Sayonara Wild Hearts.

Så bra är Apple Arcade

13:28 21 Oct 2019

Tio år efter att Apple introducerade App Store och blev delaktiga i att skada spelmediet som sådant lanseras Apple Arcade – en utmärkt prenumerationstjänst för oss som älskar bra spel.

Den 10 juli 2008 introducerade Apple sin App Store för Iphone. Det här var en dag före lanseringen av företagets andra mobiltelefon – Iphone 3G. Vid lanseringen fanns sammanlagt 500 appar redo för nedladdning. Allt var kanske inte intressant, men det kändes redan oöverskådligt. Men siffran växte explosionsartat, och i början av september 2019 – elva år senare – rapporteras det att App Store ska innehålla 2,2 miljoner appar (mängden till trots har Apple städat rejält i sin butik under de senaste åren). För tillfället sägs drygt 300 000 av dessa appar vara spel.

Apple Arcade är Apples försök att erbjuda högkvalitativa spel till de användare som inte vill ha in app purchases (IAP) eller reklam i sina spel. Apple väljer ut (och i vissa fall hjälper de utvecklarna ekonomiskt) de spel de tycker förtjänar att lyftas fram, och serverar dessa till dig. Tanken är att du ska betala en fast prenumerationsavgift och få tillgång till en stadig ström spel som du kan ladda ner och spela på din Apple-enhet. Upplägget fungerar på iOS, iPadOS, tvOS och macOS (i skrivande stund har macOS-versionen ännu inte lanserats) och sparfiler förs automatiskt över mellan plattformarna. Om du börjat spela på mobilen på väg hem från jobbet kan du fortsätta på din ipad när du kommit hem, till exempel.

Apple har hintat om att det ska vara ett hundratal spel på gång, men redan nu är utbudet både stort och rikt. För 50 kronor i månaden (detta täcker också upp till fem stycken familjemedlemmar utan extra kostnad) får du tillgång till några av de mest spännande spelen just nu – och vetskapen om att det kommer fortsätta lanseras bra grejer regelbundet. Kvalitén är genomgående både hög och bred, här finns bra saker för alla smaker. Pusselspel, kortspel, racingspel, rytmspel – allt. Numera går det också att koppla handkontroller till din enhet för att få mer djup i styrningen i vissa av spelen. Många är dock fortfarande utformade för pekskärm och behöver inget extra.

Men det allra mest intressanta med Apple Arcade är inte innehållet, formaten eller utvecklarstödet. Nej, det är på högre nivåer som det mest spännande sker. App Store svämmades snabbt över när det lanserades och konkurrensen om topplisteplaceringarna omformade både hur vi tänker på spel – och hur vi betalar för dem. Standardpriset för ett spel var först sju kronor, men pressades ner ytterligare av den benhårda konkurrensen. IAP, lootboxes – mycket av det vi räknar som ”störande element” idag härstammar från den förändring som Apples App Store grundlade. Det är ingen överdrift att säga att Apple på många sätt varit delaktiga i att ha skadat spelmediet – och samtidigt tjänat enorma pengar på det (30% av alla App Store-intäkter går direkt till Apple). Apple Arcade kan bli företagets sätt att betala tillbaka åtminstone en del av den björntjänsten, genom att stödja mindre spelutvecklare och projekt som driver uttrycket framåt. 

 

BÄST JUST NU (I APPLE ARCADE) 

Sayonara Wild Hearts (Simogo)
Det har beskrivits som en spelbar musikvideo, eller en popversion av det klassiska rytmspelet Rez. Oavsett vilken titel du försöker sätta Malmöbaserade Simogos senaste spel på är det klart att du kommer att få uppleva något annorlunda, medryckande och stundtals sprakande fantastiskt.

Assemble with Care (UsTwo)
Monument Valley-skaparna UsTwo låter oss utforska prylarnas själ (eller kanske snarare vår relation till sakerna vi omger oss med) i Assemble with Care, ett slags meditativt pusselspel där studions osvikliga känsla för design och yta går igenom på alla fronter. 

What the Golf? (Triband)
Du kommer aldrig se på golf på samma sätt igen efter att du spelat What the Golf? Faktum är att du kanske inte kommer se på något på samma sätt igen. What the Golf? är nämligen en otroligt fyndig och stundtals skratta rakt ut-rolig lek med det där vi kallar moderatbandy. Ena stunden slår du en stenhård vit boll genom luften. I nästa sekund är det du som flyger. Och det blir bara galnare efter det.

Overland (Finji)
Overland handlar om att köra genom USA – och överleva apokalypsen när du gör det. Det är ett ruskigt svårt men fantastiskt fint strategispel där det nästan alltid är bättre att fly än att illa fäkta. Du kan även ha med dig en egen hund!

Bleak Sword (more8bit)
Actionspelet Bleak Sword flirtar med både den gamla skolans pixelgrafik (men placerat i 3D-miljöer) och de senaste årens kanske mest efterapade: Demon’s/Dark Souls. Det ser inte mycket ut för världen när du försöker svärda ner den ena bossen tuffare än den andre, men det funkar förvånansvärt bra också utan en traditionell handkontroll.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!