Pengar, Pengar, Populärkultur och Pengar

11:25 21 Feb 2022

Även om det finns en rad andra faktorer är lönen den i särklass viktigaste drivkraften till att vi arbetar och gör karriär. Men varför är det så populärt med pengar? Kanske är det populärkulturens fel.

I ett nyligen visat avsnitt av den aktuella säsongen av På spåret möttes deltagarna bland annat i ett moment där de skulle gissa vilka kändisar som var på två samtida svenska sedlar, hundralappen samt tusenlappen. Vid första anblick kändes det som en klorofyllfråga, men när jag började känna efter där i tv-soffan insåg jag att jag inte ens har hållit i någon av de nyare sedlarna någonsin – än mindre visste jag svaret på frågan. Det visade sig att lagen i burarna hade minst lika svårt, men kvalificerade gissningar lades på såväl Astrid Lindgren som Ingmar Bergman. Hade samma fråga ställts för 20 år sedan tror jag knappast att någon över sju år hade vilat på hanen, men vår relation till pengar ser onekligen annorlunda ut idag. 

"Show me the money" skrek varenda kotte i elevhallen på min högstadieskola i mitten av nittiotalet. Majoriteten utan att veta att uttrycket kom från filmen Jerry Maguire (Tom Cruise) som regisserades av Cameron Crowe 1996. Uttrycket lever än idag kvar, inte minst i form av återkommande memes. I samma veva rappade Notorious B.I.G. om Mo Money Mo Problems och Meja fick sitt stora break som soloartist med one hit wondern All ‘Bout the Money. Men varför finns det då så många serier, filmer och inte minst låtar som handlar om pengar? 

“Popular music often becomes popular partly because it takes people away from their everyday lives. By singing about fame and fortune, artists can inspire listeners to aspire to a lifestyle generally perceived as better than the one they currently have.“

Texten är förvisso, och kontextuellt passande, hämtad från en advertorial för ett kanadensiskt kreditinstitut. Men har de fel? Förmodligen inte. Företaget listar bland annat ABBAs Money, Money, Money som en av deras tolv favoritlåtar om pengar, så förhoppningsvis är de inte helt ute och cyklar. Pengar är precis som andra världsliga saker som kärlek och sex ett konstant återkommande tema i populärkulturen, även om dess uttryck givetvis påverkas – och påverkar – vår samtid. Pojken med guldbyxorna skulle föga troligen generera samma pirr i brallan idag som den gjorde när filmatiseringen av Max Lundgrens bok blev tv-serie 1975. Bara tanken på att hitta en papperslapp varje gång man stoppade ner handen i fickan fick huden att knottras. Vad skulle pojken hitta idag, ett USB-minne med nyckeln till Bitcoins värda en halv miljard? 

I en opinionstext publicerad i ungdomsmagasinet Thred menar artikelförfattaren Flo Benninger att populärkultur har förvrängt Generation Z:s uppfattning om pengar. Med utgångspunkt i Sex & The City-spinoffen menar hon att åldersgruppen genom serier som And Just Like That… och Carrie Bradshaws konsumtionsmönster pressas att spendera pengar de inte har, på samma sätt som de gör via exempelvis reklamfinansierade influencers. En studie från 2017 visar också att 41 procent av dagens 18–25-åringar känner en stark press att bära en ny outfit varje gång de går ut, samt att en av sex inte vill att bära en outfit igen om de har visat upp den på sociala medier. 

På tal om just SATC är det emellertid också ett av ett i sammanhanget marginellt antal tillfällen där kvinnor kommer in i bilden. Majoriteten av alla listor som rankar de bästa filmerna om pengar består nämligen av män och idel män i pastellfärgade skjortor med upprullade ärmar, det vill säga sinnebilden av en finansman. Bilden blir något, om än inte särskilt mycket, mer jämställd om man tittar på motsvarande listor fast inom musik. 

Nu kanske du förresten undrar vem som visades på respektive sedel i På spåret? Nej, inte Annie Lööf. Det är Greta Garbos nuna som pryder dagens hundralapp och FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld som syns på tusenlappen, den senare även synonym med en raplåt signerad den tidigare artisten Dree Low.  

"Eyo, Dag Hammarskjöld är mitt akh

Ey, den lappen, bättre än bazz"

 

PENGAR I POPULÄRKULTUREN 

1904 - Selma Lagerlöf ger ut Herr Arnes penningar, en tragisk historia om en flicka som blir förälskad i sin systers mördare.

1923 - Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, i dagligt tal STIM, grundas för att förvalta den ekonomiska delen av upphovsrätten till främst svensk musik. 

