Nya Carnegie Bryggeriet gästar Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm

15:16 18 Dec 2019
Det är sällan fel att vara i sällskap av en Nya Carnegie Bryggeriet-producerad öl, och aldrig är det mer sant än när man får smaka av dem på Nöjesguidens Ölmässa. NCB:s Lise Ljungman svarade på våra enkätfrågor.

Berätta hur ert bryggeri startades? 


– Oj oj, det började ju som en idé om ett craftbryggeri innanför Stockholms tullar (vi hamnade nästan där..) av hängivna ölälskare på Carlsberg och Brooklyn Brewery och sisådär 326 privata investerare. Idag är vi ett härligt gäng i Hammarby Sjöstad som brygger det vi tycker om att brygga, samt gör en del experimentella brygder i vårt lilla minibryggeri som vi har i vår Gastropub! Efter snart sex år med ölbryggning så har vi växt en del men kärnan finns fortfarande kvar, vi är många som varit med sen start som fortfarande jobbar kvar.


 
Hur skulle du beskriva er ölstil? 
– Bra fråga! Vi vet knappt själva med tanke på hur många olika ölstilar vi har bryggt. Våra bryggare har alla olika favoritölstilar vilket syns i vårt sortiment. Dock skulle jag säga att vår Kellerbier nog är det ölet som beskriver oss bäst och framförallt det ölet vi älskar mest av alla öl vi har bryggt.


 
Vad kännetecknar en bra öl?
– Det skulle jag säga beror på vilken ölstil det handlar om. Ölvärlden idag är otroligt roligt att vara en del av eftersom det inte finns några gränser kring vad en öl kan vara, vilket gör ju att man har druckit en hel del märkliga öl som både har varit spännande och vissa inte riktigt lika spännande… Men jag tror att mycket handlar om passionen och kärleken som lagts ned bakom ölet spelar en stor roll.


 
Vad tror du att det är som lockar med just hantverksbryggerier?

– Småskaligheten och känslan av att komma nära hantverket tror jag bidrar mycket. Det känns som om öl och dess bryggningsprocess alltid har varit upphöjt i dunkel, inget har riktigt vetat vad öl är gjort av eller hur processen gått till. När hantverksbryggerierna kom så började de dels brygga ölstilar som man som konsument knappt visste var det var, och så började man prata om ursprung, ingredienserna och hur ett öl faktiskt blir till vilket gjorde drycken mer lättillgänglig. Sen tror jag en stor del av det är att de faktiskt etablerade bryggerier och anspelade på platsen som de bryggde på vilket gjorde att det blev lättare att ta till sig och skapade en lokalpatriotism bland konsumenterna.
 
Om du inte får säga ditt eget, vilket tycker du är Sveriges bästa bryggeri just nu? 
– Jag har sagt det förr och jag säger det gärna igen: Apex är ett bryggeri som imponerar mig sjukt mycket med deras öl. Jag drack deras öl för första gången på en bryggarkonferens för snart två år och det var det enda jag drack den kvällen efter det.


 
Vilken är nästa stora öltrend?
– Nu har vi ju varit inne i en period där man brygger öl som innehåller allt möjligt men jag tror verkligen på att man kommer lugna ned sig i framtiden och blicka tillbaks till traditionerna och de rena ölstilarna. Jag tror inte supervälhumlade ipor, godisöl och annat kommer upphöra men jag tror att trenden kommer vända tillbaks mer mot det traditionella.
 

Vilken är din egen favoritöl just nu? 

– I dessa jultider så dricker jag nog själv mest av vår Ljusslingan, modern schwartzbier!
 
Vilken typ av öl föredrar du annars? 

– Jag gillar nog all typ av öl, börjar gärna med något riktigt välhumlat men sen känner jag mig rätt så kommer jag vilja ha en riktigt god lager efter det.
 
En framtidsspaning, vad är det viktigaste som händer i den svenska ölvärlden 2020?
– 
Gårdsförsäljning! Man måste få drömma.
 
 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.