Så svenska var svenskarna i sina klädval på Met-galan 2019

17:04 7 May 2019

Årets tema Camp, som innebär att överdriva till det extrema, var inget de svenska stjärnorna följde.

Met-galan som traditionsenligt hålls den första måndagen i maj varje år är som modevärldens svar på Super Bowl. Huvudansvarig för gästlistan är sedan långt tillbaka amerikanska Vogues legendariska chefredaktör Anna Wintour, och i år stod hela fyra svenska namn med på listan: Robyn, Alexander Skarsgård, Alicia Vikander och Lykke Li.

Varje år utses även ett tema för galan. I år var det Camp: Notes on Fashion vilket inspirerats av författaren Susan Sontags bok Notes on Camp. Det är inte ett helt lätt tema att greppa, men enkelt förklarat innebär det att ta koncept till det extrema. Baksidan av gästen Lena Waithes broderade rygg signerad Pyer Moss summerade det bra; Black Drag Queens Invented Camp.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Paper Magazine (@papermagazine)

Huvudsponsor för i år var Gucci, ett märke som verkligen andas camp, och det var många gäster som var kittade i utstyrslar därifrån. Det ligger praktiskt taget i märkets DNA att dra saker och ting till sin spets i olika kreativa kreationer. Men var det någon av de svenska stjärnorna som förvaltade sina exklusiva inbjudningar väl genom att bära Gucci eller klä sig efter temat camp?

Låt oss gå i igenom dem en för en.

Robyn
Klädd i: Louis Vuitton av Nicolas Ghesquière
Betyg: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Idolsmusicnews (@idolsmusicnews)

Sveriges popdrottning Robyn dök upp på röda mattan i en monokromt laxfärgad outfit från Louis Vuitton. Inte ett märke som andas camp direkt, till skillnad från bland andra Moschino som till exempel klädde Katy Perry i en ljuskrona och senare en hamburgare. Robyn andades snarare lite lagomt burlesque viktorianskt mode i sin kombination av spets, siden och lätt plisserat. För någon som är van vid att stå i scenkläder hade en hoppats på ett något mer tilltaget klädval.

Alexander Skarsgård
Klädd i: Burberry av Riccardo Tisci
Betyg: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Alexander Skarsgård (@alexskarsgardworld)

Stiliga Alexander Skarsgård var visserligen stilig i sin klassiska svarta kostym, men är det så camp? Långt ifrån. Inget med en svart kostym, hur välskräddad den än är, andas kitsch eller humor. Alexander får underkänt deluxe i att följa temat, och borde ha tagit en eller två anteckningar från Billy Porter som verkligen sopade mattan med de andra.

Alicia Vikander
Klädd i: Louis Vuitton 
Betyg: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Alicia Vikander (@aliciasvikander)

Sponsrad av LV som vanligt bar Alicia Vikander en blommig klänning med vidd och silvriga detaljer tillsammans med blå boots och en väska formad som ett ufo. Definitivt ett snäpp vassare än Alexander Skarsgård, men detta hade hon lika gärna kunnat ha på sig för en vanlig filmpremiär. När man går på Met-galans i år rosa och inte röda matta kan man väl i alla fall leva ut lite kan man tänka sig. Men nej, Alicia drog ett säkert kort som vanligt, och hade en inte vetat att det var LV hon gick klädd i hade det lika gärna kunnat komma från en H&M Studio Collection.

Lykke Li
Klädd i: Valentino
Betyg: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Lykke Li (@lykkeli)

Den annars så svartklädda Lykke Li var den enda av svenskarna som faktiskt verkade lämna sin bekväma zon. Hennes voluminösa persikofärgade långklänning från Valentino kanske inte skrek camp direkt, men ansträngningen fanns där. Dessutom får en ge henne ett plus att hon prickade queen of camp, Lady Gagas, stilval med överdrivna fransar. Tyvärr hade inte Lykke Li ett ombyte under sin stora klänning som Gaga hade, vilket definitivt hade rymts under allt tyg.

Summa summarum var det ingen av de svenska gästerna som gjorde ett särskilt bra jobb med att tolka årets tema. De körde istället på att följa sina rötter och alla svenskars favoritord - lagom.

Läs även: Svensk Michelinkrog stänger.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!