Känslan är att den allmänna kunskapen om sportsbetting har breddats på senare år, men vi på Spelarna.se-redaktionen märker att det fortsatt finns mycket att lära. Även om grunderna kring odds - vad det egentligen är och hur det räknas ut.
Odds är ett begrepp som används för sannolikhet med lite olika definition inom vadslagning och matematisk statistik. Inom sistnämnda anger oddset hur troligt det är att en händelse
inträffar. Inom vadslagning beskriver oddset proportionen mellan vinst och insats. Ju högre odds desto högre vinst, men också desto mindre sannolikhet att det inträffar.
Formeln som används är: Odds = 1/sannolikheten (i decimalform). Låt oss ta en klassisk slantsingling som exempel där det lika stor sannolikhet för krona som för klave, d.v.s. 50%. Oddset för de olika alternativen är därför 1 / 0.5 = 2.00. Om vi höjer svårighetsgraden ett snäpp, så kan vi ta fotbollsmatchen Manchester United-Arsenal som nytt exempel. Låt oss säga att oddsen på 1X2-marknaden på ett spelbolag är 2.10-3.50-3.60 och vi ställer frågan om hur stor sannolikhet det är för de tre olika utfallen - 1, X och 2? Vi använder samma formel som vid slantsinglingen, fast “baklänges” och får följande svar på frågan: 1) 1 / 2.10 = 47.62%, X) 1 / 3.50 = 28.57% samt 2) 1 / 3.60 = 27.78%.
Den vaksamme ser att dessa tre summor når över 100% om de adderas, 103.97% för att vara exakt. Förklaringen är det “avdrag” som spelbolagen applicerar på oddsen, marginalen, som skiljer sig från event till event och marknad till marknad. I detta fall blir då marginalen 103.97 - 100 = 3.97% och är också en måttstock bland bolagen om vilka som har lägst marginal och då följaktligen erbjuder högre odds.
Inne på Spelarna.se går det att läsa sig till ännu mer om odds och utveckla sig inom ämnet. Sidan drivs av några av Sveriges mest respekterade experter och är en given “go to”-sida om man är intresserad av sportsbetting. Här kan du dessutom exempelvis hitta vilka spelbolag som har sbtech och mycket annan information.