Så här mycket kostar det att ha en vagina

11:49 10 May 2012

Text: Julia Pileby   Illustration: Clara Aldén

Hur mycket pengar måste svenska kvinnor lägga på sina underliv? Vi har hela listan.

När en kvinna är mellan 20 och 30 år kan hon behöva spendera över 25 000 kronor på att ta hand om sin vagina. Och då är all form av estetiska ingrepp, så som vaxning, rakningsprodukter, och ve och fasa: intimkirurgi, borträknade. Det kan bli dyrt med vagina. Det uppstår nämligen extra kostnader för skötseln av underlivet, som är svåra att minimera. (Några av kostnaderna går givetvis att dra av genom att undvika intimt umgänge med män.) Motsvarande kostnader som bara skulle drabba den manliga delen av befolkningen är svårare att hitta. Det har talats om rakningsprodukter. Men hur mycket samhällsproblem skulle orakade skägg egentligen ställa till med? Föreställ dig istället en värld där alla kvinnor plötsligt slutar använda mensskydd. Tänk dig kollektivtrafiken. Sätena. Blodet. Det hade blivit dyrt med sanering. Kanske skulle det vara billigare att subventionera mensskydd?

Enligt Emma von Essen, doktorand i nationalekonomi vid Stockholms universitet, finns det för lite forskning om jämställdhet inom nationalekonomin.

– Det är inte en helt enkel fråga att undersöka och förstå kausalt, det vill säga vad som påverkar vad gällande den ekonomiska jämställdheten. Politiska åtgärder så som de subventioner du föreslog skulle vara intressant att undersöka den potentiella effekten av, i förhållande till ekonomisk jämställdhet. Men jag har tyvärr inte hört om forskningsundersökningar som har tittat på detta, varken i Sverige eller utomlands.

I Sverige, där sjukvården är billig, blir kostnaderna för läkarbesök och preventivmedel förhållandevis små, om man jämför med ett land som till exempel USA, där sjukvård och medicin är dyrt för patienten. Det kan kosta 26 000 dollar för en kvinna mellan 20 och 30 år att ta hand om sitt underliv. Trots att kvinnor i Sverige är förskonade, uppstår det kostnader som man liksom inte blir av med. På samma sätt som med en bil, krävs det ett ständigt underhåll, men även en buffert, om den skulle behöva besöka verkstan eller råka ut för en olycka. Mensskydd, behandling av mensvärk, preventivmedel och ett större bruk av toalettpapper. Men också engångskostnader som HPV-vaccin och akut-p-piller. Här följer listan på hur mycket det kan kosta under ett år att vara ägare av en vagina.

BEHANDLING AV PMS OCH MENSVÄRK (DYSMENORRÉ)

Vid tidpunkten strax före mens, samt under menstider, är det inte ovanligt att det råder ett visst hat kring det faktum att man äger en vagina. Smaka till exempel på känslan av att vara mordiskt ”irriterad” över att man just är ”irriterad” och aldrig förstår (förrän efteråt) var denna extrema irritation kommer ifrån? Lägg därtill huvudvärk, svullen mage och till slut: mensvärken från helvetet. En känd bloggare beskrev en gång, träffsäkert, att mensvärk känns som att man kör upp en dammsugare, fast på utblås, i magen. Och förutom att behöva betala för detta i smärta och obehag behöver man, i den mån det går, köpa produkter som lindrar besvären. Ungefär var tredje kvinna får spänningar i brösten eller känner att humöret påverkas. Motion, bra kost och tillräckligt med sömn kan lindra symptomen, uppger Vårdguiden. Men det som funkar i teorin behöver inte nödvändigtvis funka i praktiken. Det är lite svårt att dra på sig joggingstassen och bege sig ut i spåret när det känns som att hela livmodern är på väg ut ur kroppen. Vid svår PMS, så kallad premenstruellt dysforiskt syndrom, kan man behöva antidepressiv behandling i form av receptbelagt läkemedel. Det är dock inte så vanligt, mellan tre och fem procent av alla kvinnor drabbas av detta. Mensvärk är desto vanligare, speciellt hos unga kvinnor. Receptfria läkemedel mot mensvärk finns på apoteket.

Vårdguiden rekommenderar Pronaxen. En förpackning kostar 95 kronor på apoteket. Två paket på ett år: 190 kronor.

DEPRIMERAD VAGINA

Liksom kroppens alla andra delar behöver vaginan återfuktas. Det som verkar vara en svampinfektion behöver inte nödvändigtvis vara det. Klåda och stickningar kan ha många orsaker. Vem minns inte Charlotte Yorks ”deprimerade” vagina, som det oförstående skämtades rätt hårt om vid kafébordet i Sex and the City. Medan en del av den manliga befolkningen fortfarande obrytt kliar sig mellan benen, då behov av detta uppstår, uppmanas kvinnor att köpa en återfuktande salva. Men varför inte börja klia tillbaka?

Fuktgel finns på apoteket för 57 kronor för en förpackning.

ESTETISK INTIMKIRURGI 

Att skära bort generande delar av blygdläpparna har ju blivit en trend som… Skoja. Moving on!

INTIMTVÄTT 

Glöm Familyfresh nära vaginan. Den vill ha specialprodukter, om några produkter alls. Och de här produkterna är inte jättebilliga. Men återfuktande och skonsamma!

En flaska intimtvätt från apoteket kostar 49 kronor. Tre flaskor på ett år: 147 kr.

KONDOMER 

Kondomer är trots allt det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar, och även om denna kostnad borde ligga hos männen finns det väl alltid en anledning att ha en backup.

