Så blir du sticklingmiljonär – och andra tips för hemmaodlaren

Sara-Märta Höglund 23:12 17 Nov 2020

Du kanske precis som många andra blev sugen på att odla hemma när du läste om växtmästaren som sålde en stickling för 18 kakor häromsistens? Om svaret på den frågan är ja är den här texten något för dig.

Nyligen krängdes Sveriges (hittills) dyraste stickling på auktionssajten Tradera och 162 budgivare slogs om ett löv med rötter från växten monstera adansonii variegata. Slutpriset landade på nätta 17 555 kronor, uppger Traderas presschef i en intervju med Expressen. Nu råkar adansonii variegata vara en sjukt cool version av den lite murriga 1980-talsväxten, men vän av ordning har kanske lite invändningar angående pris. För en levande växt – allra helst en klen stickling som är mer ömtålig än den moderplanta den är plockad från – finns förstås inga garantier för överlevnad. Ingen växt är heller immun mot ohyra, trots att den går lös på nästan 18 papp.

Är du ännu inte avskräckt så är variegata fancy latin och det innebär att en växt har ojämna inslag av minst en annan färg, till exempel ett grönt bladverk med ojämna vita partier. Eller som den 26-åriga köparen säger i en senare intervju med Expressen: ”Egentligen är det vita en missbildning, men det är det som har blivit intressant och hett inom växtvärlden för att det är ovanligt. Har man otur så dör de, men jag är inte rädd”.

Med en variegerad växt är du king i det digitala krukväxtcommunityt (en subkultur som är större än vad du tror). Lockas du av att ockra bort ett par sticklingar innebär beteckningen variegata (eller försvenskningen variegerad) även MONEY! 

De senaste tre åren har kurvan för antal sålda sticklingar på Tradera stigit spikrakt uppåt – och än syns inga tecken på att trenden kommer avta, tvärt om. Just nu är variegerade växter det hetaste och de tio dyraste sticklingarna som klubbats på auktionssajten har alla varit monsteror – ingen har gått för under 12 000. Adansonii är i en klass för sig och om du lyckas knipa en fullstor planta på ett växtvaruhus kan den gå på 15 000 kronor. Men även sticklingar från vanligare variegerade monsteror kan ge ett visst klirr – moderplantorna kostar då någon tusenlapp, men kan vara lite knepiga att få tag på. 

På olika forum för krukväxtlovers framgår att en del ser inköp av en dyr planta som en framtida investering, där becknandet av sticklingar finansierar ”mamman” och mer därtill – eftersom sticklingar kan tas från en frisk planta igen och igen och igen. Här finns även solskenshistorierna om växtjägare som hittat variegerade monsteror på Ica Maxi för 70 spänn.

Om man mest är ute efter roliga färgkombinationer och vill föröka antalet växter hemma (samt ge bort till vänner eller byta mot andra växter) finns det emellertid många fina växter som kan fås för en hundralapp eller två och som är tacksamma att ta sticklingar från. De allra flesta förökas enkelt genom att ett topp- eller sidoskott sätts i vatten, tills skottet bildar egna rötter. 

 

TA EN STICKLING

En favorit just nu är en lilaskiftande lyktranka (ceropegia linearis), de brukar kallas för hjärtan på tråd också. De ska man kunna göra så här med:

  1. Klipp av en ranka med ca fyra bladpar och se till att du får med en nod, en liten ”knut” på tråden. 
  2. Lägg tråden i en kruka med jord och täck noden med lite jord, övriga delar ska ligga ovan jord.
  3. Fukta med blomspruta. Den här rackaren gillar fukt och värme, så täck gärna med en fryspåse med hål och se till att den inte torkar ut. Sen är det bara att hoppas på det bästa.

 

 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!