Foto: Rasmus Klamas.

Scenkonstgalan 2017

14:09 13 Feb 2018

På lördag, den 17/3, går Scenkosntgalan 2017 av stapeln. 

Scenkonstgalan är till för att hylla det gångna årets höjdpunkter inom den så kallade scenkonsten. Vi har pratat med Scenkonstguidens projkledare Matilda Johansson inför den stundande galan. 

Hur kommer det sig att ni har galan i Göteborg?
– Det här är en underbar fråga, för det finns så många svar. Mitt spontana svar är att Stockholm inte kan ha allt … Inom scenkonsten sker det nämligen mycket utflyttning till Stockholm, vilket är synd för det minskar mångfalden av uttryck och drabbar publiken. Jag gillar inte centraliseringar och vad det gör med konsten i sig. Det händer typ i varannat samtal med någon från Stockholm att de undrar varför vi inte gör galan där. Men om vi släpper Stockholm så finns det ju så många andra bra anledningar till att vara i Göteborg, så som att det finns ett genuint tilltal och en fin värme här i staden. Det är ett bra ställe om en vill skapa kontraster – vi byter ut snöblandat regn mot stjärnglitter, byter ut enträget arbete i skymundan till strålkastarljus och hyllningar.

Vad är det bästa som har hänt den svenska scenkonsten det gångna året?
– Det är så klart hela #metoo-rörelsen och #tystnadtagning, #metoobackstage för att nämna några. Det är som om slemproppen har gått och nu kan vi föda en ny bransch. Det har rensats ut i leden och vi har fått ompröva oss själva. Förutom att sätta stopp för övergrepp och sexuell diskriminering har detta lett till att vi också har fått upp ögonen för allmänt vidrigt beteende. Det är slut med maktfullkomlighet och förtryckande. Vi banar för en vänligare bransch som vurmar om inkludering.

Varför bör scenkonsten prisas?
– Jag är inne på att scenkonst är livsnödvändigt för oss, likväl som sjukvård, mat och skola. Vi behöver ju inte rangordna behoven, men utan konst skulle i alla fall min själ skrumpna ihop till något litet och grått. Det är just därför vi behöver hylla scenkonsten, för att visa vilken kraft, passion och mångfald det finns inom konsten. Det är som en konst-boost helt enkelt både för publiken, som får sig en snabb injektion med allt häftigt, och för konsten i stort. Dessutom är det för många en sådan kamp att få syssla med scenkonst med tajta budgetar och orimliga arbetstider att det är skönt att bara få säga tack. Tack för att ni orkar göra konst.

Vilka hittar vi i juryn?
– Där hittar vi grymma personer som kommer från norr till syd. I vår jury har vi både skådespelare, performancekonstnärer, kulturjournalister, recensenter, dansare, producenter och allmänt smarta personer som sysslar med scenkonst.

Är det nytt för i år att folket får vara med och rösta?
– Ja, det är nytt!

Varför?
– Vi vill ge publiken möjlighet att vara med och säga sitt. Men framför allt handlar det om att börja prata och tycka om scenkonst. Den här branschen ibland kan upplevas som att det bara är utbildade som har rätt att tycka och tänka. Vi vill slipa ner den tröskeln.

Vad kommer absolut inte ske under galan?
– En hyllning av det manliga geniet.

Varför bör en dra sig ur soffan för att komma på galan?
– För att få känna sig som en stjärna och få en scenkonst-kick.

Vem tror du kommer bli 2018 starkast lysande stjärna?
– Det finns så många med stjärnkvalité! Gizem Erdogan och Evin Ahmad har det ju susats om länge och vilket 2017 de gjorde! De är ju ingen högoddsare att de kommer lysa även 2018. Men om jag ska dra ett mer “okänt kort” tänker jag att Segal Mohamed kommer blända oss alla. Hon har vunnit Ortens bästa poet, fått kulturstipendium, jobbar på Angeredsteatern och börjar nu göra en del film med – lägg det namnet på minnet.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!