En studie i bröderna Bendz universum

Petter Hallén 17:00 21 Dec 2017

De är Sveriges hetaste musikvideomakare just nu. Vi bad duon bakom ofbendz att plocka ut några av sina favoritbilder från sina senaste videos, och berätta historien bakom.

Bröderna Fred och Olof Bendz filmar, regisserar och producerar musikvideos tillsammans under namnet ofbendz. När de för ett drygt år sen gjorde videon till Ozzys singel ”Tomma dagar”, där även Mwuana och Guleed medverkar, gick Fred fortfarande i gymnasiet. Sen dess har det gått snabbt, nyss gjorde bröderna videon till Cherries otroligt framgångsrika låt ”163 För Evigt” och de har nyligen filmat ett kommande projekt med Silvana Imam. Samtidigt fortsätter de att arbeta tätt tillsammans med sitt hemmalag, Malmö New Wave.

 ”När vi blir kontaktade för jobb av artister eller skivbolag så brukar de nämna känslan i våra videor. I början tänkte vi mer på handling, att mer ordagrant tolka en låt, men på senare tid har vi släppt det. Nu fokuserar vi på att skapa en reaktion hos tittaren som är mer direkt, där du inte behöver förstå och tänka efter med hjärnan men du känner någonting i kroppen. Du behöver inte ens förstå varför, men du känner känslan.”

Cherrie feat. Z.E – 163 För Evigt
"163 För Evigt är en hyllning till Cherries områden, och vi ville att videon skulle spegla det. Samtidigt var vi inspirerade av amerikanska rap- och RnB-videos från 90-talet, vilket man till exempel kan se i hur vi filmat Cherrie och Z.E lite underifrån, ett snyggt sätt att få en artist att se mäktig ut som var vanligt på den tiden. Hela videon är inspelad under en och samma dag i Tensta, som verkligen omfamnade oss och Cherrie den dagen. På inspelningar är man ofta stressad och nervös över att allt ska gå vägen, men detta är en av få gånger som vi själva haft riktigt kul, stämningen var så bra, det var bara leenden från alla. Men självklart fanns det utmaningar, som att få alla medverkande att orka hålla uppe energin som krävs tills allt är klart. Där hade vi stor hjälp av Cherries vänner, det stora tjejgänget som står närmast kameran i scenerna på trätrappan utanför Tensta konsthall. De var helt avgörande för att hypa upp stämningen, det hade aldrig blivit samma energi om det bara hade varit killar med. Enda gången vi var riktigt nervösa var när bilscenerna filmades… Vi hade monterat upp kameran på Z.E’s bil och bett honom köra lugnt eftersom vi inte visste om det skulle hålla. ”Absolut” sa han brände iväg i typ hundra haha. Vi tänkte mer eller mindre ”OK, det var den kameran”. Men allt gick bra och de bilderna blev kanske de allra bästa i hela videon. Om man kollar noga så ser man att bilden skakar till ibland, och det är för att kameran inte var helt fast monterad, så när bilen skakar så skakar bilden. Cherrie är verkligen en helt unik artist som vi lyssnat på länge. Vi är väldigt nöjda med denna videon."

 


Guleed – Gänget

"Allt började egentligen med Guleed för oss, vi gjorde videon till hans första singel Samma spår. Det var lite som ett test, vi kände egentligen inte varandra då och det var som att vi fick en chans att bevisa oss. När vi skickade första utkastet på den videon svarade han bara ”ni är helt jävla redo” och skickade direkt typ tre låtar till han ville att vi skulle göra videos till. Sen dess har vi kört på fullt ut med Malmö New Wave (Malmö-kollektivet där Guleed, Ozzy och Adam Aden ingår).  Gänget är en ganska rak streetvideo som ska förmedla lagkänslan som finns i Malmö New Wave."


Guleed feat. Ozzy – Kom se

"Det kalla ljuset, röken, hela stämningen i kombination med den sjuka basgången i  Kom se skapar direkt en känsla som inte går att nå via en handling eller en story som tittaren måste sätta sig in i. Det finns också något lite dokumentärt i den här videon, i öppningsscenen är det ingen som poserar, många i bild är nog inte ens medvetna om att de filmas. Att filma i ett garage är väldigt vanlig i svenska rapvideos, det är nästan är en kliché att filma i den miljön, men vi tycker ändå att vi lyckades göra något eget av det."


