Det började med en middag och nu är de här. Qvarnens Brygghus är med på Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm den 25 januari 2020 och inför det lät vi Robert Lagergren svara på vår bryggar-enkät.
Berätta hur ert bryggeri startades?
– Under en middag med mina tre av mina närmsta vänner berättade jag hur kul det skulle vara att brygga öl tillsammans. Den 20 oktober 2011 satt samma gäng på en pub i Sundbyberg för att officiellt fatta beslut om att starta en liten bryggeriverksamhet. Under mötet diskuterades bland annat var vi skulle brygga (det blev i min dåvarande enrums-lägenhet om 39 kvadratmeter, på Mariagatan i Sundbyberg), vad vi skulle brygga, visioner, affärsplaner och förslag på stadgar. Stadgarna antogs, enhälligt, med en handskakning i slutet av mötet och det var i detta ögonblick som grunden till nuvarande Qvarnens Brygghus skedde. Vi startade dock som kommersiellt bryggeri först 2015.
Hur skulle du beskriva er ölstil?
– Klassiska, traditionella ölstilar som jag själva uppskattar och ibland även med vissa experimentella inslag.
Vad kännetecknar en bra öl?
– Det beror på i vilket sammanhang ölen presenteras i. I en domartävling så är ölen bra om den vinner pris. På en krog eller Systembolaget så är en öl bra om gästerna kommer tillbaka och köper ölen en gång till.
Vad tror du att det är som lockar med just hantverksbryggerier?
– Det är sannolikt flera saker. Som gäst får du möjligheten att köpa en produkt som en person har skapat med hjärta. Du får ofta också träffa personerna bakom hantverket och diskutera produkten direkt med den som skapat den. Hantverksbryggerier har oftare (men inte alltid) fler och nya produkter som de kan presenter för sin publik. Ett mindre bryggeri har ofta lättare att ändra sin produktportfölj med ganska liten ansträngning till skillnad mot ett "stort" bryggeri.
Om du inte får säga ditt eget, vilket tycker du är Sveriges bästa bryggeri just nu?
– Det är svårt att säga just ett bryggeri för det finns flera bra bryggerier som gör mycket bra ifrån sig och som jag har mycket stor respekt för i Stockholms- och Nackatrakten, men även Gotland. Några som jag tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet (ingen värdering lagd i ordningsföljden):
Waza - Charles Cassino
Munkbron - Hans Nyström
Hop Notch - Jessica Heidrich och Magnus Karperyd
Nacka bryggeri - Vlado Murasic, Thord Lindstein och Mathias Brorson
Snausarve - Nina Schultz och Kalle Andersson
– Detta är bryggerier med bryggare som har stor kunskap om hantverket och som jag ser upp till.
Vilken är nästa stora öltrend?
– Jag tror att alkoholfri öl är en trend som håller i sig och blir mer och mer populär.
– Jag tror att bryggerierna behöver hitta nya produkter som är relaterade till öl för att hitta nya intäktskällor t.ex. Julmust och whisky.
– Jag tror att fler bryggerier kommer flytta in i restauranger och skapa bryggpubar för att på så vis öka marginalerna på produkterna man producerar.
– Jag tror att fler bryggerier kommer att ställa om till mer hållbar produktion för att minska klimatavtrycket t.ex. elproduktion från vatten-, sol- eller vindkraft, hållbara leveranser från t.ex. elbil och förpackningar gjorda av till exempel återvunnet papper.
– Jag tror till sist att fler och fler blir trötta på allt experimenterande ölstilar och söker sig tillbaka till de traditionella ölstilarna såsom pilsner.
Vilken är din egen favoritöl just nu?
– Det beror på tillfälle, humör, omgivning, om jag äter mat till och så vidare. En öl som jag tycker alltid håller stilen är ändå Pilsner Urquell.
Vilken typ av öl föredrar du annars?
– Det är lättare att svara på vilka typer av öl som jag inte föredrar: Rauchbier, alltså öl med rökt malt i, är ett sånt exempel. Hemsk! Om jag är på dejt och hon bjuder mig på en Black IPA så blir jag imponerad.
En framtidsspaning, vad är det viktigaste som händer i den svenska ölvärlden 2020?
– Dialogen om gårdsförsäljning i kombination med Systembolaget och differentierad alkoholskatt följer jag slaviskt. Jag tror dock inte det händer under 2020 med nuvarande regering.
Stad:
Kategori:
Se alla artiklar om: