Politikernas kreativa boendeförslag

14:21 3 Mar 2014

bostadskrisen_boendeforslag.jpg

Vi vet att vi har anklagat politikerna för att vara handlingsförlamade inför bostads-krisens växande konsekvenser. Men det stämmer ju inte. Här är politikernas bästa förslag för att lösa krisen – kryddat med Nöjesguidens justeringar som förbättrar dem ytterligare. 
 

Drängstugor
 

Politikernas förslag: Vår tofslöse finansminister Anders Borg har stolt berättat att en ökning av tillåten storlek på en friggebod från 15 till 25 kvadratmeter skulle kunna skapa fler bostäder åt unga. Villaägare kan slå upp de större friggebodarna på sina tomter och hyra ut dem till bostadstörstande ungdomar. 

Borg föreslog – och bevisade därmed precis hur långt från Göteborg hans uppväxtstad Norrköping är belägen – att döpa dem till attefallshus, efter bostadsminister Stefan Attefall, precis som ordet friggebod kommer från Birgit Friggebo. 

Nöjesguiden förbättrar: Men här missar man en möjlighet att kombinera en insats mot bostadsbristen med att ta krafttag mot ungdomsarbetslösheten, genom att döpa kyffena till ”drängstugor”.

Med den växande marknaden för RUT-avdrag låter man ungdomar bo på tomten och betala hyra i natura: genom hushållsnära tjänster. Jobb och bostad i ett – ett politiskt genidrag. I samma takt som både arbetslöshet och bostadsbrist sjunker utvecklar vi ett härligt Emil i Lönneberga-samhälle där drängar och pigor befolkar villaområdenas tomter, och till doften av nyslaget gräs utför allt från kroppsarbete till läxhjälp och agerar cateringpersonal vid gårdsägarnas tabberas. Alltmedan villakidsen busar och hissar upp sina småsyskon i flaggstängerna.

Som om inte det vore nog med positiva effekter, kommer det också att bidra till helt nya intriger i framtida säsonger av Solsidan. Upp i ottan, Alfred! 

 

 

Kulbokontraktet
 

Politikernas förslag: Socialdemokraterna i Stockholm lade under 2013 fram ett förslag om kombokontrakt – att större lägenheter skulle kunna delas upp och hyras ut separat. Lite Paradise Hotel möter partiets slogan ”Alla ska med”. 

Nöjesguiden förbättrar: Här har man dock fegat ur halvvägs. Vem vill vara kombo? Kombo för tankarna till hamburgerdeals eller fightingspel. Istället borde man, för att parafrasera en gammal partiledare, döpa om det till ”kulbokontraktet”. Vem vill inte vara kulbo? 

Med inspiration från The Hunger Games-trilogin samlar man sedan stadens alla bostadssökande på ett torg, och låter en lekledare i framtidsfrisyr och silverspandex dra namn ur en kulbo-tombola. De utvalda kallas upp på scenen där de dreglande av segerns sötma tackar för sin nya bostad innan de forslas iväg i en flyttbil mot sitt nya fantastiska kollektivliv. För att finansiera reformen kan man sälja tv-rättigheterna till en av kvällstidningarnas webb-tv-avdelningar. 

 

 

Normlägenheter
 

Politikernas förslag: Bostadspolitik handlar inte bara om att hitta lösningar – utan också syndabockar. När Magnus Demervall, idag stabschef hos Annie Lööf, var ordförande för CUF drog han den logiska slutsatsen att boven i bostadsdramat var: de funktionshindrade.

Studentlägenheter blir helt enkelt för dyra och för stora när alla måste anpassas så att till exempel rullstolsburna ska kunna komma in på toa. 

Nöjesguiden förbättrar: Om man drar denna tanke till sin spets finns enorm potential för att kunna bygga både smartare och effektivare: att införa ”normlägen-heter”. Personer som sticker ut får helt enkelt leva med ett mindre urval. 

Till exempel är medellängden i Sverige ynka 172,5 centimeter – ändå säger regelverket att takhöjden måste vara minst 2,40 meter. Vilket ju är helt barockt med hänsyn till normen. Om vi skulle sänka samtliga lägenheter med 30 centimeter skulle de flesta få plats, och vi skulle kunna få in ett helt extra våningsplan i ett vanligt höghus utan att det tar upp mer dyrbart utrymme.

