Saltet på Ringön

10:06 28 Aug 2018

När stadsfestivalerna har dragit över Göteborg är det dags för Saltet på Ringön att bjuda in till dagsfest mitt bland gamla varvslokaler och nutida bryggerier. 

Ringön, industriområdet mellan de två inkörsportarna till Göteborg – Tingstadstunneln och Götaälvbron – hörs ständigt i diskussioner kring Göteborgs pånyttfödelse. Ön, som i själva verket inte varit en ö sedan slutet på 30-talet, ska vara en plats där kreativiteten flödar och småindustrier tar större plats. Drömmen är att avståndet mellan “stan” och Hisingen ska kännas kortare än vad det någonsin har gjort. 
– Ringön ska vara en plats som lever både på dagen och på kvällen och som fler får uppleva, förklarar Matilda Lindvall, en av de tre initiativtagarna till Saltet på Ringön.

– Om Ringön lever fler timmar på dygnet så får en större grupp människor en anledning att ta sig hit. Folk från överallt. Sen skulle det vara roligt med en båt som körde från innerstan hit.

Första steget till organisationen Saltet på Ringön togs ur ren frustration. Matilda, med Filip Nilsson och Johan “Red Top” Larsson, ansåg att Göteborg satsade för lite på det som befinner sig i marginalen. Det oetablerade.
– Vi kom från tre olika håll men med samma övertygelse om att det var just det som kunde sätta Göteborg i rörelse. 

Vad för problem har ni stött på under dessa tre år ni varit aktiva? 
– Mest en insikt om att vissa saker tar väldigt lång tid. Ibland är det bra och ibland är det frustrerande.

Den första september drar Ö-festen in över Ringön. Under dagen är det massa företag som rensar sin förråd och säljer grejer. Några garage visar bilar och motorcyklar, antagligen båtar med. Musik spelas och ICIA, Institute for Contemporary Ideas and Art, öppnar ny konstverksamhet på Järnmalmsgatan 5. Bio Roy visar utomhusfilm, Backa Teatern sätter upp en liten filial. Mat, öl och kaffe från ön serveras.
– Det går rykten om att det ska ske någon slags kröning och parad, säger Matilda lurigt. 

Alla på ön bidrar med det de kan och vill. Vissa kommer som besökare eller hjälper till att fixa grejer innan andra går all in och gör en stor grej av det. 

s14-gbg-saltetparingon-ofesten.png

Hur går det egentligen till att planera en sån här stor fest? 
– Mest handlar det om att få med sig folk och företag från ön. Att många bidrar, har kul och att vi gör det tillsammans. Första året fick vi kämpa en del men i år är det vi som har blivit övertygade. 

Vad har ni för mål med hela kalaset? 
– Att det inte ska regna. Och att vi är många på ön som bidrar till festen och har en fin dag ihop. Det betyder mycket att fixa en fest ihop. Plocket innan och efter, fixandet och donandet flera veckor i förväg. Sen hoppas vi att många andra får upp ögonen för Ringön såklart. 

Varför håller ni fast vi att Ringön är en ö trots att det inte varit det sedan 30-talet? 
– Haha, det är gulligt. Sen skapar det en känsla av sammanhållning. Ett eget litet samhälle. Kom hit så ser ni!

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!