage till åttiotalsskräck - inklusive tonåringar som jobbar på sommarläger.
En av sommarens allra största spelhöjdpunkter handlar annars om en gullig liten katt i en märklig framtid där robotar verkar vara de enda “levande” varelserna. Stray utspelar sig i en vindlande hög och Hong-Kong-liknande stad. Spelaren styr kattens väldigt vertikala utforskande genom staden men måste också försöka hitta en lösning på sitt mystiska (och ännu något odefinierade) uppdrag. Efter flera års väntan släpps nu Stray den 19 juli.
Augustis kanske minst väntade spelpepp landar i och med Rollerdrome (16 augusti). Grundstoryn för Rollerdrome platsar närmast i en våldsam sci-fi-rulle från åttiotalet. Tänk The Running Man. Spelaren styr en rullskridskoåkande kvinna vid namn Kara Hassan. Kara ska utföra feta tricks samtidigt som hon skjuter ihjäl sina motståndare. Den serietidningslika estetiken är verkligen pricken över i.
Sommaren är räddad, oavsett väder.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2022.