Ett framtida Folkhemssverige med ungefär 80 procent normlägenheter och 20 procent för udda människor skulle göra under för bostadsmarknaden. Survival of the norm.

 

 

Trailer Park Sweden
 

Politikernas förslag: Miljöpartiet har lagt fram förslag att motarbeta bostadsbristen genom att satsa på bilpooler. Inte för att folk ska bo längre bort och pendla, utan för att man genom bilpooler ska minska antalet parkeringsplatser för att tjäna in yta att bygga nya bostäder på. 

Nöjesguiden förbättrar: Här springer vi dock över ån för att slå på lägenhetsvatten. Varför inte använda de frigjorda parkeringsplatserna för att på amerikanskt manér placera in bofasta husvagnar för uthyrning? 

Dessa bostadslösningar kan marknadsföras mot trendkänsliga ungdomar som söker något nytt och unikt med en genuin touch av den amerikanska södern. Konfederationsflaggor och tuggtobakslukt ingår i hyran, och den öppna planlösningen kombineras med fördel med en veranda med vita plaststolar. Det perfekta centrala boendet med unik karaktär. 

Man behöver inte tjafsa om hyressättning, utan låter helt enkelt parkeringsautomaten stå kvar, så att de boende kan gå och lägga i småmynt varje timme. Och flytta sitt hem varannan vecka när det är snöröjning. 

 

 

Tillfälligt boendelov
 

Politikernas förslag: I sin rapport om bostadsbristen slår Vänsterpartiet ett slag för modulhus med tillfälligt bygglov, som alltså kan placeras på tidsbegränsat tillgänglig mark för att sedan flyttas vidare. 

Nöjesguiden förbättrar: Här har man tänkt alldeles för småskaligt. Tillfälligt tillgänglig mark behöver inte vara tillgänglig hela dygnet. Det är ju framför allt på kvällar och nätter behovet av bostad är extra stort – övriga tiden är ju hederligt folk på jobbet eller i skolan. Tillfälligt boendelov som enbart gäller nattetid skulle frigöra ett stort antal platser då många lokaler endast är upptagna dagtid. 

Lämpliga platser för tillfälligt boendelov skulle vara showrooms på IKEA (redan inredda!), innerplanen på mutbyggda fotbollsarenor (öppen planlösning samt fri tillgång till varmkorv!) eller tomma fabrikslokaler som idag enbart används som inspelningsplats för slutscener i svenska polisfilmer. 

Man behöver inte oroa sig för att försova sig, utan vaknar lätt vid besökare som vill provsitta en Karlstad-soffa eller ett fotbollslag som vill värma upp. En annan konkret fördel är att när någon väl uppfinner en teleporter och hela bostadsbubblan spricker sitter man inte låst vid en övervärderad lägenhet. 

 

 

Det kravlösa boendet 
 

Politikernas förslag: Under sina fyra år som Sveriges bostadsminister har Stefan Attefall lanserat en drös förslag på lägenhetsförsämringar för att kunna bygga effektivare, mindre och billigare. Allt från delade toaletter till bullriga miljöer och borttagna hissar. 

Nöjesguiden förbättrar: Varför inte göra slag i saken och ta bort samtliga lagar och regler kring bostadsbyggande och inse att det här verkligen är säljarens marknad? Det enda som behövs är fyra väggar och ett tak. En lägenhet behöver inte vara mer än en häktescell man får behålla skorna i. 

Med rediga funktionskläder klarar man det mesta – stampat jordgolv, väggar av kartong, tak av hopsydda paraplydelar. Allt handlar om ett ”state of mind”, och att komma ihåg att ett dåligt boende bara är ett tillfälle att stärka sitt personliga varumärke genom att klaga i sociala medier. 

Samtidigt som vi får bort bostadskrisen ökar chanserna att vi utvecklar ett alternativt Mad Max-samhälle där folk bor i konstant mörker och enbart handlar med fängelsevalutor som cigaretter och tandkräm. Vi som har råd att köpa villor kan hissa upp våra småsyskon i flaggstängerna för att spana så att de andra inte kommer närmare.

 

Läs mer av Tobias Boström här.


Denna text är även publicerad i Nöjesguiden #2, med bostadskrisen som tema. Alla texter på temat finns här.
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!