Säsong för sloe gin

Redaktion 11:56 27 Nov 2017

Nils Ekstrand ger oss en grundkurs i spritsorten som precis fått en nyrenässans.

Sloe ginens historia på de brittiska öarna sträcker sig enligt vissa hela vägen tillbaka till 1600-talet. Den finns omnämnd i dikter från 1700- och 1800-talet, men hade på den tiden inte det fina rykte den har idag. Det sägs att fattiga invånare i London bälgade i sig sloe gin som ett substitut för portvin. Men ryktet förbättrades under slutet av 1800-talet, då mer etablerade destillerier började producera sina egna sloe gins.

Plymouth Gin har producerat sin sloe gin sedan 1883 och baserar den än idag på ett recept från den tiden. Under det tidiga 1900-talet tog bartenders till sig sloe ginen och gjorde den ännu mer populär. Flera klassiska Sloe Gin-cocktails skapades under den första gyllene epoken för cocktails, som sträckte sig från slutet av 1800-talet fram till 1920, då den amerikanska förbudstiden tog vid. Från 1960-talet fram till våra dagar har sloe gin levt en tynande tillvaro. Kanske är det inte konstigt att sloe gin nyligen fått en renässans, då vi nu befinner oss i vad som ibland har kallats den andra gyllene epoken för cocktails, en epok som började ta ordentlig fart någonstans mellan 2005 och 2010. Unga bartenders letade fram recept och inspirerades av cocktails från långt före den amerikanska förbudstiden samt tävlade om vem som hade den äldsta utgåvan av Jerry Thomas ”Bar-tenders Guide”, utgiven första gången 1862.

 

“Är sloe gin en gin? Nej, jag skulle kalla det en ginbaserad likör.”

 

Vi släpper historien för ett ögonblick och tittar lite närmare på själva produkten. Är sloe gin en gin? Nej, jag skulle kalla det en ginbaserad likör. Med gin som bas tillsätter man slånbär och socker vilket resulterar i en söt och fruktig dryck med lägre alkoholstyrka än en traditionell gin. Sloe gin har traditionellt sett en alkoholhalt på mellan 15-30 procent, men sedan 2008 har EU reglerat att lägsta alkoholhalt måste vara 25 procent för att produkten ska få kallas en sloe gin. Jämfört med en traditionell gin har sloe ginen en doft och smak som är söt, bärig och fruktig. Munkänslan är mjuk och rund med en lite strävare avslutning som grundar sig i slånbärens naturliga kärvhet.

Att tillsätta slånbär och socker till en gin, det låter ju inte så svårt kanske du tänker? Du har helt rätt, det är inte svårt och det är faktiskt riktigt kul också! I England är det för många en tradition att plocka slånbären under hösten. Bären plockas från oktober månad och får sedan stå och dra fram till strax före jul. Runt om i England anordnas årligen amatörtävlingar där man utser den bästa sloe ginen. Förutom kopplingen till drinkar så är sloe gin också starkt kopplad till julen på de brittiska öarna. Kring jul njuter man drycken som den är eller med is, gärna tillsammans med en bit blåmögelost eller annan smakrik ost.

Ett enkelt och klassiskt grundrecept att följa som jag själv har provat är: 500g slånbär och 250-350g socker per 700ml flaska gin. Kombinera ingredienserna i en större burk med tätslutande lock, skaka burken en gång om dagen tills sockret har löst upp sig. Förvara mörkt och svalt, efter två-tre månader silar du bort bär och tappar upp din egen sloe gin på flaskor. Med mängden socker styr du hur söt din slånbärsgin ska bli. Ett tips är att använda din favoritgin, precis som vid matlagning är bra råvaror grunden för ett gott resultat på tallriken, detsamma gäller drycken i glaset. Slånbären är väldigt kärva i smaken, och för att lyfta bort lite av strävheten ska man frysa bären i en eller två dagar. Sloe gin-puritanerna plockar inte bären före det att den första frosten nypt bären, men för oss vanliga dödliga funkar frysen lika bra. Slånbärsbuskar kan du hitta på olika ställen runt om i Sverige men det är lite som med kantarellerna på hösten... du avslöjar inte gärna ditt hemliga ställe. När vi ändå pratar om Sverige så vill jag passa på att nämna att vi svenskar historiskt sett har kryddat vårt brännvin med slånbär men då i princip helt utan socker. På Gotland är slånbärssnapsen en fin jultradition som enligt utsago är ”gutt ti de meste”.