Adam Aden – Offside

"När vi filmade Adam Adens första solovideo Offside åkte vi runt med en projektor och projicerade upp film på fasader runtomkring i Malmö. Bland annat hade vi med öppningsscenen från ”Kom se”, som vi projicerade på Södervärns vattentorn på Möllan, eller ”kuken”, som alla i Malmö kallar den. Adam är uppvuxen alldeles i närheten, Guleeds första studio låg på den gatan, vi är själva uppvuxna på andra sidan gatan bakom vattentornet. Den här videon betyder mycket både för Adam och för oss. I en scen står Adams lillebror framför en projicerad bild från Adams uppväxt, på bilden ser man massa kids som bodde på hans gård på Bangatan. Den här scenen kommer när Adam rappar ”tretton år gammal, spotta på min backyard”, och Adams bror är ganska lik honom när han var liten, så det är nästan som att det är en yngre version av honom själv. Videon är väldigt personlig på sätt som kanske inte är uppenbar för tittaren, men den funkar ändå. Det finns en känsla som är direkt, men det finns också lager under om du börjar gräva."
 


Erik Lundin – Flodhästar i Colombia

"I början av året blev vi kontaktade av Babak Azarmi (Erik Lundins manager och fd kreativ ledare för RMH), som har känt Ozzy länge och hade koll på vad vi hade gjort för Malmö New Wave. Han ville att vi skulle göra en video till Erik Lundins låt Flodhästar i Colombia och gav oss egentligen bara en instruktion: ”Den ska vara mörk”. De flesta scenerna är gatumiljöer på natten, men i en scen sitter Erik ensam i ett ganska tomt rum. Det känns som en bra illustration av hur Erik Lundins musik är, han är en betraktare, en berättare som ofta beskriver saker lite på avstånd. Just den här låten handlar ju mycket om att han reflekterar över gamla tider och gamla vänner, kanske satt han sådär när han skrev den. Många har sagt att det är deras favoritdel av videon."


Ozzy – Askungen

"Det som fångar ögat direkt är att Ozzy har på sig en Coogi-tröja, en typ av tröja som gjordes ikonisk inom rap av Notorius B.I.G. som brukade ha på sig märket. Det var Ozzys egen idé, han hade skaffat den på egen hand utan att säga till om det i förväg. Det var en bra dag i Rosengård när vi spelade in, massor av Ozzys vänner kom fram och hälsade och var glada att se honom, folk var glada för att han skulle släppa en ny låt, och när han gick bort till bakluckan och kom tillbaka i den tröjan var det som att han hade tagit på sig en kungaskrud, som att han intog tronen. Det är också en av få videos vi har gjort som är helt inspelad i dagsljus. Vi brukar ofta filma på natten, dels för att det är lättare att kontrollera ljussättningen då men också för att vi gillar det. De vi oftast filmar är också nattdjur, så det blir ofta så automatiskt."


Ozzy – Några gånger

"Detta är den starkaste låten Ozzy har gjort så här långt, refrängen är otrolig. Detta är också kanske vår mest ambitiösa video hittills, vi har verkligen diskuterat igenom koncepten, både sinsemellan och med Ozzy. Allt har varit noggrant planerat, nästan motsatsen till en streetvideo och den är också annorlunda filmad mot våra tidigare grejer, mer närbilder till exempel. Ozzys rad om att”dö några gånger” tolkar vi som en metafor för att vara med om saker som för alltid förändrar dig. Detta är något som alla går igenom, och som vi försöker skildra i videon. Ozzy hade en idé om att vi skulle filma en scen i aulan i hans gamla skola som han gick i när han var liten. ”Det är skitstort där” sa han innan vi kom dit men väl där så var det såklart inte alls så stort som han mindes det, det var ju första gången han var där sen han var barn. Den scenen, när han tittar ut över den tomma aulan, tänker tillbaka på det som hänt där, det som varit med om att forma honom… och sedan höjer glaset i en skål. Det är känsla i den scenen."

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!