I en värld full av färg där alla inte passar in vill makeup artisten Laila Andersson göra en förändring. Och tillsammans med hennes nya skönhetsplattform Shook vill hon bryta det icke normativa-tänket.
Berätta om Shook.
– Alla kanske inte tänker på det, men just nu pågår en skönhetsrevolution. Unga människor världen över tar makten över sina utseenden och skapar egna definitioner av skönhet. Det är inte längre Maybelline och Estée Lauder som bestämmer trenderna. Tydligast ser man det i sociala medier. Bara i Sverige finns det jättemånga unga, främst tjejer, som erbjuder skönhetstjänster på Instagram. Allt från att göra make-up, fläta hår eller fixa naglar. Shook är en plattform som pekar dig till dessa kreativa entreprenörer som gör sin business på sociala medier. Men vi är mer än så. Jag ser Shook som en skönhetsrörelse. Det finns så oerhört många skönhetsnormer som behöver brytas och fler människor måste bjudas in.
– Som tidigare makeup artist på en stor skönhetskedja i Stockholm träffade jag människor i alla åldrar och utseenden som ville ha råd och tips. Det var fint på ett sätt, men också lite synd. De tjänster skönhetskedjor erbjuder är inte helt optimala. Många stylister saknar förståelse och kunskap för de olika hud- och hårtyperna som finns. Det fick mig att tänka på alla unga talanger där ute. Unga drivna personer som kan allt om skönhet. Som är genuint passionerade när det kommer till hår, naglar eller make-up, men som kanske inte gått en lång utbildning eller som valt att inte jobba på en klassisk salong. Man gör hembesök eller bjuder över andra till sitt hem, och har Instagram som någon slags bas. Där och då föddes idén om Shook. Jag vill helt enkelt skapa en plats där unga skönhetsstylister kan visa upp sin konst och nå fler människor än bara sina vänner och bekanta.
Varför tror du att det tagit så pass lång tid att skapa en icke normativ plattform för skönhet? Varför har ingen tagit tag i detta innan?
– Det är nog samma anledning till att det finns femtio nyanser av foundation för vita men två för svarta och bruna personer. Kosmetikaföretagen hävdar att det är ”låg efterfrågan” och väljer därför att exkludera. Och som kvinna med lockigt, tjockt arabiskt hår vet jag vikten av att få personlig styling och att hitta rätt hårstylist. Jag tror det krävs människor som har annan erfarenhet och bakgrund. Sen tycker jag det är viktigt att nämna att det finns separatistiska forum som banat vägen för Shook. Platser för samtal där icke-binära och rasifierade tillåts prata skönhet utan att känna sig recenserade eller ifrågasatta. Dessa forum är superviktiga och får inte glömmas. Shook är sprunget ur dem.
Hur tänker ni kring era stylister, får vem som helst gå med?
–Vi välkomnar alla som välkomnar alla. Skriv till oss på Facebook eller Instagram om du vill bli stylist hos oss, eller vill bidra med en text eller annat. Vi lovar att svara så snabbt vi kan.