Sagan om Kägelbanans återkomst

07:55 29 Nov 2022

Stockholm får tillbaka en av sina viktigaste livescener. 

Den senaste tiden har rapporterna om hur huvudstadens livescener stänger mer eller mindre haglat. Så sent som i oktober släppte P3 Musiknyheter en kartläggning som visade att var tredje livescen i Stockholms innerstad försvunnit under de senaste tio åren. Men allt är inte nattsvart. 

Nu meddelar Stockholm Live att anrika Kägelbanan, som stängde för drygt tre år sedan, återigen blir en del av Södra Teatern. Södran drivs av Stockholm Live som även har spelplatser som Avicii Arena, Tele2 Arena, Friends Arena, Annexet och Hovet i sin arsenal. Jag träffar upp Stockholm Lives vd Andreas Sand tillsammans med Södra Teaterns dito Samuel Laulajainen på just Kägelbanan.

Samuel Laulajainen och Andreas Sand.

Vilken roll spelar Kägelbanan in bland era andra arenor?
Andreas: För vår del var Södra Teatern en viktig pusselbit bland våra livescener. Tidigare var vår minsta Annexet som har en publikkapacitet på 3 500 stående. Så det var dels storleken med också det urbana som gjorde att vi etablerade samarbetet. Det var ett ganska naturligt steg och med facit i hand har det funkat ruskigt bra. När nu möjligheten dök upp att få tillbaka och återöppna Kägelbanan också blev det såklart ännu roligare. Det är en så klassisk lokal med anor från 1879 vilket känns helt otroligt. Man får nästan nya sig i armen när man tänker på vilka som har stått på den här scenen. Coldplay spelade liksom här för 300 personer den 28 november 2000. The Killers har spelat här, och Ice Cube gjorde ett omtalat gig här 2008. 

Vad har den för betydelse rent ekonomiskt?
Andreas: För oss känns det först och främst väldigt positivt att kunna bidra till kulturlivet i Stockholm, men självklart går det att få till en fungerande ekonomi även kring en scen av den här storleken. Det är en typ av lokal som det finns ett jättestort behov av i Stockholm. Varje gig här kanske blir lite mindre, men vi ser framför oss att det blir väldigt många gig istället. 

Kägelbanan stängde bland annat på grund av klagomål från grannarna. Hur kommer ni att motverka att detta ska hända igen? 
Samuel: Majoriteten av alla klagomål gällde nattklubben. Det hör ju liksom till sakens natur att man håller öppet till tre och ibland till och med fem på morgonen. Själva musiken var inte det stora problemet utan snarare dörrar som öppnades och stängdes samt folk som stod utanför och rökte. Vi kommer inte att jobba med nattklubbar här nere på Kägelbanan nu utan huvudverksamheten är konserter och event.

Kägelbanan invigdes år 1887 och är med en publikkapacitet på 750 den största av Södra Teaterns sex scener. Inför nyöppningen kommer lokalen att få ett helt nytt ljudsystem samt några mindre renoveringar ytmässigt.
Samuel: Stora salongen på Södran tar cirka 400 så det blir ju en rejäl ökning här. Nu kan vi på riktigt ta upp matchen med ställen som Debaser Strand och Slaktkyrkan igen.

När ser ni att Kägelbanan kan komma att öppna igen?
Samuel: Vi skrev på kontraktet i fredags och teoretiskt skulle vi kunna öppna ikväll. Men vi inväntar utskänkningstillståndet och realistiskt lutar det nog åt februari innan vi är igång för fullt.

Har den på riktigt stått tom i över tre år? 
Samuel: Det har på riktigt varit ett lager. 

Södra Teatern har sedan tidigare valt att avveckla restaurangverksamheten och fokus ligger helhjärtat på konserter, evenemang och inte minst den egna nattklubben.

Vad föranledde beslutet att stänga restaurangen? 
Samuel:
 Det enkla svaret är att nattklubben gick för bra, och vi hade ingen möjlighet att ställa om till dagen efter. Vi var helt enkelt tvungna att välja mellan nattklubben och restaurangen. Dessutom ville vi använda terrassen till en mindre livescen. Men det ska sägas att vi serverar mer mat nu än vad vi någonsin har gjort tidigare, det är bara i ett annat format. Vi har ett fantastiskt kök, men ingen a la carte-krog. Samuel: Vi jobbar med konsert, event, nattklubb och Mosebacketerrassen. I alla de delarna kan du äta riktigt bra mat, men vi har inga linneservetter dukar på borden.

Samuel Laulajainen har tidigare arbetat på just Stockholm Live, som den 1 juli 2021 tog över driften av Södra Teatern. 

Hur ser samarbetet ut er emellan? 
Andreas: Arbetet med Södra Teatern skiljer sig en hel del från våra arenor och det måste det få göra. Den behöver få leva sitt eget liv. Samtidigt kan vi gå in och stödja med alltifrån fastighets- och säkerhetsfrågor till samarbetspartners och liknande. 

Hur autonom är Södra Teatern, kan ni boka vad ni vill?
Samuel: Absolut. Varför skulle vi inte kunna göra det, haha? 

Andreas: Sen försöker vi såklart hitta synergier. Typ som när Krunegård spelade på Annexet körde han efterfesten här. Med Kägelbanan har vi också en möjlighet att skala upp eller ner arrangemang genom till exempel att flytta en spelning till eller från Annexet. 

Har ni hunnit boka något till Kägelbanan säsongen 2023 redan nu? 
Samuel: Vi har inte riktigt gått ut med att den möjligheten finns än, men jag är rätt säker på att det kommer att rassla till rätt omgående nu när nyheten är ute. 

Hur går det för Södra Teatern?
Samuel: Det går bra. Jättebra faktiskt. Alla våra ben går bättre än någonsin nu efter pandemin. Vi har hittat en bra modell inte minst med nattklubbarna som går jämnt oavsett helg. 
Andreas: Det senaste året har varit ett av de bästa någonsin för Södra Teatern, vilket är helt otroligt då vi inte ens har haft ett helt år utan tappade nästan hela det första kvartalet. Att vi vågar göra det här nu är såklart en effekt av det.

Hur ser klimatet ut för livespelningar nu efter pandemin? 
Andreas: Folk har absolut återvänt till livespelningar men vi märker av en del förändringar i beteende. Bland annat köper folk biljetter senare, vilket har konfunderat hela branschen. Vi har inte riktigt kalibrerat oss efter det än så det blir några nervösa nätter ibland, haha. Man ska givetvis ha respekt för att vi är på väg in i en lågkonjunktur nu också, men läget var ärligt talat inte direkt optimalt heller när vi gick in i Södra Teatern mitt under pandemin. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!