1935 - Den första upplagan av sällskapsspelet Monopol ges ut och än idag trycks det årligen i USA mer Monopolpengar än riktiga sedlar. 

1946 - Nils Poppes film Pengar – en tragikomisk saga har premiär. Filmen anses av många vara hans bästa.

1947 - Joakim von Anka förekommer för första gången i Kalle Anka, detta i serien Jul på Björnberget.

1964 - Bondfilmen Goldfinger går upp på biograferna och det ikoniska soundtracket med samma namn görs av Shirley Bassey. Rollen som Moneypenny spelas av Lois Maxwell, som också är den skådespelare som har gestaltat rollen flest gånger. 

1968 - “Små knegarna, små knegarna är lustiga att se” sjunger Kenta och Stoffe i Dom kallar oss Mods – den första delen i Stefan Jarls modstrilogi.

1974 - Kulturrådet, eller Statens Kulturråd, inrättas. Bara under en vecka i maj 2021 fördelar myndigheten 1,4 miljarder i krisstöd.

1976 - ABBA släpper Money, Money, Money som blir en världshit med en hemmagjord musikvideo signerad Lasse Hallström. Låten förekommer senare även i filmen Göta Kanal där den spelas återkommande av kronofogden Peter Black (Magnus Härenstam).

1984 - Madonna släpper Material Girl och personifierar därmed det glada 80-talet. 

1990 - Arkadspelet Double Dragon 3: The Rosetta Stone blir känt som ett av de första spelen där spelare kan köpa grejer i spelet för riktiga pengar. Genom att peta in mynt i maskinen kan man uppgradera vapen och låsa upp nya karaktärer i spelet.

1987 - Oliver Stones odödliga pengafilm Wall Street går upp på bio och Michael Douglas belönas med en Oscar för sin roll som Gordon Gekko.

1993 - Robert Redford erbjuder paret (!) Demi Moore och Woody Harrelson en miljon dollar för att få tillbringa en natt med Moore i den fullkomligt usla filmen Ett oanständigt förslag. 

1994 - “With my mind on my money, and my money on my mind” rappar Snoop Doggy Dogg på Gin and Juice, den andra singeln från debutskivan Doggystyle. Vi gräver guld i USA och Richie Rich går upp på bio.

1998 - Matt Damon lägger något otippat grunden för en nästan sinnessjuk revival för Texas Hold’em när han hjälper Edward Norton i Rounders. 

1999 - Destiny’s Child vill att du ska betala deras räkningar. 

2000 - En ambitiös collegeavhoppare får jobb på en flådig aktiemäklarfirma som visar sig vara ett Boiler Room  ett företag som lurar på sina köpare värdelösa värdepapper. 

2001 - J-Lo släpper Love Don’t Cost a Thing. 

2003 - Latin Kings släpper Cashen dom tas. 

2004 - Det första avsnittet av The Apprentice har premiär, med Donald Trump i förarsätet.

2005 - Kents gitarrist Harri Mänty sätter hela videobudgeten (300 000 kronor) till Palace & Main på svart vid ett roulettebord i Las Vegas, och vinner. Allt filmas med DV-kamera av Jocke Bergs bror Adam Berg. 

2006 - Mikrotransaktioner får ett av sina stora genombrott i spelvärlden när Bethesda Softworks släpper The Elder Scrolls IV: Oblivion på Xbox och PC. En hästrustning kostar 20 kronor att ladda ner.

2007 - Second Life-banken Ginko Financial kollapsar. Vid tillfället för kollapsen är banken skyldig spelarna totalt 200 miljoner Lindendollars, motsvarande 750 000 amerikanska dollar.  

2008 - Precis som i filmen rakar Slumdog Millionaire hem storvinsten på Oscarsgalan för historien om hur en föräldralös ung man uppvuxen i Bombays slumområden går hela vägen i Vem vill bli miljonär. 

2009 - Det första blocket till den första kryptovalutan Bitcoin skapas.

2010 - Rebecca & Fiona vill hänga runt, glida runt och Låna pengar. 

2015 - Bitch Better Have My Money kräver Rihanna i låten med samma namn.

2016 - Ekonomijournalisten Carolina Neurath släpper sin romandebut Fartblinda – en spänningsroman i finansmiljö. 

2021 - Jens Lapidus Snabba Cash blir serie på Netflix med Evin Ahmad och Alexander Abdallah i huvudrollerna. 

2022 - Per Gessle fyller på sitt garage med en Maserati Levante Trofeo. Bilsamlingens totala värde beräknas ligga på minst 100 miljoner kronor. 

2023 - Den tredje säsongen av Exit väntas ha premiär. Handlingen kretsar till stor del kring kryptovalutor.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2022.

0 Kommentera