För er som inte hinner eller orkar göra er egen sloe gin, så finns det ett riktigt bra utbud på Systembolagets beställningssortiment. Jag har valt ut tre sloe gins med olika egenskaper och attribut. Den första är en riktig klassiker i sammanhanget, Plymouth Sloe Gin (Artikelnr 82541, 26%, 700ml, 249kr). Producerad på legendariska Black Friars-destilleriet i Plymouth vid Englands södra kust, ett av Englands äldsta och fortfarande aktiva destillerier. Detta är en traditionell sloe gin på alla sätt och en bra introduktion till kategorin. Sebastian Hamilton-Mudge, global brand Ambassador för Plymouth Gin säger såhär.
– Plymouth Sloe Gin alltid har gjorts med minsta möjliga sockerhalt för att ändå kunna balansera kärvheten i slånbären. På detta sätt har vi skapat en likör som är söt, sur och torr på samma gång, den utgör också en utmärkt ingrediens för cocktails utan att göra dina drinkar för söta.

Just nu finns den i beställningssortimentet men från mars 2018 kommer du kunna hitta Plymouth Sloe Gin på Systembolagets hyllor. Min andra rekommendation är en häftig tysk historia från Schwarzwald-skogen. Monkey 47 Schwarzwald Sloe Gin (Artikelnr 82543, 29%, 500 ml, 369 kr). Denna sloe gin är inte lika söt som den traditionella, den har en härligt nötig karaktär som kommer sig av att man adderar krossade kärnor från slånbären vid tillverkningen. Det för Monkey 47 så karaktäristiskt intensiva blommiga och örtiga tonerna slår igenom även i deras sloe gin, ett Monkey 47-fan kommer inte bli besviken. Du hittar den på Systembolagets beställningssortiment. Slutligen vill jag slå ett slag för en modern svensk klassiker, Hernö Sloe Gin (Artikelnr 31522, 30%, 500 ml, 375 kr). Den lanserades första gången 2015, görs i mindre skala om cirka 1 800 flaskor åt gången och Hernö använder sig av ekologiska slånbär. Emil Åreng, Bartender på Open/Closed i Umeå beskriver vad han känner inför Hernös sloe gin så här.
– Sjukt användbar sloe gin där den antingen står sig bra som fan på egen hand eller för den delen ge ett större djup i olika cocktails, allt från en Negroni till någon slags sour.

Hernö Sloe Gin hittar du också den på Systembolagets beställningssortiment och i vissa Systembolagsbutiker nära producenten.

Börjar det suga lite i cocktailtarmen och flyter tankarna runt vilka trevliga recept som finns där ute? Den drink som mest förknippas med slånbärsgin är nog Sloe Gin Fizz. Men jag har valt ut två andra klassiker med en twist av slånbär. Den första är en Negroni baserad på Monkey 47 Schwarzwald Sloe Gin. Gör så här; rör 3 cl sloe gin, 3 cl söt vermouth and 3 cl Campari med mycket is, severa i ett tumblerglas med mycket is och en apelsin twist. Den andra är en Sloe Gin Sour baserad på på Hernö Sloe Gin.

Gör så här: skaka 5 cl Hernö Sloe Gin, 2 cl Sockerlag, 2,5 cl färskpressad citron och 1 cl äggvita i en shaker utan is. Tillsätt is och skaka igen. Sila upp i ett cocktailglas. Njut av slånbärsginen i vinter antingen som en mixad drink eller bara som den är rakt upp och ner. Skål!

Följ @hawksmeadowcocktailclub på Instagram för mer om cocktails och sprit.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Drick hemma!

Går vi mot regnigare och mörkare tider? Hell no, inte med dessa drycker i vapenskåpet.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!