Så tar du studenten på billigast möjliga vis

09:32 18 Feb 2019

Går det att spendera mindre pengar men ändå ha lika kul? Hur tar man studenten så billigt som möjligt? Clara Thor från Södra Latin har gått till botten med det.

2017 tog 75,2% av alla gymnasieelever studenten efter tre år. Det kan verka lågt, men faktum är att andelen höjts med 3,8 procentenheter sedan 2014, samt att det är helt rimligt eftersom det är så förbaskat dyrt att ta studenten. Men måste det vara så? Går det att spendera mindre pengar men ändå ha lika kul? Hur tar man studenten så billigt som möjligt?

MÖSSAN
Även om det hade varit in keeping med gymnasietiden att vara den enda som inte passade in känns det lite väl mycket att fullfölja det in på studentdagen. Därför måste man ju ha en studentmössa! Tradera har en för 73 kronor inklusive frakt, den enda kuggen är att det står någon annans namn i och massa personliga hälsningar kryddade med internskämt till...någon annan. Men så personliga var de kanske inte med tanke på att någon nu säljer mössan för 9 kronor. Om den som köper mössan känner ett behov av att också få hälsningar får denne väl köpa ett block post-it lappar. Vips försvinner 25 kr till.

Jag känner på mig att studentmössor på Tradera säljer som smör, så om de är slut när du kollar finns en backup. Varför inte döda två flugor i en smäll? Köp en tårta med studentmössemotiv; i många fall kostar den lika mycket som en faktisk mössa, om inte mindre.

SKIVAN
Steg för att ha en billig skiva: 1. Bo i hyres- eller bostadsrätt. 2. Var medlem i hyres- eller bostadsrättsföreningen, ca 300 kr om året. 3. Hyr festlokal. 4. Ha fest! En bonus med att ha skivan i en skruttig lokal med ett litet kök i trä är att man kan liva upp det på en fredag eller lördag utan att det kostar skjortan. En nackdel är att lokalen stänger 22 och att arga grannar kommer be er sänka volymen innan solen ens gått ner.

Oavsett om ni firar med Farstafest (eller Partilleparty eller Hylliehippa) eller ej får alla inbjudningar till alla andras skivor. De sker garanterat inte på en helgkväll, men kostar lika mycket som ett dygn på Stureplan. Utöver en biljett för 150 kronor per fest måste man också följa något tråktema och kanske bekosta sig en outfit. Som tur är väljer alla ungefär samma temata! Så om du prickat rätt har alla du lärt känna under de senaste 18 åren valt typ “70-tal” eller “när jag var liten ville jag bli” som tema hela bunten. När jag var liten ville jag bli någon som inte satsade på exakt den jag är och ha på mig exakt det jag redan äger. Se där, nu har du sparat pengar för en hel outfit!

CHAMPAGNEFRUKOSTEN
Att slita sig upp för en champagnefrukost klockan 5 på morgonen med vetskapen att sängen kommer vara tom förrän om ett dygn när man blivit utkickad från slutskivan känns för jävligt. Skippa den och ät samma frukost som varje sen morgon hela gymnasiet; kaffe och croissant för 15 kronor. För att lyxa till det kan man välja en stor kaffe istället för en liten. Som om sovmorgon inte var lyx nog.

OUTFITEN
Lucialinne. Unisex, vitt och billigt. Köp på mellandagsrea om möjligt.

UTSPRINGET
Här är tanken att nära och kära ska ha ett plakat med en barnbild på dig, såsom guider har en vimpel för att visa var de står. Om päronen inte får tag på en sådan vimpel finns bara ett alternativ: starta drev. Gör något extraordinärt! Såpass extraordinärt att man blir ikoniserad, eller väcker demonstrationer. Då kommer det inte råda någon brist på affischer och plakat med ditt namn och ansikte. Barnbilder kan bli svåra att fixa, så länge man inte har någon mörk hemlighet från barndomen som uppmärksammas månaden innan din studentexamen.

FLAKET
Om ingen i klassen orkar ta en för laget och åka till Tyskland för att köpa billig öl är det helt förståeligt. Ni har redan lagt ner så mycket pengar på studenten, så ingen kan missa två dagar och gå miste om CSN, och någon har skiva varje helg så du kan aldrig åka bort. Ännu ett argument till varför Sverige behöver höghastighetståg!

Oavsett lyckas ni på något sätt köpa 15 backar vatten med noter av öl, som ni förvarar i skåpen. Ni kånkar ölen från någons förälders bil till förvaringsplatsen, och när vänster arm börjar ge upp sätter du ner backen och tar en funderare. Har jag gått i skolan i 12 år för detta? Är det rätt att jag markerar ett stort steg i min akademiska karriär med att tillbringa ett helt försommardygn alkoholmarinerad? Gör de såhär i Finland också? Varför är deras skolor så bra ens? Hur kan det fortsätta gå såhär pass dåligt för Sverige i PISA-testet varje år? Finns det någon koppling mellan hur

Att åka till Tyskland och tillbaka och att sen vara 30+ personer på ett lastbilsflak som åker runt i tätbefolkade områden är ju inte särskilt klimatsmart. Det är utöver det dyrt, osäkert och kräver att man har med en nykter tjugofemplussare. Finns det någon sådan en solig junidag klockan 13? Haha. Kommer vi kunna fortsätta flyga som vi gör och lösa klimatkrisen? Är Nöjesguiden bättre nu än på tidigt 90-tal? Svaret på alla frågor är såklart nej.

Därför har jag ett förslag till er blivande studenter: skippa flaket. Åk Voi. Alla hatar fulla ungdomar på lastbil. De spiller, de är högljudda, de skriker på dig och häller öl ovanför dig. Men om man ser en voiflotta åkandes blir man inte arg! Chockad? Ja. Besviken? Nej.

2014 skedde 12 olyckor i koppling till studentflak, enligt en artikel i Aftonbladet 2015. I samma artikel säger Bengt Svensson, kommisarie vid polisens utvecklingsavdelning samt namnexempel i varenda mattebok, att de inte vill förbjuda flaken. Däremot säger han att de kan vara tvungna till det om olyckorna fortsätter. Om ölregnet hävdar han att “Allmänheten blir skitförbannade när de blir nedsprutade av öl eller vin”, något som väcker frågor. Eller snarare fråga. Vem sprutar vin från ett flak? Gör inte det. Använd lite vett. Kommisarie Svensson ser inte heller något problem med högljudd musik, och tillägger att “det är något man får tåla!”.

Alltså ser polisen inte nödvändigtvis problem med ölsprayande eller högljudd musik. Däremot ser de negativt på olyckor. Ett alternativ utan olyckor, men med öl och högljudd musik? Du tänkte rätt. Vive le voi!

När voifärden (eller kanske voiagen?) är slut bär det hemåt till mottagningen. Fyfan. Be alla ta med egen mat, som om helvetet över att vara öldränkt och utbränd efter att ha varit uppe sedan fem inte var jobbigt nog. Som grädde på moset är alla dina föräldrars vänner där också. Och du är pank även om du följt alla spartips.

Så mycket billigare kan det alltså inte bli, och jobbigt blir det oavsett. Kanske de 24,8% som inte tog studenten när de borde ha gjort det inte missgynnades av skolsystemet. Kanske gjorde de bara ett sunt ekonomiskt val.
 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!