En förpackning med 30 kondomer kostar ungefär 100 kronor på apoteket. Två förpackningar per år: 200 kronor.

MENSSKYDD 

Här skulle man kunna komma billigt undan med den så kallade menskoppen, som är återanvändningsbar, miljövänlig och kostar runt 300 kronor. Idén verkar ju onekligen enastående. Men också lite… meckig? Den ska tömmas och tvättas. Och föreställ er detta scenario på en sunkig allmän toalett som saknar tvål? Den ska kokas mellan användningstillfällen och… eller också är man konservativ och kör på det man vet funkar: bindor och tamponger. Hur mycket man lägger ut på detta per månad är givetvis högst individuellt beroende på mensmängd och menslängd, men efter lite research och någon form av snittberäkning, baserad på genomsnittlig längd och rekommenderat byte av mensskydd:

En påse tamponger från apoteket kostar 105 kronor. Tre påsar per år: 315 kronor Ett paket bindor kostar ungefär 25 kronor. 18 paket på ett år: 450 kronor Detta ger ett ungefärligt snitt på 382,50 kronor för mensskydd under ett år.

PREVENTIVMEDEL 

Män har kondomen. Kvinnor har alla andra preventivmedel. Ett av de mer vanliga preventivmedlen, framför allt för unga kvinnor, är p-piller och minipiller. 2006 subventionerade samtliga landsting i Sverige, utom Västerbotten, preventivmedel för unga kvinnor. Men skillnaderna mellan landstingen är stora, vissa subventionerar till och med 19 års ålder, andra till och med 24 års ålder. Det är inte heller alla sorters preventivmedel som innefattas av subventionen. I en rapport från Socialstyrelsen från 2006, som behandlar skillnader i kostnader mellan olika typer av preventivmedel, framgår att egenkostnaden för en ettårsförbrukning av kombinerade p-piller och minipiller, utan subvention, ligger mellan ungefär 250 och 800 kronor. Ett genomsnitt av dessa summor hamnar under gränsen för högkostnadsskyddet på 1 100 kronor.

Ett års förbrukning av preventivmedel av sorten p-piller och minipiller uppgår till, i genomsnitt, 525 kronor.

SVAMP 

Svamp i underlivet drabbar främst kvinnor och är relativt vanligt förekommande. Svampinfektion i underlivet ger en intensiv klåda och infektion. Grundorsaken till svamp är okänd, men man kan förebygga svamp genom att undvika att tvätta sig med tvål eller att använda täta bindor och trosskydd. Det finns receptfria behandlingar mot svamp på apoteket, men dessa bör inte användas innan man har fått konstaterat att det faktiskt är svamp, eftersom klådan då kan förvärras.

Behandling mot svampinfektion i underlivet finns på apoteket och kostar 125 kronor.

TOALETTPAPPER 

Toalettpappersförbrukningen är inte helt okomplicerad att beräkna mängden av. Undersökningar som studerar skillnader i toalettpappersanvändning mellan kvinnor och män verkar vara svåra att finna. Men en sak är säker. Det krävs mer papper för personer utrustade med vagina, än för de som saknar en. Åtminstone om man inte är brukare av bidé. Let’s face it: kvinnor behöver torka en större yta, än män, när de har kissat. Och för att citera en kvinnlig toalettpappersbrukare, som kommenterade toalettbesök vid mensperioder: ”Ja jävlar vad man torkar då! Säkert sex-sju ark!” Efter en högst ovetenskaplig undersökning i bekantskapskretsen, och med stöd av liknande beräkningar med amerikanska mått, skulle man kunna anta att kvinnor använder ungefär dubbelt så mycket toapapper som män.

En förpackning med 6 rullar kostar ungefär 35 kr. Ungefär 16 förpackningar på ett år kostar 560 kronor.

URINVÄGSINFEKTION 

Liksom vid svampinfektion är det betydligt vanligare för kvinnor att drabbas av urinvägsinfektion än vad det är för män. Detta beror på att mannens långa urinrör ger ett bättre skydd mot bakterier, än kvinnans korta. Urinvägsinfektion är inget farligt tillstånd, men detta händer: man blir ofta kissnödig och en känsla av att kissa taggtråd infinner sig, man kan även få svårt att hålla sig och man kan bli lätt illamående och få värk i nedre delen av magen. Ett inte helt trevligt tillstånd, som kan självmedicineras med hjälp av sura livsmedel, som till exempel tranbärsjuice och citron. Men ofta behövs också penicillin.

Läkarbesök där man är listad: 160 kronor (Skåne) och en penicillinkur, Selexid 133,50 kronor.

TOTALT PER ÅR:

2 480 KR.

ENGÅNGSKOSTNADER

Det gäller även att ha en liten ekonomisk buffert för engångsutlägg, som man kan behöva göra. Akut-p-piller: Finns receptfritt på apoteket och kostar 159 kronor. Graviditetstest: 69 kronor på apoteket. HPV-vaccin: Huruvida det är någon idé för vuxna kvinnor, som har haft manliga sexpartners, att ta HPV-vaccin råder det delade meningar om. Det är upp till varje kvinna, i samråd med läkare, att bestämma själv. Men om man väljer att ta det i vuxen ålder är det inte gratis. På till exempel CityVaccin i Stockholm kan man vaccinera sig för 1 570 kr per dos. Det behövs totalt tre doser: 4 710 kr.

TOTAL ENGÅNGSKOSTNAD:

MELLAN 228 KR OCH 4 938 KR.


Stad: 
Kategori: