Nöjesguiden ❤ Joy

Petter Hallén 14:20 27 Aug 2014

joy1.jpg
Foto: Adam Klingeteg

Vägen till svensk raps översta skikt har varit allt annat än rak. Petter Hallén träffade stjärnskottet Joy för ett samtal om skådespeleri, nya singeln och genombrottet som kom när hon bytte språk. 

I januari befann sig 19-åriga Joy M'batha från Stehag och Malmö på precis rätt ställe vid precis rätt tidpunkt. Hon var i Göteborg och uppträdde tillsammans med Jaqe på P3 Guld-galans officiella efterfest.

 

Förutom att backa upp Jaqe på scen körde Joy en egen vers på hans låt Oprah. Hon skrattar när hon minns en av raderna: ”Joy M'batha bitch, med Jaqe vid min sida/Hans mamma chillar Oprah medans min Dr. Phillar”. I publiken fanns bland andra Timbuktu och Linda Pira, som ville höra mer.

– Den där Oprah-versen var det första jag någonsin skrev på svenska, min vers på Knäpper mina fingrar-remixen var den andra. Det var lite läskigt att folk började höra av sig med så stora saker när jag börjat skriva på ett nytt språk. Linda ville som tur var bara ha åtta rader men till Timbuktus Spring-remix var det en hel vers. Det var lite panik.

 

Någon panik skiner inte igenom när Joy rappar sina rader, hon låter brutalt självklar med en skånsk dialekt, som gjord att rappa på. Med orden ”Joy är nåt som ingen annan är” stänger hon ner Lorentz monumentala Där dit vinden kommer, hennes senaste gästspel i svensk raps översta skikt, och det finns inget att invända.

 

När Linda Pira tog med sig alla som gästat hennes låt till Dramaten i Stockholm för den unika Ladies Night-konserten sken Joy ikapp med kristallkronorna i lång glittrande klänning, snövit päls och guldblonderat hår. Joy beskriver looken som ”glamoröst men samtidigt kaxig och bestämd. Hårt smink och en konstig frisyr”.

 

När Joy var på väg ut från omklädningsrummet efter spelningen försökte personal från Dramaten stoppa henne och sa att hon var tvungen att ”lämna tillbaka kläderna du lånat från vårt kostymlager”. Joy, som satt ihop sin outfit helt på egen hand, skrattade till svar: ”Du, jag kom hit så här”.

– Jag har svårt att bli stylad för jag vet precis hur jag vill se ut. Jag lägger ner skitmycket pengar i min privatekonomi på att köra min grej, jag vill inte gå ut på scen i byxor och tröja. Halva grejen är att man får utrymmet att se ut som ett freak, haha. Det är så mycket mer än att bara göra en låt i en studio.

 

Förutom kläderna och håret fäster Joy vikt vid rekvisitan.

– Vi gjorde just en jättefin backdrop till mig, jag har en bil med Lamborghini-dörrar som det står ”Joy” på som jag brukar dra in på scen och stå och rappa på. Allt det där är jävligt viktigt för mig, för det är fan teater, ett skådespeleri. Samtidigt som det är på riktigt liksom.

 

Joy M'batha är en av artisterna i årets upplaga av Nästa Nivå, ett projekt där etablerade artister och producenter tar sig an mindre etablerade akter i Red Bull Studios i Köpenhamn. Joy blev vald av duon Maskinen, som stöttat och coachat Joy i arbetet med hennes första egna låt på svenska, Kattliv, producerad av Mats Norman från Mash Up International.

– Den handlar om mitt liv och att jag redan har hunnit dö flera gånger på grund av grejer jag har gått igenom och saker jag förlorat, men att jag inte låter det stoppa mig. Jag pratar gärna om svåra, sorgliga saker i min musik men det måste sluta med hopp, jag vill inte att någon ska tycka synd om mig. Jag omvandlar det till positiv energi. Kattliv är i princip en festlåt, det är lätt att missa de här grejerna för tempot är svinhögt. Men det är viktigt för mig att få fram min historia, för folk är snabba på att döma en. Speciellt om man är så pass ung som jag och det har gått bra för en väldigt snabbt – folk tror att man haft det så jävla lätt, och det har jag inte. Jag ser mina framgångar som ett sätt att få tillbaka för allt skit som hänt innan. Jag förtjänar det här.

 

Vad har du för planer till videon?

– Låter de mig göra en video har jag en jävligt klar bild av hur jag vill att det ska se ut. Jag har en idé om en latexdräkt och några dansande barn. Det kan bli jävligt fett.


Säsong två av Nästa Nivå sänds på nojesguiden.se under september.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner