Premiär för Musik på Riktigt

10:25 31 Aug 2023

Den nya klubbkonceptet Musik på Riktigt vill bokstavligen göra plats på scen. 

Vi har pratat med Johanna Beckman som är en av grundarna till konceptet om vad Musik på Riktigt är, varför vi är dåliga på att boka och dansa till liveakter och vad vi kan vänta oss när en klubb spelar musik som faktiskt är på riktigt.
– Musik på Riktigt kom till av att jag och Edvin Edvinson (Från Fibes oh Fibes, P3 etc) hade ett samtal om att det när vi var yngre fanns en del klubbar för livemusik som man ändå dansade till och inte bara stod och kollade på, ofta stora band i genrers man gillar för äkta rövskak. Typ reggae, dancehall, hiphop, funk, house etc. Samtalet bottnade också i någon slags filosofisk diskussion att det gått förlorat i att sättet som musik görs ändrats, musik görs mer i dator, känslan av att saker spelas på ordentliga gamla instrument. Jag kommer ihåg klubbar som Club Killers på Debaser Slussen till exempel, aldrig kokade Debaser så som då. Folk dansade och det skapades en sådan stämning att det droppade från taket. Även klubbar som Spiderdogs på Fasching eller Mecca på Nefertiti i Göteborg från tidigt 2000-tal är bra exempel

Sagt och gjort. Vi bestämde oss för att försöka skapa något liknande men istället för att som många av de här klubbarna som hade ett eget husband, så vill vi boka olika liveband varje gång, band som personifierar den här känslan. Musik på Riktigt var skapat. Vi fattar att namnet är provocerande, för all musik är på riktigt och lika mycket värd. Det skulle kunnat heta Musik för att skaka röven också. Men det vi menar med riktigt är, ofta, stora band, som spelar med bra riktiga analoga instrument och skapar riktig jävla peppig vibe.

Vilka är ni som står bakom konceptet?
 
– Vi kommer hålla till på Kollektivet Livet på Stadsgårdsterminalen och där jobbar Gustav Bendt som ju är en av grundarna till Club Killers så efter samtalet med Edvin så pratade jag med honom och han var svintaggad på att tillsammans skapa något sånt här. Så det är Edvin, Gustav och jag helt enkelt. Mattias Lundin på Nefertiti var också taggad på att vi skulle ta konceptet till Göteborg, det är även där Edvin bor så kändes extra kul med en turnerande klubb som kör i båda städerna.

Varför tror ni att klubbar är så dåliga på att ta in liveband? 
– Tror liksom att den kulturen inte finns på samma sätt längre, tror det handlar om tidsandan. Det är antingen en livespelning eller klubb. Men vi menar att det såklart kan skapas lika bra dansgolv med ett liveband som en dj. Sedan finns säkert en ekonomisk aspekt. Det är dyrare och krångligare helt enkelt.

 På premiären gästas ni av det norska bandet Fieh, vilka är de?
– Fieh är ett av mina nya favoritband, som verkligen personifierar vad den här klubben handlar om. De skapar sånt sjukt bra sväng, är ett stort band med löjligt bra musiker som vet hur man jammar. Det går liksom inte att stå still när de kör. I Norge har de gjort sig ett namn för sina otroliga liveshower och börjar växa ute i Europa. Känns kul med ett norskt band på premiären. Vi i Sverige är generellt riktigt dåliga på att kolla mot Norge vad de håller på med musikmässigt, tror vi varit för självgoda för vi har haft så bra musikexport från Sverige. Men det kommer riktigt mycket bra musik från Norge, som vi bör hålla bättre koll på.

Vad händer efter premiärhelgen i oktober? 
– Fieh spelar helt enkelt och sen vill både Edvin, tillsammans med sin dj och skivbolagspartner Anton Klint och jag visa hur eklektiska vi kan vara i vår musiksmak som dj:s. För det ska den här klubben handla om också. Det ska inte vara dj:s som bara spelar en genre, utan dj:s som kan skapa variation av musiken på dansgolvet, så länge den svänger rejält. Är det elektroniskt till exempel så ska funken finns med.

Sedan har vi bjudit in två dj:s som vi verkligen älskar som är lite yngre än vad vi gamla stofiler är, som vi tycker spelar roligt och varierat, dj VV och dj Demba. De kommer dessutom från Göteborg men bor numera i Stockholm så folk känner till i båda städerna. Lite som för Edvin och mig också.

Varför får man inte missa Musik på Riktigt? 
– Om du gillar livemusik med sväng, har saknat det, gillar att skaka röv till riktig jävla svettig musik så ska du inte missa det här!

Premiären av Musik På Riktigt blir 6 oktober på Kollektivet Livet i Stockholm och 7 oktober på Nefertiti i Göteborg. 

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera